Robben Island


Dette er en del av den sørafrikanske historien som vi følte var et must å få med seg. Robben Island har tidligere vært en fengselsøy der tidligere politiske motstandere ble holdt. Det var på denne øyen Nelson Mandela ble holdt fengslet i 18 år.

Guiden vår var en tidligere fange på øyen. Han delte sin egen opplevelse og fortalte om historien bak fengselet og tiden under apartheid. Turen gav mange inntrykk og var virkelig verdt å få med seg!

 

Obidos & Batalha

Heisann, Silje her!

Livet her i Coimbra begynner gradvis å minne om vanlige hverdager, og dagene er nå litt mindre travle. Vi begynner å komme inn i rutinene i praksis og å bli kjent med byen. I helgene har vi muligheten til å utforske Portugal litt. Helgen som var reiste jeg og to andre fra leiligheten på en dagstur til Obidos og Batalha. Dette er en av mange turer som blir arrangert billig for Erasmus-studentene her. Vi fikk det hele med buss og inngangsbilletter for 15 euro!

Vi var bare en time i Batalha, for å se et stort og nydelig kloster fra 1300-tallet. Deretter reiste vi videre til Obidos, som var en liten og veldig sjarmerende by. Hele byen er innenfor en svær mur med borger, som gjør at det hele ser ut som det er tatt rett ut fra et eventyr (se bilde under). I tillegg var de smale gatene innenfor muren veldig søte, med blomster og hvite murbygninger. Denne helgen var det også en sjokolade-festival der, som var mye av grunnen til at vi ville reise. Dessverre ble vi alle satt ut av all sjokoladen der, så vi glemte nesten helt å ta bilder. De hadde blant annet mye godt å smake på, show der de viste oppskrifter med sjokolade og svære skulpturer laget av sjokolade. Alt i alt en veldig fin opplevelse, og jeg vil anbefale Obidos til alle som har tenkt seg litt rundt i Portugal.

Klosteret i Batalha

Obidos

Skulptur laget av 300 kg sjokolade

Akkurat nå var vi så heldige å få to ekstra dager påskeferie, siden sykepleierne her streiker. Jeg reiser til Lisboa i påsken, mens Hannah skal ta seg en tur til varmen ved Algarve-kysten. God påske alle sammen!

SDSU Aztec Sports

Heisann, svinger innom med et pittelite innlegg om SDSU sport!

SDSU Sports
Som nevnt har jeg jo fått med meg noen av basketkampene med collegelaget her på SDSU. Det har vært ganske morsomt å få oppleve, for å si det sånn! Hjemme har vi ikke noe som kan måle seg, ikke engang nærme seg i forhold til den entusiastiske college sporten de har her! Nå er derimot basketsesongen over, og det betyr at jeg må finne andre sportsformer å følge! Her kommer baseball inn! Baseball sesongen har tydeligvis begynt her borte og det er skikkelig festlig. Hadde i grunnen aldri sett en hel baseballkamp før, så var litt kult å få oppleve det live, lizm!

SDSU Baseball

På fredag forrige uke tok derfor Kelsey og jeg en tur på baseballkampen som gikk for seg her på campus! Det var kanskje ikke like stort oppmøte som på basketkampene, men utrolig artig likevel. Pluss sykt gode nachos! Emmåle! Neste på agendaen nå, er å sjekke ut San Diego Padres, som er Major League Baseball laget her i San Diego! Det blir utrolig gøy tror jeg!

Okei, det var egentlig alt for denne gang, kort og konsist! Snakkes!

Hola, Noreg!

Velkomen til vår utvekslingsblogg. Vi er 6 sjukepleiestudiner som skal skrive om livets opphald som utvekslingsstudentar på Cuba, nærare bestemt i byen Holguin. Holguin ligg på østkysten av øya, og er ein storby med heile 400 000 innbyggara. Vi har no vore i Holguin i tre veke. Reisa starta med ei veke i Havana der vi besøkte ambassaden og generelt levde livet som turistar.

Dei to første vekene i Holguin starta vi med spanskkurs ved skulen for sjukepleiearstudentar og andre yrkesfag. Vi kom med ulike grader av spansk-kunnskapar, men utfyll kvarandre godt. Spanskkurset skulle forbedre oss på det vi hadde i vente i praksis. Vi har lært oss alt frå «Buenos dias» til «No debe fumar». Det har vore mykje fokus på å lære ord og setningar i forhold til forebygging og promotering av ulike sjukdomar, og merka at dette har komt til nytte i praksis.

I den første praksisveka besøkte vi ein av dei større poliklinikkane i byen, rehabeliteringssenter og barnehage. Her fekk vi eit innblikk i alternativ behandling med tanke på rehabilitering, og korleis sjukepleiarrolla fungerte i barnehage.

På poliklinikken kunne ein få hjelp til mykje forskjellig. Der hadde dei alt i frå tannlege til ein liten operasjonssal. Vi blei overraska over mengden folk som var der og at privatlivet og taushetsplikta ikkje var omgrep som vert teke så høgtidelig som heime i Noreg. Der kunne ein ligge med munnen open inne hos tannlegen medan resten av dagens pasientar satt rett utanfor og kunne få med seg alt. Vi fekk óg vere med inn på vaksinasjonskontoret og sjå på to små ungar som fekk vaksiner. Cuba har eit veldig omfattande vaksinasjonsprogram og vi kjende att mange av vaksinene.

På rehabiliteringssenteret hadde dei stort fokus på smertelindring, i form av blant anna akupunktur, ultralyd, kopping og vannmassasje. I tillegg hadde dei eit stort fysioterapirom kor dei dreiv med opptrening. Nokre av oss fekk vere med på ein time med aerobic her. I følge sjukepleiaren som følgde oss fokuserte rehabiliteringssenteret på smertelindring i første omgang og når pasientane var godt smertelindra, kunne dei ha best mogleg utbytte av fysioterapien. Ho påpeika at alle kom til å ende opp i fysioterapisalen til slutt, då det var det som oftast hadde effekt for at pasientane skulle rehabiliterast.

 

Banehagebesøk

I barnehagen var det høgt lydnivå og mange søte ungar. Sjukepleiaren her hadde ansvar for å sørge for at barna som kom i barnehagen var friske og reine, og at hygienen blant personalet og på kjøkkenet var god. Her fekk vi vere med på ein musikktime, som mildt sagt gjorde inntrykk. Ungane hadde ein imponerande rytme og nokre dansemoves vi aldri hadde sett i den alderen før.

Vi fekk gleden av å oppleve at kvinnedagen blir godt feira her på Cuba. Alle saman fekk gratulasjonskort frå læraren, og framande på gata slengde gratulasjonar etter oss. Tanken slo oss derfor å vere litt hyggelige og kjøpe med oss kaker til husholdningen i «heimen». Det viste seg at vi ikkje hadde vore åleine om den tanken då vi kom heim til bord dekka til fiesta og måtte trykkje i oss fire ekstremt søte kaker. Det skal ikkje stå på sukkeret her nede og slankepress er ikkje eit omgrep.

Oss studentane saman med våre kjære hushjelparar.

 

«Los consultorios»

 Dersom ein synes helsevesenet tek tid heime i Norge, bør ein stikke tåna utanfor velferdsstaten og oppleve Cuba. Her tar ting tid, og ikkje på grunn av at det so mykje meir å gjere, men fordi dei må rapportere alt for hand. Dei ikkje tilgong til data eller andre elektroniske hjelpemiddel, anna enn sine eigne telefonar. Alt blir dokumentert med penn på papir. Det blir og brukt mykje tid på heimbesøk der dei går heim til befolkninga og sjekkar helsetilstand, buforhold og familiestatus. Dersom ein til dømes er gravid og buforholda er for dårlege blir ein sendt til ein mødreheim der ein får god oppfølging.

Utanfor legekontoret Pedro del Toro har dei urter med medisinske formål som dei aktivt brukar i behandling av sjukdom.

Oregano har andre funksjonar på Cuba enn i Noreg.

Dette var ein liten smakebit frå fyrste vekene i Holguin. Det vert snarlege oppdateringer!

Prekast!

Paris/Düsseldorf/Besøk

Liten stund siden sist nå, men tiden går så fort her og mye skjer. Tenkte å dele en liten oppsummering av hva vi har gjort på i det siste.

Turen til Pais er en liten stund siden nå, men er kanskje greit å dele noen bilder fra turen. Her var vi faktisk første helgen i februar. Da vi var der gjorde vi alt det «typiske» å gjøre i Paris; Eiffeltårnet, tok pariserhjul, var med champs-elysees (shoppinggate), musee du Louvre, arc de triomphe, notre dame osv. Veldig kjekk tur, med masse god mat også!

Måtte prøve oss på det tradisjonelle bildet selvfølgelig! Etter mange mislykkede forsøk, fikk vi det noen lunde til.

Inne på Louvre så måtte jo vi få med oss Mona Lisa, og som forventet masseee kø forran akkurat dette bilde. Så her ser du til høyre sånn ca hva du måtte gjennom for å få et fint bilde. Mona Lisa er forresten mye mindre enn hva du skulle tro.

Sånn dette var en kort oppsummering av vår tur til Paris. Veldig koselig som sagt. Vi var ikke sånn super heldig med været da, så måtte kjøpe oss en paraply der nede. Men men helgen etterpå var det snø der, så kanskje vi var heldig allikevel!

Uken etterpå var jo det karneval som vi har skrevet om, og helgen etterpå der fikk vi besøk fra Norge. Fikk besøk fra Tonje. Så det var jo super koselig. Da hun var her viste vi litt av Eindhoven, shopping, dro ut, men vi tok også en liten tur til tyskland! 69kr per vei, så skal ikke klage på det. Så lørdagen tok vi turen til Düsseldorf. Her er en liten oppsummering fra den helgen:

Obligatorisk bilde her i Eindhoven. Fremfor fotballaget PSV.

Et bilde fremfor Sint-Catharinakerk, som da er en kirke her i Eindhoven.

Sint-Catharinakerk

Og videre nedover her kan dere se vi er kommet frem til Düsseldorf i Tyskland. Her er noen få bilder:

Vi var jo veldig heldig med været denne gang. Kaldt, men utrolig fint. Og som dere kan se på bildene fikk vi med oss en sååå fin solnedgang. Vi var her i Düsseldorf en dag, og det var egentlig ganske passelig. Tar vel omtrent 1,5 time til Düsseldorf. Ikke langt unna i det hele tatt.

Helgen etterpå igjen fikk vi enda et besøk fra Norge. Stine og Sandra som er Henriette sine barndomsvenninner.  Sååå koselig å se de igjen også! Første dagen de kom gikk vi egentlig rett ut for å spise med en gang, og egentlig satt der en liten stund. Før vi gikk tilbake til leiligheten med tingene deres, for å så dra innover til sentrum igjen. Var i sentrum en liten stund, men vi måtte gjøre oss klar til en tur til Amsterdam i morgen. Lørdagen kom, og vi tok turen innover mot Amsterdam og var der hele dagen! Søndagen shoppet vi så og si hele dagen før de dessverre måtte hjemover mot Norge igjen :(( Her er en liten oppsummering fra helgen:

Skulle ønske det var litt mindre folk så vi kunne fått et litttt finere bilde av skiltet «Iamsterdam»

Gikk også innom Banksy museum ish. Dette var helt gratis, men regner med det store Banksy museumet koster penger. Men kjekt å se igjen noen kjente bilder da!

Veldig kjekk helg i Amsterdam og såå koselig med besøk igjen. Veldig veldig gøy!

For øyeblikket holder vi på å skriver på en stor oppgave i forbindelse med skolen, og fokuserer på både det og andre ting. Blir ikke så lett å sitte seg ned å skrive på bloggen da dessverre. På mandag starter vi også i praksis, og da blir det enda mer hektisk. Men vi gleder oss til å se hvordan det blir. Blir spennendeeee.

Vi snakkes forhåpentligvis snart igjen! Ttyl.

Groote Schuur Hospital

Vår siste uke med praksis ble tilbrakt på Avdeling for Histologi på Groote Schuur Hopital. Dette er et mye større sykehus, og kjent for å ha utført verdens første hjertetransplantasjon fra menneske til menneske. Vi opplevde laboratoriet som moderne, og syntes at det minnet om de hjemme.

Det har vært en veldig fin uke og vi har blitt tatt godt imot. De har hatt mye å vise oss og dagene har vært travle. Vi har blant annet fått delta på en obduksjon, noe som var veldig spennende. Vi fikk også bearbeide en vevsprøve, og følge den gjennom alle prosessene. Det var kjekt å få prøve seg selv, men syntes at det var utfordrende å skjære snittene. Vi ble dermed sittende på denne seksjonen en goooood stund. Vi fikk god veiledning underveis, så resten av prosessen gikk glimrende.

Vi har hatt det kjempefint på GSH og er spente på å starte på bachelorprosjektet.

Den største gleden man kan ha- det er å gjøre andre glad!

Tirsdag hadde Marte bursdag og dette måtte selvfølgelig feires stort! Vi stelte derfor i stand en surprise- dag. Det hele startet med at hele gjengen hadde samlet seg på kjøkkenet med kake, sang og konfettikanon over hele frokosten (ikke så veldig gjennomtenkt). Etter endt praksis på sykehuset ble vi hentet av vår faste sjåfør. Halvveis i turen sier Marte «Har dere merket at han kjører en annen vei i dag?» Vi lo og svarte at han kanskje var lei av alle humpene. Lite visste hun at vi skulle spise en bedre lunsj på kafé. Deretter ble vi igjen hentet for mer morro. Den andre gruppen satt allerede i taxien og Marte ble igjen forvirret. Hvorfor var de i taxien? For et sammentreff sa vi, og kjørte videre! Marte fant igjen ut at vi ikke var på vei til hostellet og ble redd vi var kidnappet. Magnus hadde en idé om at vi kanskje var i ferd med å bli kidnappet til Kenya. Kenya så veldig fint ut i følge Marte og hun var overrasket over at det tok så kort tid. Vi stoppet på et idyllisk sted med masse dyr og plutselig kom det også dromedarer foran oss. Marte lyste opp og spurte «går det an å ri på de tror dere?» Vi var rask med å svare «Neeei, er du gal?». Et par minutter senere var vi alle noe nervøs på dromedar-ryggen og Marte var svært fornøyd.

Senere på kvelden nøt vi alle en bedre middag på restaurant. Mariette har nå store forventninger til hva de skal stelle i stand til hennes bursdag. «Takk og lov for at vi har 40 dager å planlegge på»- Thea.

 

Vi fortsatte giver- gleden på KCMC sykehuset i dag. Snilleste og flinkeste farmoren til Marte: Reidun, har strikket MASSE fine gensere og luer til de nyfødte babyene. Gleden var stor på nyfødten når hele 15 babyer fikk noe varmt å sove i. Vi har dog beholdt noe for å ta med oss til et barnehjem til helgen. Vi gleder oss! En stor takk til Reidun <3

Jentene som klatrer Kili, er fremdeles med oss i tankene og vi gleder oss masse til de kommer tilbake på lørdag.

Blogges

En uke i Stone Town

Fra Nungwi bar det avsted til Stone Town for en uke med språkkurs. Vi bodde på hotellet Dhow Palace, et bygg fra 1500-tallet som har vært eid av forskjellige sultaner. Her møtte vi mange hyggelige ansatte, som viste seg å være nyttige i swahili-treningen vår. Vi lærte mange gode fraser, og de fikk seg en god latter. Hotellet sto til forventningene, med god frokost, flott svømmebasseng og til alles store begeistring – AIRCONDITION. Strømregninga deres ble ikke billig den uka – for å si det sånn.

Men, alvoret ventet. Mandagen startet språkkurs med læreren vår, Benjamin. Her var vi virkelig tilbake til skolen, der vi satt på steinharde trestoler, der det verken var aircondition eller vifter. Her lærte vi det grunnleggende: hilsener, tall, small talk, og anatomi. Vi fikk også vite at vi har gått i alle turistfellene, og at man ikke skal si «jambo!» eller «hakuna matata» – men heller «sijambo» og «hamna shida». Benjamin var veldig behjelpelig, og ordnet med utflukter og det praktiske, som f.eks simkort. Han var også den som organiserte hele reisen til Moshi. For 5 dagers (20 timer) swahili-kurs og bøker betalte vi 260 USD. Dette synes vi var litt i meste laget i forhold til læringsutbyttet, og i tillegg gikk en dag bort til sightseeing.

Det anbefales å få en guidet tur gjennom Stone Towns labyrint-pregede gater, men man bør begynne tidlig på morgenen da det fort blir ganske hett for solsky «wazungus» («hvite mennesker» – subst., flertall). Stone Town er en spennende by, med over 50 moskèer, gode restauranter og kjekke utflukter. Vi tok båtturer til diverse småøyer i nærheten av Zanzibar. Vi tilbragte en ettermiddag på en sandbank som vi fikk nesten helt for oss selv. Alle dro når vi gikk i land på øyen, hint hint? Vi besøkte også Prison Island, skilpaddeøyen. Her koste vi med skilpaddene og chillet på stranden og i sjøen, som minnet mer om et halvvarmt badekar enn et forfriskende dypp.

Et par brennhete tips til alle våre følgere: på The Silk Route Restaurant har de god indisk mat, og Tatu er en morsom plass hvis du vil ut og vrikke på dansefoten. Solnedgangen er flott med en leskedrikk i hånden på takterrassen til 6 Degrees South.

XOXO, Spice Girls.

På plass i Moshi og KCMC

Da er vi endelig skikkelig på plass i Moshi og har startet praksisen vår på KCMC sykehus. For de av dere som lurer på hvorfor vi ikke bor på Doctors compound, så er dette litt av grunnen:

 

 

 

 

Det hele startet med at vi fikk tildelt et lite koselig hus hvor vi skulle bo alle seks de neste 2,5 månedene. Da vi kom inn så vi to senger plassert i stuen. Vi fikk beskjed om at det var fullt på Campus og at dette derfor var det siste huset som var tilgjengelig. Vi skulle egentlig ha tre soverom. Noen av jentene fikk også litt panikk når de hørte rotter/mus i veggen ved sengene. Vi hadde også en som hadde astma i gruppen og det var derfor ikke helsemessig mulig å bo der på grunn av mugg i samtlige rom. Vi hadde i tillegg en vennegjeng/ den andre utvekslinggruppen som bodde på hostell like i nærheten. De var strålende fornøyd og hadde både basseng og kokk. Vi var solgt og flyttet på dagen inn på Paradise in Backpackers Hostel. Vi hadde derimot gledet oss masse til å bo på KCMC sitt campus og bli kjent med andre studenter.  Vi har nok vært svært uheldig med huset vi fikk tildelt da Compound var fult, for vi har truffet på andre studenter som har vært strålende fornøyd med stedet.

 

Vi lever likevel relativt primitivt og får føle på den afrikanske standarden. Vi har nå flyttet tilbake til «leirskolen» med hele gruppen på seks på et soverom. Vi får kjenne på det å være tett på hverandre, spesielt da døren til dusjen og do ikke går an å lukke! PS: til dere som skal til Afrika: ta med MASSE imodium! Vi er likevel kjempe fornøyd med internett, basseng, egen kokk og ikke minst å bo med den andre gjengen. Ellers går dagene til å vaske klær, stryke, spise god mat, hyppige toalettbesøk (har snart ruinert hostellet for doruller), sole oss, skrive bacheloroppgave(?), bade og utforske byen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har endelig fått fikset med visum. Som mange av dere kanskje vet, godtok ikke sykehuset studentvisumet vi hadde fått gjennom den svenske ambassaden. Kontaktpersonen vår her på KCMC var heldigvis hjelpsom og ordnet med nytt visum for oss. For studenter som skal reise her senere: hør på utvekslingsstedet dere skal være på om hvilket visum som kreves.

På sykehuset på KCMC har vi laget en roteringsplan hvor vi fikk velge selv hvilke avdelinger vi ønsker å observere(?!). Selv om det egentlig skal være en observasjonspraksis har vi fått være med på mye. Marte og Thea har begynt på barneavdelingen hvor de skal være 10 dager. Ida og Ada ønsket å starte på akuttmottaket før de reiste for å bestige Kilimanjaros topp (vi heier på de). Sonja og Mariette startet på brannskaden hvor de var i to dager, før de skal videre på fødeavdelingen. På brannskaden var det mange inntrykk og de fikk også være med å prøve seg på stell av sårene. Vi har allerede fått se hvor annerledes sykehuset er i Afrika enn i Norge. Som vi hadde forventet er det begrenset med ressurser og teknologi. Ellers har vi fått se at det å få 4-mannsrom i Norge ikke er så ille i forhold til her, da de gjerne ligger opp mot 20 pasienter på et rom her.

Nå gleder vi oss til en ny uke med spennende praksis, Afrika life og å feire Marte sin bursdag på tirsdag!

Vi blogges!

Tiden mellom språkkurs og praksisstart – en ferie på Zanzibar

Tiden mellom språkkurs og praksisstart – en ferie på Zanzibar

Vi hadde litt tid å slå ihjel, og planla før vi reiste at vi skulle ha litt ferie.
Reisen gikk først til Nungwi, så til Matemwe og så til Nungwi igjen. Vi tenkte at i dette innlegget, skal vi gi tips til hvor de beste strendene er, steder å bo og hva du må og burde tenke på før du reiser rundt.

TIPS 1 – Booking
Det å forvente at noen av de hotteste stedene, spesielt i Nungwi, har ledig rom til alle sammen om 3 dager; det er ganske ektravagant. Man trenger absolutt ikke å booke 6 måneder i forveien, men kanskje 2-3 uker.

TIPS 2 – Før du reiser
Få steder tar bankkort andre steder en Stone-Town. Ta ut penger i Stone-Town, og ta heller for mye enn for lite.

TIPS 3 – Steder å reise til, steder å bo
Vi anbefaler å reise litt rundt, da det kan være ganske ensformig å være på et sted i nesten 2 uker; som vi hadde vært.

Først reiste vi til Nungwi. Det er et isolert hotell, hvor frokost og middag var inkludert. Fine rom, men ingen strand. Det ble til at man var med bassenget. Dersom alle ønsker å ligger ved poolen, så er dette er fint sted. 2 dager ved bassenget var nok for oss – vi er glad i sjøvann og strand. Hotellet tar kort i resepsjonen, men det er 20% betalingsavgift ved betaling med kort. Hotellet var kjempefint, og passer perfekt for 100% avslapning i noen dager.


HOTELLETS NAVN: Mnarani Beach Cottages

Siden vi ikke fikk booket noe mer her enn 2 dager, bestemte vi oss for å reise til Matemwe: en annen liten by som ligger mer på østsiden. Det er en biltur på 30-40 minutter.

Vi startet i Matemwe på Keys Bugalows. Det ser veldig surfer-hang-lose-cool ut her. Rolig stemning, og det er nok på grunn av at alle som jobber der en enten er 100% zen eller høy – alt etter som. Bungalowene har IKKE air condition, IKKE dør til badet og stranda er IKKE badevennlig. Bungalowene er IKKE menneskevennlig, da det var en god lukt av geit. Gruppen fikk en laber stemning, og alle satt bare å gruet seg til første natt her. Vi spankulerte nedover stranda, og fant et nytt sted hvor vi trivdes veldig godt! Vi sov ikke en eneste natt på Keys, og fikk igjen 80% av pengene vi hadde betalt etter å ha gitt muntlig beskjed.

Key Bungalows
Utsikten fra bungalowen på Keys

Vi dro kofferter langs stranden drøye 500 meter, og var fornøyde med dagens treningsøkt etter dette. Fremdeles ingen badestrand, men veldig fint bassengområde på hotellet.


HOTELLETS NAVN: Matemwe Baharini Villas

Vi reiste så tilbake til Nungwi, men da til den vestlige delen av nord-spissen på Zanzibar. Her bodde vi i gå-avstand til stranden: En hvit og blå stranden – akkurat som på bildene på Internett. G.Oasis drives av en gjeng med hyggelige mennesker, og stedet har en god atmosfære. Rommene har IKKE air condition, men til tross for dette anbefaler vi å bo her. Folka her er behjelpelig med å fikse utflukter. Vi var med på seiling i solnedgangen: helt fantastisk. Vi fikk også bade fra båten, og man får se ganske langt nedover kysten.


HOTELLETS NAVN: G.Oasis

Nungwi er et ganske turistifisert sted, med mye som skjer. Vi følte oss svært komfortable her, og det som skjer her ligger nærmere det vi er vant med. Veldig deilig sted å bare slappe max av.

AKTIVITETER
Vi har gjort en god del av turist-tingene som kan gjøres på denne øya.
Spice-tour er ganske turistifisert, men kan være veldig hyggelig dersom man liker slike ting. Vi opplevde at alle ønsker penger i tips hele tiden, noe vi ikke var forberedt på. Vi møtte også på en søskenflokk, hvor vi endte opp med å gi moren penger. Mange av oss følte dette var veldig ubehagelig, da det ligger så utenfor våre vaner å betale mødre for å leke med barna. Det var tydelig at dette var vanlig for disse barna, og det kunne virke som om de nærmest var en turistattraksjon. Dette gjelder sikkert ikke alle krydderturene! Men det er nok uansett et tipse-press, uansett hvilken kryddertur man velger.

Vi har også vært på snorking rundt Mnemba Island. Dette var virkelig en opplevelse. Vi var heldige som fikk se delfiner, så det gjelder å reise så tidlig som mulig – både for delfiner og litt privatliv. Her var det mange fine fisker, og utsikten til øya var fantastisk. For dette betalte vi 45 000 shilling (15$), og fikk med dette utstyr, vann og frukt.

Seiling i solnedgang er også en opplevelse. Gjennom G.Oasis fikk vi med 2 enheter med øl/cider/vann. Vi var ute på sjøen i ca. 3,5 time, og møtte på mange hyggelige mennesker på båten. Kapteinen var en morsom mann, med mange røverhistorier på lur. For dette betalte vi 45 000 shilling (15$).

Alle disse aktivitetene kan bestilles på alle hotellene/stedene man velger å bo ved.