Karneval

Heihei igjen!

Flinke på å oppdatere nå syntes vi haha. Men ja da tenkte vi å skrive litt om karneval uken som nettopp har vært. Og omg det er en stor greie her altså. Ikke vært med på noe lignende før vi! Det har vært helt fantastisk gøy hele denne uken her. Det startet forrige fredag, altså 09.02.18 og varer til onsdag 14.02.18. Det var hvertfall sånn karnevaluken var for 2018.

Og ja, hva betyr egentlig karneval? Vi var veldig usikker selv haha. Så da spurte vi budeiene våre som kunne forklare oss alt om det. Kort oppsummert går karneval ut på (som vi har opplevd) at alle kler seg ut (legit alle – om du er 5 år gammel, 21 eller 80) Her kler man seg ut! Første dagen fredagen begynte folk å bare helt random gå kledd rundt i kostyme, på dagen også haha. Vi bare ojjj allerede liksom, tidlig på dagen også? Vi tenkte i utgangspunkt dette var bare om kvelden da folk skulle ut. Men grundig feil tok vi. Det ble på et tidspunkt veldig kleint å ikke gå rundt i kostyme på dagen haha. Følte oss veldig rare da vi var en av få som ikke gikk rundt i kostyme. Men videre under karnevaluken (btw vi får fri fra skolen den uken for å feire!! så det var jo helt amazing) går det veldig ut på utkledning og drikke for å så dra på byn. Liten russetid igjen kan man si.

(hvordan gatene så ut)

Igjen første fredag, og første dag ute. Vi visste ikke hva vi skulle forvente av folkemengde første karnevaldag, så vi måtte jo bare se det an. Kl var blitt rundt 2330 og vi er inne i sentrum på stratum (mest populære barområdet i Eindhoven vil vi si – alle snakker om det). Og det er STAPPFULLT med folk, og alle er utkledd. Absolutt alle. Og dette var som sagt første dag og vi hadde jo ikke noe kostyme, ikke slik at vi tok det med fra Norge haha. Så da gikk jo vi der som seriøst eneste uten kostyme i en gigantisk folkemengde. Vanskelig å forklare hvor full den gaten egentlig var, altså her snakker vi 17 mai følelse i Bergen sentrum kl 14. Veldig fullt. Vi er nå enda mer klein for at vi ikke har kostyme og det ble konkludert der og da at i morgen må vi handle litt. Handle kostyme.

Lørdagen kom, og vi våken halvsliten etter en ganske busy fredag og nå skal gjøre oss klar for å se parade i sentrum. Heldigvis bor vi jo ikke mange minutter fra sentrum, så her var det bare å hive på oss noen klær (enda har vi jo ikke kostymer pga det må vi kjøpe etter parade). Kl 13 begynner paraden og vi står klar. Her igjen litt 17 mai følelse. Store mengder folk, og en parade som følger en vei. Du står altså på din side av gjerde som er satt opp kan man si. Dere skjønner haha. Store biler som er utkledd og dallet opp som bare det. Virker som de har brukt mange måneder på disse bilene som kjører fordi. Det er dans på biler, og show i gatene. Høy musikk og bare god stemning.

(paraden på lørdagen)

Sto der en god stund før vi var klar for å finne noe veldig viktig. Et kostyme. Da startet jakten. Hvor skulle vi finne disse kostymene. Først dro vi på primark, og der hadde de egentlig ganske mye å velge mellom, men vi tenkte vi kunne gå innom et faktisk kostymebutikk før vi bestemte oss. Glad vi gjorde det også. 10 min unna så gikk vi inn i en kostymebutikk og der fant vi oss noe heldigvis. Lakshana endte opp som en marihøne, og Henriette endte opp som en djevelengel. Nå var vi endelig klar for å kle oss ut. Vi dro innom dagligvarebutikk og kjøpte det nødvendige og nå klar for enda en dag av karneval. Vi fikk endelig på oss kostyme og var ikke lengre de uten kostyme. Noe som var en ganske deilig følelse. Ute på byn var det fremdeles en helt utrolig stor mengde med folk, men gud så god stemning det er. Folk er bare glad! Musikken er forresten veldig annerledes under karnevaluken. Veldig upbeat og gøy musikk som spilles. For eksempel disse sangene er veldig poppis har vi merket

 

(beste bilde av oss i kostyme :))))))

Søndagen kom og vi var igjen veldig sliten haha. Vi fant ut at vi trenger en liten pause og komme oss opp på beina igjen. Søndag ble altså en super chilldag, som bestod av serietitting og foodora haha. Mandagen gikk vi ut døren, så rundt om i sentrum, var ute og spiste. Og igjen hadde en super fin dag.

(frokost/lunsj på mr.morris)

Tirsdag sto vi opp sent, og tok på oss våre kostymer og klar for enda en dag. Forresten virker som det også er veldig normalt å bytte kostyme fra dag til dag, men deeeet gjorde ikke vi haha. Vi holdt oss til et kostyme. Stemningen var litt mer «chill» om man kan si det den dagen. Virker som folk begynte å bli mer sliten og holdt på i noen dager nå. Men fremdeles veldig kjekt ute, og vi hadde enda en super dag. Så deilig det har vært med en uke fri også. Virkelig trengte det.

Onsdag dro vi på kino, og så den flotte filmen fifthy shades. Som sagt er kino ikke langt unna, og ikke dyrt heller. Denne gangen testet vi også ut å bestille billetter via nettsiden, som funket veldig fint. Eneste er at siden ikke er på engelsk, men nederlandsk. Men vi er jo nesten pro på det nå, så det fant vi lett ut av. (kino – vue.nl). Alle filmer her er også orginalsprål og tekstet på nederlandsk. Så det er jo supert. Ellers så gjorde vi ikke noe spesielt den dagen. En chill men ganske fin dag uansett.

Men føler tirsdagen var siste dagen av karneval pga onsdag var det ingen som gikk rundt i kostyme lengre. Og var heller ikke mye opplegg generelt senere for dagen heller. Derfor ble den dagen slik! Kjekk uansett. Vi hadde fremdeles fri resten av uken. Da fikk vi blant annet besøk fra Norge, vår fine Tonje fra klassen! Så vi har hatt en super fin uke. Det var alt for nå!

♥ Lakshana og Henriette ♥

San Diego Zoo

Hei, igjen bloggen! Dagene fyker avgårde her, og nå er jeg ferdig med enda en eksamen, nemlig i PH304. Tror den gikk sånn helt greit!

Norske og nederlandske venner
For omtrent tre uker siden var jeg en tur i San Diego Zoo, sammen med Lilliane, Cathrine og Dewi. De er også her gjennom American Language Institute, så det er greit å ha noen norske å være med. Selv om Dewi strengt tatt ikke er norsk, men nederlandsk. Anyways..

Meg, Cathrine, Dewi og Lilliane

Utflukten til San Diego Zoo var i regi av ALI, så vi fikk inngang til zooen og noen av attraksjonene til litt redusert pris. Så det var helt ok+! Vi dro mot zooen rundt halv 10 om morgenen for å få mest mulig utav dagen.

Guidet busstur
Det første vi gjorde var å ta en guidet busstur rundt i zooen for å se hvor alt var! Det var i grunn veldig nyttig, for da fikk vi en litt bedre ide om hvor vi ville gå etterpå. Jeg hadde veldig lyst å se isbjørnene, gorillaene og alle de ulike kattedyrene. Men det var utrolig mye andre kule dyr der også, så alt var egentlig kjempekjekt! 

Da vi kom av bussen begynte vi ved flamingodammen og beveget oss videre mot tigrene og flodhestene. Deretter gikk vi opp mot gorillaene og sjekket ut krokodiller og oterne. Før vi gikk videre tok vi oss en liten lunsjpause på en av tree-top restaurantene, der ble det tid for litt amerikansk pizza! Yum!

Isbjørn
Så bar det videre mot løver, elefanter og mountainlions, før vi endelig kom til isbjørnene! I utgangspunktet er det flere isbjørner i San Diego Zoo, men akkurat da vi var der var bare en av de ute, og den ville bare lounge på en av klippene der inne. Men kult å se likevel! Etter isbjørnen var det duket for enda en godbit, nemlig pandabjørner! Haha, de var så søte! Og late, noe som visstnok ikke er uvanlig. 

Skyfari
Det neste vi begav oss ut på var en artig liten safari in the sky, eller skyfari, om du vil. Det var altså en gondoltur, som gikk fra den ene siden av zooen til den andre! Med på kjøpet var en fantastisk utsikt over San Diego Zoo, og deler av Balboa park, hvor zooen ligger. På andre siden tok vi en tur innom til koalaene, som forresten sover typ hele tiden! Men ettersom lykken var på vår side, så var faktisk en av koalaene våken for å hilse på oss, så det var gøy!

AfricaRocks
Til slutt tok vi oss en tur til Afrika – eller Africa Rocks, som de liker å kalle det her i San Diego Zoo. Der traff vi på neshorn, giraffer, Pumba, og ikke minst en gepard som bodde sammen med en golder retriver! Haha, what! Og det aller siste vi så før vi vendte nesen hjemover var en nydelig påfugl – så nå kan jeg krysse det av på listen! 

Så det var altså vår lille utflukt til San Diego Zoo – håper dere i hvert fall fikk et lite inntrykk av den flotte opplevelsen som vi hadde der! 

Snakkes neste gang, bloggen!

Jambo bloggen!

Vi er seks jenter fra Høyskolen på Vestlandet som skal være tre måneder sammen i Tanzania. Det er Sonja den kresne, Thea badenymfen, Ada den rastløse, Marte mannemagneten, Mariette brunette og Ida den solbrente. Vi starter utvekslingsoppholdet med 1 uke ferie (til Fred Ivan og veiledere: bachelorskriving), deretter blir det språkkurs en uke før vi setter kursen mot Moshi hvor vi skal være i praksis på KCMC sykehus.

Reisen startet med snøkaos på Flesland i Bergen (bombe). Etter en laaang dag på reise, kom vi oss helt til….. KØBENHAVN! Vi ble påspandert hotell og luksusmiddag av SAS (#annonse??)

Midt på natten ble vi hentet av Mr. Nassor som har blitt vår nye private pålitelige sjåfør. Han kjører eksemplarisk og har air condition (#reklame?). Vi er nå i Paradis med turkist vann, hvite strender og sitat fra Thea: ”Niiiice basseng!!”.

Koser oss sammen med den andre gjengen som også skal til Moshi på utveksling.

Lunsj hos naboen

When carma hits you når du inviterer deg selv på lunsj hos den lokale naboen. Vi kom til et uvant måltid.

Ellers har vi kost oss ved bassenget, standen, spist masse god mat og i morgen er vi klar for snorkling og båttur.

Kwaheri fra Cola light gjengen (som vi blir kalt her)

 

Spontantur til Luxembourg

Velkommen tilbake til vår blogg!

Nå har vi allarede vært i Eindhoven i 1 måned. Og vi har prøvd å få gjort det meste ut av helgene våre ved å reise.

26.01.2018
Slitne etter skolen kom vi hjem en fredag ettermiddag og lurte på hva vi kunne gjøre denne helgen. Vi sjekket opp bussbilletter til Luxembourg og fant ut at det ikke var så dyrt. Så spontant bestilte vi bussbillett og hotell, og 4 timer senere var vi pakket og klar på vei til Luxembourg.

Vi tok bussen 21.00 fra Eindhoven og kom frem 01.35 i Luxembourg central station. Slitne etter reisen gikk vi bort til hotellet og sjekket inn. Etter et par timer med søvn var vi klare for å utforske byen. Vi våknet opp og spiste frokost på hotellet, stelte oss ferdig og sjekket ut av hotellet. Vi fikk sette bagasjen vår igjen slik at vi kunne hente dem senere.

(Utsikten fra hotellet vårt)

Som vanlig gikk vi gjennom trip advisor for å finne ut av topp 10 plasser å se og plasser å spise. Første plassen vi valgte å se var Le Chemin de la Corniche. En utrolig fin plass med flott utsikt. Bilder sier vel mer enn ord. Så dere kan selv se hvor fint det var her.(Var litt tåkete i hele dag)

I samme slengen tok vi også turen bort til glassheisen. Vi trodde dette skulle være en mer spesiell turistplass men det viste seg til å være noe som ble brukt  daglig. Men var fortsatt kjekt å få kunne prøvd det.

Etter et par timer med sightseeing begynte magen å rumle litt. Vi fant en koselig restaurant som heter Beets hvor de serverer vegansk mat.


(Skulle gjerne ha vist et bedre bilde men vi var så sultne at ingen av oss tenkte på et fint bilde av maten før vi spiste det)

God og mett forlatte vi resturangen og gikk videre til museum. I denne tiden begynte det allerede å bli litt mørkt og utrolig kaldt så vi ville helst finne noe vi kunne gjøre på inne og hva kan være et bedre alternativ enn et museum. Vi fant fram til museet Musée national d’histoire et d’art. Her brukte vi en god stund til å se rundt, kunne ikke lese noe særlig i og med at de ikke hadde noe på engelsk.

I og med at vi hadde god tid før bussen gikk trengte vi noe vi kunne gjør på imens. Så vi brukte litt tid inne på Sephora for litt shopping, så gikk vi bort til en koselig bar hvor vi bare satt og slappet av litt og tok oss en fancy drink som kostet en del for å si det sånn. Så gikk vi bare rundt i gater.

Etter en stund tenkte vi at det var på tide å spise litt før vi skulle ta bussen hjem igjen. Så vi fant fram til en mexikansk resturang som her Chi-chi’s. Utrolig god mat!

Etter at vi fikk spist gikk vi tilbake til hotellet for å hente baggene, men det var fortsatt lenge til bussen gikk. Så vi spurte om de hadde en plass vi kunne vente til bussen kom og vi ble vist bort til loungen til hotellet. Etter en god stund med venting var det på tide å ta bussen hjem igjen. Vi tok bussen fra Luxembourg 02.25 og kom frem til Eindhoven kl 06.50. Så det var rett i sengs da vi kom frem.

♥ Lakshana og Henriette ♥

1 måned i San Diego

Heihei, her kommer en liten oppdatering fra San Diego!

Nå har jeg bodd og levd her i SD i over en hel måned, og begynner vel endelig å komme litt i orden. Har fått kommet i gang med alle fagene mine, og har allerede hatt noen tester og quiz’er i de fleste av fagene.

Fagene på SDSU
Tenkte å gi dere en liten innføring i hvilke fag jeg tar her på SDSU, og hva de handler om. Jeg tar fem fag her på SDSU.  Det er det som er bestemt antall hjemmefra. Og det tilsvarer 15 units, eller 30 studiepoeng ECTS.

Fagene jeg tar er følgende:

PH304 – Environment & Public Health
Dette faget tar for seg miljømessige faktorer som påvirker helsen vår. Foreløpig har vi vært igjennom en del om befolkningsdynamikk, grunner til befolkningsvekst, hvordan økt befolkningsvekst påvirker jorden, og hvilke helseutfordringer som følger med i de ulike nivåene av jordens befolkning. I tillegg har vi vært innom ulike byråer og instanser, og lover som tar for seg miljøsikkerhet, både i USA og på globalt nivå. I dag gikk vi igjennom miljø og vann. San Diego er nemlig ikke selvforsynt med vann, men frakter vann gjennom blant annet et 390 km langt røranlegg fra Colorado elven. Faget virker så langt veldig interessant, selv om det er veldig mye skolearbeid.

PH331 – Emergency Preparedness & Disaster Response
Dette faget tar for seg krise- og katastrofeberedskap på lokalt, statlig, nasjonalt og globalt nivå. Vi skal gå igjennom de ulike rollene i krisehåndtering, og hvem som har ansvar for folkehelsen i forhold til katastrofeforebygging, beredskap og respons på naturkatastrofer og menneskeskapte katastrofer, inkludert epidemier, bioterrorisme og terrorisme.  Foreløpig har vi vært igjennom store byråer som driver med krisehåndtering, som for eksempel FEMA – Federal Emergency Management Agency. Dette er et veldig interessant og kjekt fag, i tillegg er professor Paula Murray utrolig morsom, og Patriots fan, så det er veldig gøy!

PH353 – Human Sexuality & Disease
Dette faget handler om, som navnet tilsier, menneskelig seksualitet og sykdommer knyttet til den. Faget gir oss et  folkehelseperspektiv på kulturelle, genetiske og sosiale faktorer som påvirker seksuell oppførsel og risikotaking, med vekt på forebygging og tidlig påvisning av uønskede utfall. Vi har foreløpig vært igjennom den kvinnelige og mannlige seksuelle anatomi, og ulike perspektiver på seksualitet. Neste time begynner vi på kjønnsroller og oppfatninger rundt nyere tids kjønnsbegrep. I utgangspunktet trodde jeg at dette faget kom til å bli superkjedelig, men det er faktisk stikk motsatt. Veldig spennende tema, og professor Hope Ettore er kjempeflink til å få oss med i diskusjoner om slightly pinlige tema.

PH362 – International Health

Dette faget gir oss en oversikt over sentrale prinsipper og konsepter i internasjonal helse. Faget fokuserer på forholdet mellom utdanning, sosioøkonomisk ulikhet, fattigdomsreduksjon, nasjonale helsevesen og utfordringene i global helse- og sykdomsbekjempelse i lav- og mellominntektsland. Vi skal gå gjennom det sosiale, økonomiske, politiske og helsemessige systemet i USA og andre utviklede land, og sammenligne det med de systemene som finnes i utviklingsland. Foreløpig virker dette faget voldsomt komplisert og innviklet, men jeg håper det kommer seg etter hvert. Professor Elena Yu er i hvert fall et oppkomme av kunnskap, og det er tydelig at hun brenner for faget sitt.

Og sist, men ikke minst,

ENS434 – Promoting Physical Activity & Healthy Eating
Dette faget handler i utgangspunktet om å fremme god helseatferd, sammen med å ta gode valg i forhold til mat og fysisk aktivitet. Professor Fabio Comana er veldig opptatt av å kunne benytte teori i praksis. Og han gjentar ofte hvor viktig det er å kunne sette seg inn i kunden/pasienten sin situasjon, fremfor å se det fra vår side. Faget ser på forholdet mellom inaktivitet/usunn mat og hvordan disse påvirker faktorer som sykdom, dødelighet og selvfølgelig (because USA) hvor store kostnadene blir for samfunnet. Foreløpig har vi brukt mye tid på den sosioøkonomiske modellen, men vi skal også innom coaching og strategier for å endre atferd. Også en liten bonus, i morgen er det eksamen #1 i dette faget! Yikes, tiden flyr avgårde altså!

Skolehverdagen her på SDSU
Jeg har forelesninger på mandag, tirsdag og torsdag, så det er ganske greit i grunn! De andre dagene går for så vidt med til å gjøre lekser og lese pensum. Det er ganske mye mer skolearbeid her, enn det jeg er vant med fra hjemme. I tillegg er strukturen på fagene helt annerledes enn hjemme. Her har jeg ca. 1 time forelesning i hvert av fagene, på hver av dagene jeg har faget. Så til sammen omtrent 2 timer med forelesning per fag hver uke. I tillegg er det, for de fleste fagene, det som står i Power Pointene som er det alle viktigste å lære seg. Så pensumbøker er det faktisk ikke alle fagene som har en gang. I det ene faget har vi ingen bøker, kun Power Point. Og det er helt greit, i og med at pensumbøker her borte er sinnsykt dyrt. Da vi var innom bookstoren tidligere i semesteret, fant vi en bok som kostet 355 dollar, eller nærmere bestemt ca. 2800 kroner, for en bok! Wow!

En annen ting som er ganske uvant, er at det er veldig masse små tester og quizzer i hver av fagene her. I tillegg har omtrent alle fagene alt fra 1-3 eksamener, og noen gruppearbeider. Og ca. alt er multiple choice! Med andre ord er det mye å gjøre, men det er også veldig spennende å se hvordan ting blir gjort her, i forhold til hva jeg er vant med fra før.

Det var litt om skolen her i San Diego, og nå er det tid for å hive seg til sengs! God natt alle sammen!

DAY ZERO

Som noen kanskje har fått med seg er Cape Town utsatt for en stor vannkrise og kan snart gå tom for vann. Dette blir vi stadig påminnet om da alle jobber hardt med å begrense bruken. Nå i februar ble anbefalt vannbruk satt til 50L per person. Det som kommer til å skje dersom byen går helt tom for vann er at vannkranene stenges for hver husstand. Det blir da satt opp 200 vannstasjoner rundt om i byen og hver person kan få tildelt 25L gratis vann hver dag. I og med at byen består av rundt 4 000 000 mennesker kan dette føre til laaaaaange vannkøer. Heldigvis vil byen sørge for at de som har mest bruk for det fortsatt vil ha tilgang til vann, som sykehus og townships.

Selv har vi ikke fått direkte begrensninger i vannbruken fra vår utleier, men vi prøver å følge de regler som er satt, og holder oss oppdatert på både nyheter og radio. Vi har fått flere gode tips fra de lokale om hvordan å bruke minst mulig vann. Et eksempel er å stå i en balje mens man dusjer, og bruke det oppsamlede vannet til å trekke i do. I tillegg kan man sette på en sang som varer i 90 sek, og være ferdig dusjet til sangen er ferdig. En stakkars som har blitt veldig skitten i det siste er den lille Kiaen vår, ettersom det har blitt forbudt å bruke vann til bilvask (dette gjelder også med bruk av kjøpt drikkevann). Som en kan tenke seg står de fleste bassengene tomme, og det er nå blitt forbudt å fylle dem opp.

Det blir interessant å se hvordan dette utvikler seg. Til nå har inntrykket vårt vært at folk står sammen og er utrolig flinke til å opplyse hverandre om gode ideer. På jobb har vi til og med deltatt i en felles bønn om regn. Kanskje ser vi noen regndråper.

Så hva gjør vi egentlig på?

Hei!

Vi har jo skrevet litt om to ulike reiser vi har vært på her, til Amsterdam og til Brussel. Så vi har reist en del her i helgene. Det er jo spesielt perfekt å reise når man har fri en fredag! Men ja poenget i dette blogginnlegget er å fortelle alt annet vi også gjør på her annet enn skole og reise haha. Så la oss starte.

Vi bor rett ved siden av asian supermarket, altså det er snakk om max 30 meter å gå. Så her mener vi rett ved siden av. Men her går vi på ukentlig shopping av ulike type «eksotiske» juicer haha. De selger altså så mange gode juicer her, nam. Guava, litchi, aloe vera, mangosteen, passionfruit, og mange andre gode juicer. Sååå her hamstrer vi hovedsakelig juice og nudler haha. Koster ca 0.89 per juice.

(her ser du en standard tur til asian store haha. Denne gangen «vi trenger ikke pose vel» hahah)

Tatt oss også en tur rundt om i området. Hvor vi fant en utrolig flott gate «Henriettestraat»

Apropos tur, så går hovedsakelig våre turer til skolen med sykkel nå. Er så glad vi bestemte oss for å leie sykkel her nede, virkelig verdt det. Så det er noe å tenke på for folk som er interessert i utveksling her i Eindhoven, eller Nederland generelt. Swapfiets leier vi fra! Lærte faktisk nylig at fiets betyr sykkel haha, så det gir jo mening.

Foodora er noe som også er tilgjengelig her, og det blir brukt haha. Mange alternativer å velge mellom, og enkelt og greit å bruke.

Ellers drar vi også på kino her, tirsdagskino som vi så fint kaller det. Altså vi har dratt på kino om tirsdager. 6 euro for en billett, og 1 euro for popcorn. Det er ikke gale. Vi har så langt sett The Greatest Showman (den var sååå bra), pitch perfect 3, og insidious 3. Kino ligger raske 5 min unna på sykkel.

Ellers har vi også invitert folk over til oss for å chille og ta en drink. På fredag var Ana og Maria her, så det var jo veldig koselig. Ikke noe bilder da dessverre haha.

Oppsummering: vi kjøper mye juice, vi går på kino, utforsker, drar ut på byn og henger med folk haha. Neida, men dette var kort enkle ting vi også finner på.

Så vi finner på litt av hvert, og her var bare en helt random samling av hva diverse ting vi holder på med her. Vi koser oss veldig mye. Vi har nå faktisk vært her i over en måned. Det er faktisk helt sykt. Tiden går så fort. Skummelt fort. Men vi nyter den tiden vi har her. For øyeblikket har vi faktisk fri fra skolen i en uke, pga karneval som startet på fredag. Åh herregud så gøy det er, men det forklarer vi i et senere innlegg.

♥ Henriette og Lakshana ♥

Fontys university of applied sciences

Hei igjen.

På tide å skrive litt om skolen vi faktisk går på her, som da heter Fontys university of applied sciences. Skolen i seg selv er egentlig ganske fin, og moderne vil vi si. Den kan minne litt om hvl på kronstad hjemme i forhold til system. Med system mener vi du finner bibliotek med lesesaler, både stille og der en kan snakke. En finner grupperom som man kan booke. Klasserom er organisert etter numre, lignende som hjemme. For eksempel rom 0313. 0 står for etasje (4 etasjer totalt), 3 står for avdeling (4 avdelinger totalt), og 13 står for hvilket klasserom vi faktisk har. Så ikke så veldig vanskelig altså. Skolen er heller ikke liten, så vi ble veldig positivt overrasket! Billig kantinemat her også, (i følge nederlenderne dyr da) så det er også supert.

Her på skolen har de også rom med vanlig røntgen (2 rom), MR simulator, bildebehandlingsrom og noe nukleærmedisin simulator som virket veldig interessant. De har ikke CT på skolen som hjemme da, så da må man evt på et sykehus.

(Utsiden av skolen)

Vi er som sagt en veldig liten klasse bestående av totalt 5 elever, som da er ERASMUS elevene. Dette er jo noe som er veldig uvant for oss da vi kom fra en mye større klasse. Vi tenkte dette bare er sånn systemet er her nede når det kommer til oss erasmus elever, men lærte fort at de fleste andre klasser også består av veldig få elever. Fikk vel høre at det max er 15 elever i en klasse, så det er faktisk helt vanlig med en liten klasse.

Grunnen til at det er så små klasser har kanskje med måten de underviser på. Det forventes at man som student har en mye mer aktiv rolle i timen enn hjemme i Norge. Det at man er så få gjør jo også at man får et «nærmere» bånd til læreren. Læreren er liksom ikke bare en lærer her. Her virker det virkelig som det er gode bånd med lærer og elev, da det er elev og lærer fester og alt her. Litt uvant, men veldig kjekt.

Også noe annet i forhold til lærerne så er de alle faktisk utrolig flinke i engelsk, så er veldig imponert over det også.

(Kan være et «typisk» klasserom, men dette bildet er tatt fra bildebehandlingsrommet. Så vi sitter på pc og slikt vanligvis her)

Så kan vi fortelle litt om tema som er her, altså det vi lærer om. Tema er hovedsakelig MR. MR i seg selv er jo et veldig komplisert tema, så i undervisningen går vi videre inn på dette. Vi startet med MR fra starten igjen, altså som om vi ikke hadde noe tidligere kunnskap om dette. Dette syntes vi egentlig var veldig greit, da det er egentlig på tide med litt repetisjon. Vi har bla fått undervisning i relaksasjoner, spin echo, ulike typer vekting (bla T1/T2/PD osv), bildekvalitet, acquisition, gradient echo, osv.

MR undervisningen foregår på en annen måte en hjemme. La oss si at vi skal ha undervisning om spin echo. Denne undervisningen om spin echo er f.eks undervisningstime nummer 2. Da ser timeplanen for eksempel slik ut:

10.30 – 11.15  – MRI lecture 2   x  12.00 – 13.30 – MRI workshop 2   x  14.00 – 15.30 MRI practical session 2.

Altså for hver lecture, så har vi en workshop og en practical session. En lecture er helt «vanlig» undervisning. Altså lærer prater med enten en powerpoint, tavle osv. Denne undervisningen varer i 45 min. Workshop er da vi skal bruke denne kunnskapen vi nettopp har lært og bruke til å løse ulike oppgaver som da ofte er spørsmål. Er ellers også litt mer dybde om selve emnet også, som vi ikke fikk fra lecture.  Varer i en og en halv time. Deretter til slutt har vi en practical session som igjen betyr at vi skal benytte denne kunnskapen vi nettopp har lært på en praktisk måte. Vi sitter da (som oftest) på pc med ImageExpert. Altså vi ser på bilder, forandrer på ulike parametre, og lærer ved å se den faktiske forandringen. Og slik fortsetter det med de ulike emnene. Alltid en lecture, workshop og practical session.

(På bildebehandlingsrom hvor vi bruker ImageExpert)

Dette er jo det vi har av undervisning i MR, men i tillegg til undervisning så har jo vi også ulike oppgaver (assignments) som vi må gjøre. Til nå har vi vel hatt ca 1 oppgave i uken som vi må gjøre og levere. Oppgavene så langt har vært relativ greie, så håper det fortsetter å gå fint. Men det er altså en del oppgaver vi skal gjøre på siden også.

Vi har også language and culture hvor vi lærer om språket og kulturen her i Nederland, men dette kan vi komme mer innpå i en et senere innlegg.

Vi har jo ikke bare undervisning her, vi skal jo også i praksis. Men det skal vi ikke før i starten av mars, så blir spennende å se hvordan det går. Det er da enda en god stund til, mye å gjøre på skolen i mellomtid hvertfall haha. Men vi koser mye her i Nederland og på skolen så langt.

Så snakkes vi soon!

♥ Henriette og Lakshana ♥

Kameelperd

… har blitt et av de nye yndlingsordene våre på Afrikaans. Ordet kameel betyr kamel, og ordet perd betyr hest. Men setter man ordene sammen betyr det sjiraff! Hahaha. You had to be there…


(Foto: National Geographic Kids)

Uansett, vi har blitt kjent med noen veldig hyggelige gutter, og en av dagene dro vi på en koselig liten tur i nærområdet. På turen fikk vi en haug med nye afrikaanske gloser som vi prøvde å lære oss. Vi kan f.eks. telle til ti! Turområdet delte vi også med noen ville bavianer, noe vi dessverre (eller heldigvis?) ikke så noe til da de visstnok kan være ganske aggressive. Området var utrolig fint, men man kan se at naturen er preget av tørke.

Her i Cape Town er det også maaange flotte vingårder. En vi har besøkt er Durbanville Hills hvor vi fikk smake på en rekke god vin med utvalgte sjokolader. Dette var kjempegodt, og vi endte med å ta med oss litt vin hjem.

First hike!

Vår første tur til Lions head (!).. for ca. en måned siden. Oppdateringen henger dessverre litt etter, hehe.

Dette er en av de mest populære turene i Cape Town med en nydelig utsikt over hele byen. Selve fjellet er på 669 m og turen tok ca. 1 ½ time. Det var en god venninne fra jobb som inviterte oss med. Vi startet turen rundt klokken 10 som vanligvis er veldig seint i og med at solen er så utrolig sterk på dagtid. Turen opp var helt nydelig, men også litt skummel da det til tider kunne bli litt bratt.

På toppen fikk vi øye på et søtt lite vesen som lignet på en haleløs bever eller et slags kjempemarsvin. Senere fant vi ut at det kryr av disse små skapningene, og de kalles noe så søtt som Dassie.

Vi har enda ikke besteget Table Mountain, men dette står høyt oppe på bucketlisten vår!