A Room with a View

Utsikt

Ut på tur, aldri sur. Eller…? Jeg var muligens litt morgengretten da jeg reiste avgårde igår morges. Kanskje hadde det noe å gjøre med at jeg var trist for å måtte la samboeren bli igjen i Bergen (han fikk ikke plass i kofferten), og kanskje hadde det noe med at store nye eventyr alltid er nervepirrende. Morgenen ble nok ikke bedre av at minibanken på flyplassen greide å servere meg 2000 NOK istedet for 200 GBP. Maskinen fikk høylytt kjeft og deretter ble jeg vel ansett som dagens gale flyplass-dame. Sånn kan det gå.

Jeg kom meg likevel avgårde og landet på flyplassen i Glasgow rundt kl 17, lokal tid. Derfra gikk ting rimelig mye greiere. Jeg ble møtt av noen koselige Strathclyde-studenter som hjalp meg og en annen forvirret nykomling inn i en taxi. Universitetet hadde gjort en avtale som gjorde at vi fikk taxi-turen gratis. På campus plukket jeg opp nøkkel og lekte skattejakt med kart og bagasje-lasset for å finne min nye hybel. Det viste seg at jeg skulle bo i toppen av Chancellors Hall, med utsikt over store deler av Glasgow (bildet illustrerer utsikten og et relativt velkjent klima). Jeg innrømmer at jeg var takknemlig for at bygget har heis, der jeg stod med min 23 kg tunge koffert og med rundt 20 kg i sekk og bag på ryggen.

Rommet mitt har eget bad og jeg deler et romslig fellesareale og kjøkken med tre andre internasjonale studenter: en nordmann, en italiener og en amerikaner. Dyne og pute lå klart på hybelen, noe man setter ekstra stor pris på når man har reist hjemmefra med begrenset bagasjemengde. Kjøkkenet bød derimot på lite når det kom til hjelpemidler: vi har ekstremt mye skapplass, men ingen redskaper av noe slag. Studenter blir bedt om å ta med seg alt når de flytter. Vi må med andre ord trå til med en real IKEA-tur imorgen.

Fem positive ting fra gårsdagen og dagen idag:

1. Det er ekstremt lett å bli kjent med de andre internasjonale studentene. Alle er like lost som deg, så det er lett å komme i prat når du prøver å spørre om veien til et bygg du ikke aner hvor er. Da slipper du å vandre forvirret rundt alene.
  2. Telenor sitt abonnement som tillater meg å bruke mobilen på samme måte som i Norge, uten ekstra kostnader, er topp. Det er fint å kunne tekste dem der hjemme og ha 3G når wifi ikke funker.
  3. Strathclyde Business School (som er mitt fakultet på the University of Strathclyde) har skjønt at det er håpløst å ha eksamener i januar når internasjonale studenter gjerne reiser hjem i desember. Nå har de bestemt seg for at alle eksamener skal foregå iløpet av de første ukene av desember. Jeg setter stor pris på å slippe å søke om tidlig eksamen.
  4. Å glemme tida helt fordi man sitter og prater med koselige nye venner. Det ble en sen kveld igår.
  5. Tross litt truende grå skyer har vi hatt glimt av varmende sol og en lun vind i hele dag.

Fire (og en halv) ”negative” ting som kan være lurt å være obs på:

1. Eduroam er kranglete og vil ikke fungere på macen min etter at jeg ankom Glasgow. I tillegg kan jeg ikke bruke Ethernet-kabelen på rommet uten en adapter (siden MacBook Air mangler den riktige portalen).
    1. Flere andre har tydeligvis hatt dette problemet, for da jeg endelig greide å finne fram til Eplehuset idag, så var de utsolgt for slike adaptere.
  2. Informasjon om obligatoriske infomøter kan komme helt plutselig. Mitt kræsjet med en studentaktivitet jeg egentlig skulle delta på.
  3. Det er vanskelig å spise middag når alt du har kjøpt deg er en stekepanne og stekespade. Jeg glemte helt at jeg ikke hadde fått tak i fat og bestikk. Det ble fingermat fra plastemballasje.
  4. Matbutikkene jeg har vært innom har hatt ekstremt dårlig utvalg. Det er en utfordring når man trenger glutenfrie og laktosefrie produkter.