Referansehåndtering med Zotero

Om du er student eller forsker, har du behov for å holde orden på kildene dine. Dette går det an å gjøre med referansehåndteringsverktøyet som er innebygget i Word, men det finnes heldigvis alternativer. Det mest kjente er EndNote, som HVL har lisens på for alle ansatte og studenter. Men om du ikke liker EndNote, eller foretrekker et program som ikke binder deg til kostbare lisenser, eller bruker Google Docs eller Linux (eller BSD), eller bruker mange nettkilder som ikke eksporterer metadata, kan du prøve Zotero.

Zotero er open source, og kan lastes ned gratis fra https://www.zotero.org/. Som EndNote består det av et program for lagring av referansedata og en utvidelse til Word eller LibreOffice – men også en utvidelse til nettleseren (Chrome, Firefox og Safari). I de tidligste versjonene var faktisk selve referanseverktøyet en Firefox-utvidelse, og det ble først lansert som frittstående program sammen med utvidelsene for Safari og Chrome i 2011. Nettleserutvidelsen gir den vanligvis enkleste måten å få referansedata inn i Zotero: Finn kilden din på nettet, enten direkte eller via en database som Oria, klikk på Zotero-ikonet, og voila: du har en referanse.

Trolldom? Nei, dessverre: Zotero henter bare ut de metadataene som ligger i nettsiden, og kvaliteten på referansene blir deretter. Svært få vanlige nettsider har gode metadata. Men de har i det minste en URL, og i de fleste tilfeller også en tittel.

Zotero og Firefox

Unntak finnes, og de viktigste unntakene for forskere og studenter er akademiske tidsskrift. Zotero har egne tilpasninger for større leverandører som Elsevier og Wiley (og også for Wikipedia og enkelte større aviser – og ja, også for Oria), og seriøse akademiske tidsskrifter har uansett gode metadata. Om det finnes DOI-numre på siden, kan disse brukes til å importere metadata fra Crossref – også fra referanselister eller hvor som helst ellers på siden. Man får i så fall muligheten til å velge hvilke referanser man vil importere, og man kan importere flere om gangen. Om nettleserutvidelsen ikke finner DOI-nummeret, kan man kopiere det inn i Zoteros tryllestav-funksjon, som så laster ned riktige metadata. Tryllestaven kan også brukes med ISBN, PMID og ArXiv-identifikatorer.

Om man av en eller annen grunn har lyst eller behov, kan man også føre inn metadata helt manuelt.

Referansene i Zotero-biblioteket kan ellers sorteres etter opphaver, tittel, år, osv., inndeles i samlinger og faste søk, og kan tagges for hurtig gjenfinning. Man kan også dele referanser med andre, ved å legge dem til gruppebibliotek.

Zotero-utvidelsen i Word har kun fem ikoner, der de viktigste er Add/Edit Citation, Add/Edit Bibliography og Document Preferences. Sistnevnte gir deg muligheten til å velge referansestil og språk. Referansestilene stammer fra prosjektet Citation Style Language, som for øyeblikket dekker 9500 stiler – mange av dem flerspråklige.

Biblioteket ved HVL har begynt med undervisning i Zotero ved noen av lærestedene, og snart kanskje også på nett. Vi har også egne hjelpesider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *