En dag i Amsterdam!

Heisann!
Da syntes vi det var på tide å skrive om vår dagstur den 13.01.18 til Amsterdam!

Alarmen ringte kl 06.00 og vi var klare for å stelle oss og utforske den fine byen! Vi skulle ta direkte tog kl 09.30 slik at vi kunne være framme til kl 10.45. Men det gikk ikke helt som planlagt.

Vi satt oss på toget og i det det hadde passert 45min stoppet toget og de annonserte noe på nederlandsk, lite visste vi om hva de sa så vi satt og bare håpet på det beste. Etter ca 15min valgte vi å se om vi fant noe informasjon på nettet/app. Og det viste til at det hadde vært en ulykke og at toget ikke ville gå lenger. Like etter så begynte toget å kjøre tilbake.

Vi ble sluppet av på et stopp vi ikke helt var kjent med så vi valgte å følge etter de andre som gikk av toget og se hvor vi endte opp. Vi fant en skjerm med informasjon hvor det sto at dette toget var kansellert, så vi måtte finne en annen utvei for å komme oss til Amsterdam. Til slutt fant vi noen som jobbet på togstasjonen og spurte dem om hvordan vi kunne komme oss til Amsterdam og hun fortalte oss veien videre hvor vi måtte ta tog også bytte tog på en annen stasjon. Vi følge instruksene hennes samtidig som vi satset på at de andre skulle samme plass som oss og følgte etter dem.

Etter 5 timer med kaos var vi endelig framme! Alt kaoset om morgenen var virkelig verdt det når vi kom frem! For en nydelig by.

Da vi kom frem bestemte vi oss for å fore kroppen før vi skulle sette i gang med å utforske byen. Så vår gode gamle venn google maps viste oss veien til restauranten vi skulle spise på. Kvelden før hadde vi planlagt plasser vi skulle se og hvor vi skulle spise. Så vår første spiseplass var Jackets! Utrolig god mat.

Stappmette gikk vi fra Jacketz og bort til kanalene for å ta noen bilder. Disse kanalene dekket nesten hele Amsterdam og det var virkelig fint å se på.

Etter bildene gikk vi videre til Vondelpark. Men ble ikke så lenge i og med at det er midt i vinteren og det var ikke så mye å se. Etter det gikk vi tilbake til sentrum for å vandre litt og shoppe. Det ble ikke mye shopping ettersom de hadde mange av de samme butikkene som vi har i Eindhoven.

Etter all den vandringen trengte vi litt mat før vår aller siste stopp: Red light district.

Red light district var en av vår hovedmål å se før vi tok turen hjem igjen. Det var virkelig en annerledes opplevelse å kunne se det og tenke at dette er lovlig. Det var overraskende mange turister i området.
Langs gatene var det flere vinduer hvor du kunne se rett inn, og der sto det kvinner som var lite kledd. Det var strengt forbudt å ta bilder av dem men det er alltid noen som skal drøye det et hakk. Like foran oss var en gjeng med både gutter og jenter som valgte å ta bilder av de som sto i vinduene og det gikk ikke helt så bra. Plutselig åpnet kvinnen døren og begynte å skrike og banne også tok hun en flaske med vann og kastet det over dem. Vi ble heldigvis ikke truffet.

Så fortsatte vi bare gjennom hele gaten og det begynte å bli på tide å nå toget hjem igjen for det var siste toget som gikk 23.30. Etter å ha gått over 30 000 skritt var vi helt utslitt for å si det sånn. Så det ble en god søvn under togturen hjem.

Slutter blogginnlegget med å vise en videosnutt fra turen vår til Amsterdam.

♥ Lakshana og Henriette ♥

What´s the craic?

Det er søndag ettermiddag, og Dublin er regntung, så vi tenker at dette er en perfekt tid for å ta en pust i bakken for å oppdatere den store vide verden om noe ur-irsk, altså the craic!

Først av alt, så kan vi begynne med at man uttaler ordet «crack», men det er heldigvis ikke relatert til crack-cocain (puh, gælisk er et vanskelig skriftspråk, og man uttaler så og si ingen ord sånn man skriver de). The craic betyr egentlig noe sånn som «hva skjer», men i dag brukes det mest til å beskrive en heftig kveld.  Slik vi har forstått det, kan en typisk samtale etter en fuktig kveld gå noe slik som dette:

 

«aye, lad, what´s the craic?»

«yeah, like the craic was 90!»

Det høres kanskje merkelig ut å beskrive en kveld på byen som 90 (ninety), men, etter litt intens googling, fant vi ut at det betyr mighty, og at uttrykket ble populært etter en sang som ble gitt ut på 60-tallet av bandet the Dubliners.

Dette er et bilde av vår craic med de andre utvekslingsstudentene.

Mens vi er inne på ur-irske ting, passer det fint å smette inn litt sport (hele bloggen skal ikke omhandle fuktige kvelder). Det ene faget vi tar her på UCD, er Irish culture, og det er det kjekkeste faget vi har. I regi av skolen, får vi dra på kulturelle opplevelser hver fredag, og i går tok vi turen innom GAA experience. GAA står for Gaelic Athletic Association, og er en organisasjon som fremmer gæliske idretter, som for eksempel Hurling, gælisk fotball og gælisk håndball.

Vi begynte dagen med en liten introduksjon om hvorfor det er så viktig for irene å fremme sine gæliske sporter, og hvor viktig disse sportene er for irsk kultur og samfunn. Disse sportene har en lang tradisjon i Irland, og har blitt spilt i 3000 år! Britene hadde makten lenge i Irland, og i perioder ble det ulovlig å spille irske sporter, og irene ble heller introdusert for fotball og rugby. GAA ble grunnlagt i 1884, og i dag finnes det over 2500 klubber i hele Irland som kun spiller gæliske idretter. Disse sportene er med på å samle lokalsamfunn, og derfor spiller man kun for hjembyen sin, og alle som er med spiller som amatør, altså man får ikke betalt. Likevel er sporten kjempepopulær, og hver september holdes det mesterskap i Croke Park, som er fylt med 73 500 tilhengere fra hele Irland. (Norge har faktisk et hurling lag, Oslo GAA!)

 

 

 

 

 

 

Vi fikk ikke bare en historietime, vi fikk også lov å prøve de ulike sportene! Vi begynte med håndball (som ikke er det samme som håndball hjemme), hvor man skal slå en liten gummiball mot en vegg med håndflaten. Det er ganske likt squash eller racketball, bare at man ikke bruker racket. Dette var den letteste sporten å lære, mest fordi det ikke er masse utstyr eller rare regler å forholde seg til.

Etter håndballen gikk vi ut for å lære oss hurling (eller camogie for kvinner) som er omtalt som «the fastest game on grass». I hurling er målet å få en ball på størrelse med en tennisball inn i mål ved hjelp av en kølle av tre (hurley). Til slutt prøvde vi oss på gælisk fotball, som er en blanding av volleyball, basket og fotball. Dette var veldig gøy!

 

Selv om det var gøy å prøve oss på disse sportene, har vi konkludert med at vi ikke melder oss inn i Oslo GAA med det første.

Until next time – xoxo, snakkes bloggen og verdens beste lesere <3

Hei Eindhoven!

Hoi!

Ik ben Henriette en ik ben Lakshana, og vi er 21 år gammel (litt nederlansk som vi kan til nå, haha) Vi, som dere ser, er på utveksling i Eindhoven, Nederland. Her kom vi faktisk for nesten to uker siden nå. Vi skal være her i 13 uker, og reiser derfor hjem i starten av april.

Hade til Bergen, og hei til Eindhoven!

Vi studerer radiografi, og er på vårt tredje og siste år. Skolen vi går på her heter Fontys university of applied sciences. Siden vi allerede har vært her en liten stund er vi allerede på vår andre uke på skolen. Tema her på skolen er hovedsakelig MR, men mer om det senere.

Tiden så langt har vi brukt på å prøve å bli kjent med både byen og folkene her. Allerede første dagen ble vi hentet av våre buddies (faddere) på flyplassen i Amsterdam. Vi tok så toget i ca 1,5 time før vi var fremme i Eindhoven. Ble fulgt til døren til vår leilighet her, som forresten er super sentral, og gikk ut å spiste med de med en gang. Vi har fem utrolig hyggelige og snille buddier, så vi fikk allerede en god start. 

Ellers har vi blant annet vært med på en samling på en bar forrige onsdag, hvor både elever og lærer samles for å bare kose seg. Har hørt også at de har temakvelder av og til også. Lærere spanderte drikke og alt, så det var super kjekk kveld haha!

(Her kan dere se litt bilder av da vi var ute til lunsj og spiste på bagels and juice, supergodt!. Deretter et div bilde av byn, og vi måtte jo selvfølgelig også skaffe oss en sykkel når vi er her. Er nesten et must)

Vi har også hatt Erasmus presentasjon om Norge, som vi hadde på fredag. Må si vi var veldig fornøyd med den presentasjonen, masse bilder og alt. Kanskje vi får noen flere turister til Norge snart haha.  De andre utvekslingsstudentene presenterte også sitt land. Vi har to jenter fra Portugal, og en gutt fra Slovenia, så totalt er vi bare fem utvekslingselever. Men alle er hyggelige så!

Til slutt har vi klippet sammen en kort videosnutt fra vår første uke i Eindhoven.

Det kommer flere spennende oppdateringer senere om ting vi finner på, skole, reise og alt. Vi gleder oss!

♥ Henriette og Lakshana ♥

Første uke i Dublin

Hei!

Nå har vi vært i Dublin i snart to uker, så nå er det på tide å oppdatere verden om hvordan vi har det her. Vi tredjeårsstudenter på radiografi ved Høgskolen på Vestlandet, og fant ut allerede ved vårt første studieår at utveksling måtte vi ha med oss. Så langt har ikke turen skuffet oss, og vi ser frem til de neste 11 ukene av oppholdet.

Dublin er en relativt dyr by å leie i, sammenlignet med Bergen (og Norge generelt), men vi var heldige som fant en rimelig leilighet i sentrum, ca 15 minutter gange fra den store handlegaten i byen. Den første uken har vi i hovedsak brukt tiden på å utforske hva storbyen har å by på, og vi har opplevd kulturen både som turister og som studenter (altså, vi har vært på byen).  Vi har blitt fortalt at alkohol er en stor del av kulturen i Irland, noe vi opplevde da foreleseren sendte oss rett på studentbaren første dagen på skolen.

 

 

 

 

 

 

 

Selv om dette innlegget er ganske kort, kommer det flere! Vi har gjort utrolig mye på kort tid, så det vil ikke være et problem å oppdatere bloggen med jevne mellomrom. Følg med! (Vi lover høy underholdningsfaktor).

 

 

 

 

It’s time for Africa

Hei alle sammen!

Nå har vi vært i Cape Town litt over en uke og tenkte det var på tide med første blogginnlegg.  Først litt om oss selv.  Vi studerer bioingeniør på HVL og har valgt å ta siste semester i Sør-Afrika. Her skal vi først ha 7 uker med praksis etterfulgt av 3 måneder med bachelorskriving på CPUT.

Utenfor 2 Military Hospital (Vibeke og Christy)

Den første uken var veldig hektisk, og mye tid gikk til å fikse praktiske ting som elektrisitet, internett og leie av bil. Første dagen vår i Cape Town ble vi vist rundt i byen av to hyggelige gutter som vi kom i kontakt med da han ene har vært utvekslingsstudent i Bergen. Der tok vi en tur ned til havnen hvor vi fikk øye på en søt liten sel som svømte rundt blant båtene! I tillegg smakte vi på Sør-Afrikanske samoosas som vi falt pladask for.

Leiligheten vår ligger i Bellville som ikke er så langt unna sentrum. Den er veldig fin og har en nydelig utsikt over et lite vann. Her har vi gangavstand til flere restauranter og en liten brygge vi kan ligge å nyte solen på. Her er et par bilder av leiligheten:

Vi ser frem til å utforske byen og nyte alt den har å by på!

 

Brisbane – kjekt å finne på

Det er masse kjekt å finne på her i Brisbane hvis man vil gjøre hvis man har fri eller trenger en pause fra studiene. Her kommer noen av våre favoritter:

  • Gå på stranden

Her i Brisbane har vi en strand midt inni byen! Det er ikke en ekte strand, men den gir deg en ekte «syden-følelse» (selv om du tydelig ser at du ligger midt inne i en storby).

  • Gå på kino

Det er veldig kjekt å gå på kino her fordi det er mye billigere enn hjemme i Norge. Vi får det billigere siden vi er studenter, så det er veldig kjekt! Det spørs litt hvilken kino man går på (Cineplex på South Bank er vår favoritt), men vi får det i alle fall til halvparten av prisen i Norge.

 

  • Grille i parken

Her i Brisbane er det vanlig å finne flere griller rundt om i ulike parker. Disse er gratis å bruke for alle som vil, det eneste man trenger å ta med seg er selve maten man ønsker å grille. Nå når oppholdet vårt her i Brisbane går mot slutten skulle vi ønske at vi hadde benyttet oss av disse grillene oftere!

 

  • Wintergarden

Midt inne i sentrum har de et stort senter med mange butikker og spisesteder, og her har de også en bar der man finner bowling, laser tag, escape rooms og karaoke! Her har vi vært og prøvd laser tag, bowling, og escape room!

 

  • Holde koala og klappe kenguruer

 

Et «must» når man er i Australia er å treffe alle de spennende dyrene som vi ikke finner i Norge. Dersom man ikke er så heldig at man tilfeldigvis ser en koala i et tre eller en kenguru som hopper forbi, er det veldig kjekt å dra i dyreparker. Da kan man både få holde en koala (viktig å få bilde av dette!) og man kan gå rundt sammen med kenguruer der man kan både klappe og mate de (man kan også ta selfies med de!) Det er ikke bare koalaer og kenguruer de har i disse parkene, de har også flere andre spennende australske dyr (men disse kan du ikke klappe og kose med, dessverre). Vi likte oss godt i Lone Pine Koala Sanctuary, den er ikke så langt vekke fra sentrum, men vi har også vært i andre parker som Australia Zoo, Dreamworld og Currumbin Wildlife Sanctuary (men alle disse ligger et stykke lengre vekke).

 

  • Fornøyelsesparker

 

Dersom man er glad i fart og spenning er det mange fornøyelsesparker man kan dra til. Vi har vært i Dreamworld, Movie World og Wet’n’Wild. Disse parkene ligger på Gold Coast, og det tar rundt 1-2 timer å dra dit med tog.

Vi kjøpte sesongpass i Dreamworld fordi det var et rimeligere tilbud dersom vi ønsket å dra tilbake. I Dreamworld er det et stort område med mange forskjellige gøye attraksjoner, en annen del av parken er vannpark med mange spennende sklier (her er det veldig kjekt å tilbringe en varm dag), og en tredje del av parken er en liten dyrepark. Dreamworld er baser på Dreamworks produksjoner, og vi har her blant annet møtt på Shrek og gjengen fra Madagaskar.

    

Vi kjøpte adgang for to dager til Wet’n’Wild og Movie World, og tilbrakte en dag i hver park. Wet’n’Wild var en veldig kjekk park, med mange gøye attraksjoner. Vi valgte dessverre en dårlig dag å gå på, midt i en skoleferie i tillegg til at det var utrolig varmt, så mye av dagen gikk til å stå i køer. Dagen etter dro vi til Movie World, og vi angrer litt på at vi ikke kjøpte sesongpass her også fordi det var veldig kjekt her! Her var det stort sett bare berg- og dalbaner, noe som var veldig gøy. Movie World er basert på Warner Bros produksjoner og noen av berg- og dalbanene som ble våre favoritter var Superman Escape Ride og Scooby Doo Spooky Coaster.

 

Det er selvfølgelig flere ting man kan gjøre her i Brisbane, dette er som sagt bare noen av våre favoritter.

Nye praksisuker i Bayamo!

Da var det endelig på tide med en ny oppdatering fra Karibien. Blogglysten har ikke vært særlig stor i det siste da utkastet til nyeste innlegg forsvant når Ingvilds pc bestemte seg for å ta kvelden for et par uker siden. Mye har skjedd siden sist og nå er det på tide å holde fast i hattene folkens; for vi har nemlig vært ute i felten og fått tatt i vaskekte, cubanske pasienter! Dette har bydd på mange utfordrende, kleine og morsomme øyeblikk. I løpet av oktober måned har vi hatt praksis i flere ulike deler av Cubas primærhelsetjeneste. Denne gangen har vi vært innom ”Consultorio de Medico de la familia” – som er det nærmeste vi kommer den norsk fastlegeordning her på Cuba. I tillegg har vi hatt to uker praksis i tradisjonell medisin og naturmedisin, som er veldig utbredt her på Cuba (og her stilte vi helt på bar bakke på forhåndskunnskaper). I siste del av oktober måned har vi fått æren av å være med på å bringe nytt liv til denne verden – da vi hadde 2 uker praksis på ”Ginecobstericia”(gynekologisk/barselavdeling) – og dermed også fødestue. Det måtte tørkes litt tårer i øyekroken da kan man si…

«El Consultorio» – som fra utsiden bare kunne vært et hvilket som helst hus. Her bor legen i 2. etasje, og har underetasjen som arbeidsplass.

Først ute var ”El Consultorio” – fastlegen. Ved kontoret jobbet det to leger og et par sykepleiere som til sammen hadde ansvaret for 436 pasienter i området. De kunne fortelle oss at av 436 pasienter var 4 av dem gravide, 3 babyer, 141 syke (gruppe 3 pasienter) og 8 stykker som levde med sekveler av sykdom (for så god kontroll har de faktisk). Første dagen var vi ved kontoret og fikk en kjapp innføring i hvordan lege og sykepleier jobbet sammen for å ivareta helse og forebygge sykdom i området. Vi fikk blant annet se en helserapport fra 2016 som viste at det var 0 tilfeller av varicella (vannkopper) i det området i fjor! Er det en ting vi har lært i mens vi har vært her er det at cubanerne er mestre i forebygging av sykdom, som kanskje ikke kom som en overraskelse likevel. Om du glemmer å gå til poliklinikken for å vaksinere barnet ditt, går det nok ikke lange stunden før du har en cubansk sykepleier på døren som minner deg på det.

Ved consultorioet fikk vi se ulike planter som de brukte i kombinasjon med medikamentell behandling. Her er planten «tengoloabajo» som en pasient med diabetes (type 2) brukte mot høyt blodsukker.

For det er akkurat dette som er oppgaven til sykepleierne ved legekontoret. Minst 2 ganger i året må de dra på hjemmebesøk til hver pasient. Hjemmebesøket tar utgangspunkt i å kartlegge pasientens helse, leve- og boforhold og kartlegge eventuelle risikofaktorer i hjemmet. Dette fikk vi ikke bare delta på, men også utføre selv! ”Først observere, så gjennomføre” som professorene våre pleier å si. Noe av det viktigste var å finne ut hvor mange personer som bodde sammen i hjemmet (for her på Cuba er det ikke uvanlig at 3 generasjoner lever under samme tak). Man må observere eventuelle vektorer, som mygg, kakerlakker og maur er tilstede i hjemmet; fordi disse disponerer for utvikling av vektorbårne sykdommer.

Dette er ikke et uvanlig syn på Cuba – uniformerte sykepleiere på vei til hjemmebesøk. Her med «Jamaica-paraply» – da hun er en av mange helsearbeidere fra Cuba som har arbeidet i utlandet.

Hjemmebesøket ble avsluttet med at vi skulle utføre en fysisk undersøkelse av pasienten; som bokstavelig talt handlet om å undersøke pasienten fra topp til tå. Her skulle det avdekkes hvor mange ganger i uken han/hun vasket håret, pusset tenner eller hadde problemer med systemene i underetasjen. Til tross for at dette er noe vi er vant med å observere hjemmefra, ble vi ganske blyg når vi måtte spørre (på spansk) hvordan pasientens toalettvaner var. Alle bestod med glans, med gratulasjoner fra professoren vår som sa ”Five for you, and five for you and five for everyone” selv om vi haltet oss gjennom undersøkelsen med litt amputerte språkkunnskaper. (Fem er den høyeste karakteren i det cubanske karaktersystemet).

Eva og Oda under et av mange hjemmebesøk.

Etter ”consultorioet” stod tradisjonell medisin for tur. For mange kan det virke litt rart at denne typen behandling er en del av det offentlige helsesystemet her i landet og dermed også noe vi som norske studenter skal lære noe om. Som læreren vår fortalte oss mange ganger er det viktig å være bevisst på at de ikke mener tradisjonell medisin er en kurativ (helbredende) behandling, men et symptomlindrende alternativ og kan bidra til økt livskvalitet. Her stilte vi på helt bar bakke, null forkunnskaper, noe som var ganske ubehagelig.

I løpet av uken fikk vi lære to ulike metoder innenfor tradisjonell medisin – som het ”Ventosas” og ”Moxibustion”. Ventosas er det vi på norsk kjenner som ”kopping”, der man bruker vakuum for å feste kopper til huden som skal stimulere akupunkturpunkter. Dette kan for eksempel brukes for diverse kroniske sykdommer med mye smerte, ryggproblemer osv., og som restitusjonsbehandling hos enkelte vestlige idrettsutøvere (dere med ubegrenset internett får google ”Michael Phelps Felps(?) cupping” for å se noe lekkert). Ingen ting skal være uprøvd etter denne utvekslingen, så vi fikk selvfølgelig lov å teste ut metodene på hverandre (eller teste vennskapet som man også kan si).

Planten som blir brukt ved metoden «Moxibustion». Kan enten tennes på som en «sigar» eller som her; i pulverform.
Ingvild i full sving (med ting hun ikke kan). Vi fikk testet vennskapet med litt kopping og flammer.

Den andre metoden vi lærte var ”moxibustion” – en form for varmestimulering av akupunkturpunkter på kroppen. Vi fikk erfare på den harde måten at dette ikke lukter særlig godt og ikke er noe man burde drive med i et lukket rom. En slags sigar tennes på, og man holder denne så over utvalgte punkter på pasientens hud, ut i fra hva man behandles for. Ved klinikken gav de også opplæring på hvordan pasienten selv kunne utføre ulike teknikker i hjemmet for å bidra i behandlingen.

Inngang til sykehuset «Carlos Manuel Céspedes».

De to siste ukene av oktober var det duket for praksis ved gynekologisk/obstetrisk avdeling. Vi tror vi kan snakke for samtlige når vi sier at dette er noe av det vi har gledet oss mest til under oppholdet. Første dag fikk vi lov å hospitere på neonatalavdelingen ved sykehuset her i Bayamo. Under besøket ved avdelingen fikk vi se fortidligfødte babyer, som ikke veide mer enn ca 1000 gram og hadde store medisinske behov. Det gjorde sterkt inntrykk på oss alle sammen. I den anledning var det derfor viktig at vi lærte oss hvordan man gjennomfører en fysisk undersøkelse av gravide, for å tidlig kunne identifisere problemer som kan forårsake for tidlig fødsel.

I tillegg til praksis har vi hatt klasseromsundervisning, med fokus på fødsel og svangerskapskomplikasjoner.

I tillegg til vanlige observasjoner som vi er vant med hjemmefra (blodtrykk, puls, temperatur etc.) måtte vi lære oss ”Leopolds fire håndgrep” – som kort forklart er en metode for å finne ut av størrelsen på barnet, og finne ut av hvordan barnet er plassert i magen. Noen av tankene som jeg (Anna) i alle fall tenkte underveis var ”Hvordan skal jeg egentlig forholde meg til denne greien her?”, ”Hva er det jeg kjenner nå?” og ”Hva er det egentlig meningen at jeg skal finne ut av her?” – da alt jeg kjente på føltes HELT likt ut (sånn er det vel kanskje bare å være student uten særlig mye erfaring).

Leopolds fire håndgrep – illustrasjon fra boken «Det nye liv».
Hagegnom1 (Anna) og Hagegnom2 (Ingvild) klare for å ta i mot nytt liv.

2 av dagene skulle vi få være på ”Salón de Parto” altså FØDESTUEN(!). Må tro at det var 6 spente jenter som møtte opp på sykehuset den morgenen. Oppkledd som 6 grønne hagegnomer (no joke), stod vi spente i dørkarmen til sykehusets fødeavdeling. Det var kun en av oss som hadde vært med på et keisersnitt tidligere, men nå skulle vi få oppleve et nytt tilskudd til denne verden alle sammen. For alle som jobbet ved avdelingen må det ha sett ganske komisk ut at 6 grønnkledde stod med dådyrøyne og fulgte ivrig med på hver liten bevegelse den 5 minutter gamle, lille klumpen opp i kurven gjorde.

6 stk fornøyde sykepleierstudenter.

Det er mye som skiller norske og cubanske fødestuer og operasjonsstuer. Sykehusene er gamle og slitte, tilgangen på utstyr er marginal og noe av utstyret som det cubanske helsepersonalet bruker hadde vi nok aldri akseptert å ta i bruk hjemme. Man skal likevel ikke skue hundene på hårene, for cubanere er virkelig innovative sjeler. Da vi stod og observerte under keisersnittet, så vi en av operasjonssykepleierne gjøre klar et urinkateter som pasienten skulle ha. Isteden for å kaste plastembalasjen som omgav kateteret surret hun plastikken sammen og laget et oppheng for posen som hun festet på sengekanten. Det kan ”bruk-og-kast”-samfunnet hjemme kanskje ta litt lærdom av. Utstyret her er dessuten et uttrykk for mangelen på midler, ikke mangelen på kompetanse og kunnskap.

Her henger nyvasket operasjonstøy til tørk ute. Ikke alt er helt som hjemme.

Den andre dagen satt vi på venterommet på fødestuen, og ventet på å få være med på en normal fødsel kom vi i snakk med en av gynekologene ved avdeling. Vi spurte han om kvinner som føder normalt på Cuba får tilbud om epidural under fødselen. Han svarte at det kun er kvinner som gjennomgår keisersnitt som får epidural – av økonomiske årsaker selvfølgelig … Ingen trengte å si det høyt, men vi satt alle med følelsen av hvor privilegerte vi er hjemme i Norge.

På Cuba er det ikke en ting å sitte inne og chille. Man har jo gata!
Det blir ikke mer idyllisk enn å se gaten vår «Calle Excelencia» i solnedgang.

Siden sist kan vi også meddele at vi tilfeldigvis har truffet på norske sykepleierstudenter fra andre byer her på Cuba (Camagüey og Holgúin), og det har vært så kjekt å dele opplevelser og erfaringer. Nå gjenstår det kun to uker med pediatripraksis og spanskeksamen før vi vender snutene hjem mot Norge! Vi føler oss ikke klare for å forlate fine Cuba enda, men så skal det saktens bli godt å komme hjem til grovbrød, leverpostei og brunost også.

Hasta luego!

Anna & Ingvild

 

 

Backpackerne i Belfast

Next up, Belfast! Nå er det to uker siden vi var der, tiden går fort. Vi dro opp på lørdags morgenen med Non-stop bus for å få mest ut av dagene. Da vi ankom den regnfulle byen var det første som møtte oss en mann som solgte oss billetter til Giant’s Causeway til dagen etter. Så da var det i boks hurra!!
Vi hadde på forhånd bestemt oss for at vi skulle tilbringe lørdagen på Titanic Museum, for som sikkert mange av dere ikke vet ble selveste Titanic bygget i denne byen. Belfast har gjennom tidene vært kjent for sin båtbyggeindustri samt lintøyfabrikker, og det var disse to som gjorde at økonomien og folketallet i Belfast økte. Sammenlignet med Dublin følte vi at Belfast var mer industriaktig, ikke like mange fine bygninger eller folk på gatene (vi trengte ikke våre proffe skills fra Dublin på zikkzakk-gåing mellom folk). Vi kunne også la Euroene ligge hjemme, for her er det pund som gjelder! Belfast, og Nord-Irland, tilhører nemlig Storbritannia.

 

fornøyde med nytt geofilter på snapchat

Queen’s University Belfast
Queen’s Univeristy

 

Som sagt tilbragte vi dagen på Titanic Museum en liten spasertur utenfor bykjernen. Dette var et flott museum som vi gjerne anbefaler videre! Første delen av museet handlet for det meste om byen Belfast, og hvordan byen har kommet der den er i dag (linindustri og båtbygging). Deretter fulgte mer detaljerte beskrivelser om hvordan Titanic og søsterskipene ble bygget. Vi hadde bestemt oss for å lese alt, og det endte med at da vi gikk videre til det vi synes var mer spennende, selve forliset av Titanic og passasjerene, holdt vi på å sulte oss ihjel, så her ble det en kortere affære.. Men alt i alt, veldig kult museum!

Titanic museum fra utsiden
rekonstruksjon av fyrrommet (?) i Titanic
modell av hvordan en 1. klasse lugar så ut på Titanic

Siden vi holdt på å stryke med av sult tenkte vi det var på tide med litt mat. Så vi satte oss på den første og beste resturanten vi fant, og den var veeeldig best! Som dere ser på bildene var lokalene supersøte, og lasagnen vi kjøpte var knallgod, bra valg :))

Da vi ankom hostellet vi hadde booket, viste det seg at de var fullbooket. Heldigvis hadde de fikset et annet hostell vi ble sendt videre til (alt ordner seg for snille jenter). Det var litt av en opplevelse å bo på rom med randoms, dette anbefales også! ye.

nye Belfast-venner
tidlig Halloween i Belfast i år
English breakfast

På søndagen startet vi dagen med english breakfast, og så gikk turen videre til Giant’s Causeway, som er det nordligste du kommer i Nord-Irland. Dette var et helt utrolig naturfenomen som vi synes var veldig fascinerende (anbefales :p). Det kule mønsteret i steinene har blitt til pga et underjordisk vulkanutbrudd, men et sagn sier at det ble slik fordi en kjempe ville bygge en bro over til Scotland, men senere ødelagte broen (herav navnet Giant’s Causeway). Det er nemlig de samme steinene i Scotland, så disse to stedene er eneste restene etter broen.

 

ut på tur, aldri sur
borg vi ikke husker hva var :))

deler av reisefølget
panoramabilde

Game of Thrones location vi stoppet innom på veien


Denne turen tok hele dagen, så da vi var tilbake i Belfast gikk turen direkte tilbake til Dublin. Til nå har vi rangert dette til den gøyeste helgen i løpet av oppholdet.

xoxo.

Howth & Phoenix Park

Nå er det leeeenge siden vi har skrevet et innlegg, rett og slett fordi vi har det så sinnsykt gøy og den siste måneden har vært veldig travel. Men anyway, we are back on track!! Siden sist har vi gjort masse og vi skal dele det opp i flere innlegg, så i dette innlegget skal vi fortelle om Howth og Phoenix Park.

Etter en halvtime/time med dart’n (tog) var vi i Howth som er en fiskelandsby på østkysten av Irland. Her var det duket for fish & chips, bading og marked. Det var deilig å komme seg litt vekk fra storbyen og få litt «frisk luft» (noe det var mye av).

Utsikt over Howth
Nyter..
mmmm
Lucie og mmmm
hele gjengen i ett bilde <3
froskeperspektiv
breaking: skal delta i bloggerne ;))
her er vi igjen 🙂
Ella <3 med utsikt over stranden der de tøffe guttene badet

Fin og minnerik dag i Howth!

For å komme oss til Phoenix Park snek vi oss på en Hop-on-hop-off buss igjen (som vi forresten har blitt veldig glad i, anbefales) som kjørte oss direkte til parken. Dette er en av de største parkene i Europa, større enn både Hyde Park i London og Central Park i New York. Her i denne parken ligger faktisk den irske presidentens offisielle residens, Áras an Uachtaráin, som opprinnelig var den britiske visekongens residens.
I sammenheng med parken er det også en Zoo som vi måtte besøke. Vi, sammen med hele Dublins befolkning under 5 år, syntes den var veldig kjekk.

oss som hoppet på en hop-on bus
hopphopphopp
Phoenix Park, veldig fin
Marthe i Phoenix Park
vandrer
Ingrid elsker sauer, men dette er egentlig geiter
rosa fugler aka flamingo

High five fra Marthe og Ingrid

Syndey

Tur til Sydney 26.06-29-06

Å dra til Sydney var noe vi hadde bestemt oss for å gjøre lenge før vi dro til Australia. Vi hadde på forhånd av turen snakket med et par stykker som hadde vært i Sydney og de sa at det ikke var nødvendig med alt for mange dager der. Vi reiste etter skolen på onsdagen og dro tilbake til Brisbane lørdag ettermiddag. Det var oss tre og moren til Marthe (som var på besøk hos oss i 2 uker) som dro sammen til Sydney. Det er ganske mye større der enn i Brisbane, en typisk storby, og vi merket at vi er glad for at det er i Brisbane vi bor.

På torsdagen våknet vi tidlig for å dra ut fra hotellet og utforske byen. Det første vi ville gjøre var å se Syndey Opera house og Harbour Bridge. Det var mye fint å se på veien dit, så det ble en god del stoppesteder og photoshoots på veien. Da vi endelig kom frem til Operahuset var det egentlig ganske uvirkelig. Vi har alle sett det så mange ganger på bilder og på tv, og faktisk å være der å se det i virkeligheten var ganske spesielt.

                        

Fredag morgen ble vi hentet med buss fordi vi hadde booket tur til Palm Beach a.k.a. Summer Bay. Marthe og moren til Marthe er begge store fans av den australske serien Home and Away, og hadde et stort ønske om å dra og se der serien spilles inn. Det var utrolig fint der, og nå er det ekstra gøy å se på Home and Away! Vanja ville ikke være med til Summer Bay og tilbragte dagen inne i byen der hun dro til en park og matet fugler (hun er veldig glad i fugler!). Dagen avsluttet vi alle fire på Hard Rock Cafe.

Lørdagen skulle vi dra hjem, men vi hadde litt tid på dagen før vi måtte dra til flyplassen. Vi bestemte oss derfor å ta en tur på Madame Tussauds. Vi hadde egentlig lyst til å besøke Bondi Beach, men det ble ikke helt tid til det. Derfor koste vi oss heller på Madame Tussauds.

                

Det var en veldig fin tur, og det var veldig kjekt å få oppleve Sydney!

Hvis vi skulle dratt tilbake til Syndey ville vi tatt oss en tur til Bondi Beach og Blue Mountains. Dette er to ganske ulike steder som begge trolig hadde vært svært kjekke å oppleve i virkeligheten.