What´s the craic?

Det er søndag ettermiddag, og Dublin er regntung, så vi tenker at dette er en perfekt tid for å ta en pust i bakken for å oppdatere den store vide verden om noe ur-irsk, altså the craic!

Først av alt, så kan vi begynne med at man uttaler ordet «crack», men det er heldigvis ikke relatert til crack-cocain (puh, gælisk er et vanskelig skriftspråk, og man uttaler så og si ingen ord sånn man skriver de). The craic betyr egentlig noe sånn som «hva skjer», men i dag brukes det mest til å beskrive en heftig kveld.  Slik vi har forstått det, kan en typisk samtale etter en fuktig kveld gå noe slik som dette:

«aye, lad, what´s the craic?»

«yeah, like the craic was 90!»

Det høres kanskje merkelig ut å beskrive en kveld på byen som 90 (ninety), men, etter litt intens googling, fant vi ut at det betyr mighty, og at uttrykket ble populært etter en sang som ble gitt ut på 60-tallet av bandet the Dubliners.

Dette er et bilde av vår craic med de andre utvekslingsstudentene.

Mens vi er inne på ur-irske ting, passer det fint å smette inn litt sport (hele bloggen skal ikke omhandle fuktige kvelder). Det ene faget vi tar her på UCD, er Irish culture, og det er det kjekkeste faget vi har. I regi av skolen, får vi dra på kulturelle opplevelser hver fredag, og i går tok vi turen innom GAA experience. GAA står for Gaelic Athletic Association, og er en organisasjon som fremmer gæliske idretter, som for eksempel Hurling, gælisk fotball og gælisk håndball.

Vi begynte dagen med en liten introduksjon om hvorfor det er så viktig for irene å fremme sine gæliske sporter, og hvor viktig disse sportene er for irsk kultur og samfunn. Disse sportene har en lang tradisjon i Irland, og har blitt spilt i 3000 år! Britene hadde makten lenge i Irland, og i perioder ble det ulovlig å spille irske sporter, og irene ble heller introdusert for fotball og rugby. GAA ble grunnlagt i 1884, og i dag finnes det over 2500 klubber i hele Irland som kun spiller gæliske idretter. Disse sportene er med på å samle lokalsamfunn, og derfor spiller man kun for hjembyen sin, og alle som er med spiller som amatør, altså man får ikke betalt. Likevel er sporten kjempepopulær, og hver september holdes det mesterskap i Croke Park, som er fylt med 73 500 tilhengere fra hele Irland. (Norge har faktisk et hurling lag, Oslo GAA!)

Vi fikk ikke bare en historietime, vi fikk også lov å prøve de ulike sportene! Vi begynte med håndball (som ikke er det samme som håndball hjemme), hvor man skal slå en liten gummiball mot en vegg med håndflaten. Det er ganske likt squash eller racketball, bare at man ikke bruker racket. Dette var den letteste sporten å lære, mest fordi det ikke er masse utstyr eller rare regler å forholde seg til.

Etter håndballen gikk vi ut for å lære oss hurling (eller camogie for kvinner) som er omtalt som «the fastest game on grass». I hurling er målet å få en ball på størrelse med en tennisball inn i mål ved hjelp av en kølle av tre (hurley). Til slutt prøvde vi oss på gælisk fotball, som er en blanding av volleyball, basket og fotball. Dette var veldig gøy!

Selv om det var gøy å prøve oss på disse sportene, har vi konkludert med at vi ikke melder oss inn i Oslo GAA med det første.

Until next time – xoxo, snakkes bloggen og verdens beste lesere <3