MeSH (Medical Subject Headings) er søkeord som brukes for å finne litteratur i flere medisinske og helsefaglige databaser, som Medline/PubMed, SveMed+ og Cochrane. Søkeordene er utarbeidet av National Library of Medicine i USA (NLM) og inngår i et omfattende hierarkisk system som sikrer effektive og gode søk.
Fortsett å lese «Nye MeSH-ord 2019»Å revidere egen tekst
På forskerskoleworkshop i Estland fikk jeg et nyttig tips om hvordan du kan revidere egen tekst ved å gå systematisk gjennom teksten og fargelegge ord eller uttrykk i en del av den.
Who is this Cristin that everyone is talking about?
Many of our new PhD-candidates, post docs and employees come from other countries are probably not familiar with the system used at HVL and other Norwegian research and higher education institutions for registrering research publications and activities. Therefore; to all our English-speaking researchers, let me introduce Cristin.
Fortsett å lese «Who is this Cristin that everyone is talking about?»
Web of Science
Biblioteket abonnerer på en rekke ressurser som kan brukes til å søke etter, vurdere og sammenligne informasjon. Google er et nyttig verktøy, det, brukt med vett, men jeg vil oppfordre deg til å ta en kikk på fagressurssiden vår, og finne ut hvilke databaser du kan ha nytte av. Når vi nå plukker ut noen godbiter og presenterer her på bloggen, er det i håp om å friste deg til å ta i bruk verktøy du ikke kjenner så godt til enda. Fortsett å lese «Web of Science»
Foreslå nye publikasjonskanaler for 2018 / Suggest new publication channels for 2018
Savner du et tidsskrift eller et forlag i NSDs kanalregister, har du nå mulighet til å nominere og foreslå nye. Her følger litt info for å få deg i gang: Fortsett å lese «Foreslå nye publikasjonskanaler for 2018 / Suggest new publication channels for 2018»
Skriving som byggverk
«Skriving er et håndverk», sa min gode legevenn med lang erfaring i artikkelskriving. «Du må bare klippe og lime og flytte rundt på delene dit de best hører hjemme». Jeg skjønte ikke dette før jeg satt med analysedelen av avhandlingen min og lurte på om ikke det jeg hadde skrevet passet bedre i metodekapittelet. Men det kunne diskuteres. Helst måtte jeg ha med litt begge steder. Fortsett å lese «Skriving som byggverk»
Hva kan vi bruke siteringstall til?
Det finnes ulike indikatorer for siteringer. Ser vi på profilen til en forsker i Google Scholar får vi blant annet opp h-indeks, som sier noe om hvor mange artikler vedkommende har publisert og hvor mye de er sitert. Informasjon om hvor mange ganger vitenskapelige publikasjoner er sitert dukker opp i stadig flere sammenhenger. Kan vi bruke den informasjonen til å vurdere og sammenligne publikasjoner? Fortsett å lese «Hva kan vi bruke siteringstall til?»
Podcast: Rovdyrtidsskrift
Hva er rovdyrtidsskrift og hva bør man passe på før man publiserer? Eli Heldaas Seland, Vidar Rongved og Sondre S. Arnesen snakker om rovdyr i akademia og gir deg tips til hvordan du unngår å gå i fella.
Folk og røvere
Foto: Levi Saunders on Unsplash
Har du mottatt suspekte eposter med tilbud om å publisere forskningen din Open Access eller delta på en konferanse? Kanskje med formuleringer som er såpass smigrende at du blir usikker på om det er seriøst ment? Du må selvsagt ikke tro at alle som kontakter deg uten å kjenne deg har uredelige hensikter. Noen gjør det fordi de er interessert i forskningen din. Men det finnes både kyniske svindlere og useriøse aktører. Hvordan skal du gjenkjenne og styre unna dem? Fortsett å lese «Folk og røvere»
Bibliome-hvafforno?
En tenkt samtale
«Hva jobber du med?», hender det folk spør meg. Sjeldnere og sjeldnere, av en eller annen grunn, men la nå det ligge i denne omgang. Svaret mitt avhenger selvfølgelig av sammenhengen; hvor vi er og hvem de er. Kanskje jeg svarer at jeg jobber i bibliotek. «Åja», svarer de gjerne da, og nikker anerkjennende. Fortsett å lese «Bibliome-hvafforno?»