Utveksling på Cuba

Hola Høgskulen på Vestlandet!

Dette er Anna og Ingvild. Vi er to sykepleierstudenter på 3. studieår, som høsten 2017 skal tilbringe 3 måneder på utveksling i Bayamo på Cuba. Skolen vi skal gå på heter Bayamo Medical School, og ligger i provinsen Granma. Vi har i skrivende stund vært på reise i 12 dager, og befinner oss for tiden i Cubas hovedstad Havanna! Sammen med oss i reisefølget er det 8 andre sykepleierstudenter, og vi skal alle ta faget ”Health promotion and disease prevention” her på Cuba.

I Havanna bor vi i noe som heter ”casa particulares”, som er privateide boliger der cubanere leier ut rom i hjemmene sine til en rimelig pris. Da ikke alle av oss behersker spansk riktig enda er det veldig greit at vertinnen vår, Yola, snakker engelsk. Hun hjelper oss med det aller meste! Ellers består mye av kommunikasjonen foreløpig av gestikulering og ivrig leting etter ord i spanskparløren. Likevel klarer vi som oftest å gjøre oss forstått. I casaen får vi servert frokost hver dag, og som med mye annet på Cuba er den totalt forskjellig fra det vi er vandt med hjemme i Norge. Grovbrødet er byttet ut med loffrundstykker, som ligner på hveteboller man får kjøpt hjemme og hovedpålegget er en enkel form for omelett (pluss litt pølse i tomatsaus). På den andre siden får vi servert haugevis med fersk frukt, og nydelig cubansk kaffe til frokost.

Alle studentene i reisefølget vårt.

Møtet med den cubanske kulturen har gitt mange nye, sterke inntrykk i løpet av disse 12 dagene. Det å komme fra et introvert samfunn i Norge, gav oss et lite kultursjokk i møte med de åpne og interesserte cubanerne. Når vi går nedover gaten blir vi oftest møtt med smilende blikk, og hilsener (i tillegg til litt mjauing og slengkyss).

I Norge er vi vandt til å være tilgjengelig på telefon og internett så og si hele døgnet, men den cubanske hverdagen gjør oss ganske utilgjengelig for dere der hjemme, og også for hverandre. Dette skyldes at for å koble seg til internett, må vi kjøpe ”kontantkort” og sitte i spesifikke parker eller hoteller for å være på nett. Så vi har følt oss rimelig abstinente etter surfing på internett, posting på instagram og SnapChat de siste ukene. Til og med køsystemet er annerledes enn hjemme. Dersom man skal stille seg i kø, blir man ofte møtt av et rom med mennesker hulter til bulter, uten noen logisk rekkefølge. For å finne ut hvem som er sistemann i køen må man rope ”El ultimo!”. Da vil den som er sist i køen gi seg til kjenne, og man tar nå over rollen som ”El ultimo”. Slik fortsetter det. Dette tok det en stund før vi fant ut av, men sånn er det å være helt ny i et fremmed land.

På mange måter er Cuba akkurat slik vi hadde forestilt oss. Gatene er faktisk full av gamle amerikanske biler, mennesker sitter i gatene og spiller domino – og det er selvsagt også masse bilder av Che Guevara, Fidel Castro og resten av revolusjonsheltene over alt. Byen er full av fargerike bygg fra kolonitiden og ser generelt ut som tatt rett ut fra et postkort. Allerede første kvelden fikk vi kjenne kulturforskjellen tett på kroppen. Da vi endelig var innlosjert i casaen, og stod utenfor huset for å planlegge hvor vi skulle spise, kom det en mann på rundt 40 år, stilte seg ved siden av oss, skrudde på en liten blinkende håndhøytaler og spilte av noe latinamerikansk musikk mens han danset. Dette er et godt eksempel på den livlige og utadvendte cubanske kulturen.

Fargefylte gater i hovedstaden.

Tiden i Havanna har vi brukt på å være turister. Besøk på revolusjonsmuseet, sett solnedgangen på Malecón, vandret gatelangs og latt oss fascinere av nye inntrykk er noe av det vi har gjort. I tillegg dro vi 2 dager til en liten landsbygd som heter Vinales, der vi så soloppgangen i nasjonalparken og badet i grotter. Det ble jammen også hesteridning på gjengen (til noens skrekk og andres fryd).

Ridetur i Vinales.

Lørdag 2. September reiser vi til Bayamo hvor vi skal bo den resterende tiden på Cuba. Der starter vi med et 2 ukers spanskkurs, før vi begynner i praksis. Vi gleder oss!

Adios!

Anna og Ingvild