Første møte med Bayamo

Nå har vi vært 1 uke i Bayamo, og funnet oss godt til rette. Bayamo er veldig annerledes, sammenlignet med Havanna. Her er hovedtransportmiddel hest og kjerre, gatene er fylt av (virkelig) frittgående høns, samtidig som det også er en universitetsby som utdanner morgendagens sykepleiere og leger mm. Dagliglivet i Bayamo virker til å gå sin gang, uten særlig påvirkning fra verden utenfor.

Reisefølget er nå fordelt i to ulike casaer (hus), 4 studenter i det ene og 6 i det andre. Begge hus drives av to hyggelige, omsorgsfulle damer som hjelper oss med alt vi trenger. Vi er blitt relativt bortskjemt allerede, ettersom vi får servert frokost, lunsj og middag hver dag (i tillegg til matpakke i ukedagene). I Havanna spiste vi nesten ute hver dag, noe som resulterte i et ganske ”vestlig” kosthold. Her i Bayamo får vi servert cubansk mat og det er virkelig godt! Maten består mye av ris, bønner, diverse kjøtt, salater og minst 10 +  forskjellige sorter potet, samt grønnsaker/frukt vi enda ikke er sikre på hva er.

Utsikt fra casaen vår.
Casaen hvor 6 av oss bor.
Frokost i idylliske omgivelser.

Nabolaget vårt har til nå vært meget stille og rolig. Å sitte inne i husene sine er ikke en greie, da de fleste cubanerne tilbringer dagen og kvelden sittende ute på trappen der de prater med naboen over veien og observerer forbipasserende (og slenger gjerne ut et lite  ”Hola!”). Bayameserne har tatt oss godt i mot. Vi har til og med fått vår egen private, spansklærer på 9 (snart 10) år, som gjerne kommer på uanmeldt besøk og setter i gang spanskundervisningen. Her er det strengt regime, og det er IKKE lov med mobil i timen (skjerpings Ida!). Over veien bor det i tillegg en nabo, som konstant enten synger eller plystrer, og det skaper jo selvfølgelig god stemning!

Gatelangs i Bayamo.

Vi har hatt vår første uke på skolen, der vi nå er ferdig med første av to uker (sårt trengt) spanskundervisning. Språk er ikke alltid like lett, og vi prøver å støtte oss til oversettelsesapper på mobil, men noen ganger blir ”barnehagelærer” til kenguru og ”hummer” til gresshoppe. Sånt skjer. Heldigvis har vi to kjempeflinke spansklærere som allerede har lært oss masse.

Filial de Ciencias Médicas de Bayamo/ Bayamo Medical School.

Studentene ved skolen vår,  ”Bayamo Medical School”, bruker skoleuniformer som består av hvit skjorte og blå bukse/skjørt. Vi har tatt med det nærmeste vi fant hjemme, som var sykepleieruniformen vår med blå hjemmefarget bukse. Går nesten i ett med resten her (not).

Klasserommet (med bare litt aircondition).
Fra ve.: Oda, Marlene, Hanne, Eva, Maria, Caroline, Anna, Ingvild, Ida og Heidi.

I perioden vi skal tilbringe her på Cuba er det orkansesong i Karibien. Dette fikk vi så vidt kjenne på kroppen, da historiens sterkeste orkan Irma var på vei i retning Cuba med orkanklasse 4 og 5. Etter som dette er veldig uvant, nytt og potensielt veldig farlig var dette ubehagelig for alle sammen. Samtidig er Cuba et land som er godt utstyrt og rutinert når det kommer til orkaner. Husene er laget for å tåle orkan og annet uvær, og skolen ble brukt som evakueringslokaler for alle som ikke bor i robuste hus. Her skal alle være trygg.  Vi fikk heldigvis ikke kjenne på orkanens verste utbrudd, da vi var nokså langt unna, men kraftig nedbør, vind og strømbrudd har preget helgen. De som var mest bekymret sitter nok hjemme i Norge og leser dette akkurat nå.

Nå holder vi på å gå på veggene her i casaen, og gleder oss (faktisk) til å komme tilbake på skolen (som naturligvis har holdt stengt siden torsdag). Nå har vi en uke spanskkurs igjen, før vi skal ut i det cubanske helsevesenet.

Anna & Ingvild

4 kommentarer til «Første møte med Bayamo»

1. Så utrolig kjekt å lese, og jeg sitter her med er stort smil:-) Høres ut som dere er en fin gjeng og har det veldig bra. Godt for oss her hjemme nå at Irma har dratt forbi og at dere ikke ble sterkt rammet. Har ikke vært noe kjekt å sitte her hjemme.

Kos dere masse videre!
    Hilsen Ida sin reserve mamma:-))

2. Så utrolig flinke dere er til å formidle fra Cuba. Veldig hyggelig å få slike flotte skildringer fra landet bortenfor landet, Cuba! Dette må dere bare nyte og ta innover dere, skjønne jentene !! Farmor til Ida syntes dere er noen flotte og heldige jenter. Tusen takk for at jeg fikk denne oppdateringen . Klem fra Rita (farmor) til Ida..

3. Så kjekt å følge dåke litt på denne måten og koselige bilder 😘 Nesten så man får lyst å reise dertil.
    Betryggende å vite at dåke blir tatt godt vare på, både i matveien og ellers.
    Ja – vi har hatt mange tanker, når Irma var på sitt verste.
    Kos dåke masse å nyt oppholdet i Cuba.

Hilsen Lise ( mormor til Caroline)