1. Roma: Faglig forberedelse til Roma-turen

 

Av Sigbjørg Ladstein Berge og Per Bjørnar Grande

 

Roma er en by med så lang historie. Den er også så godt bevart at den egner seg fantastisk til å bli kjent med de ulike kunsthistoriske og religionshistoriske epokene. For en nybegynner vil derfor møtet med Den evige stad kunne oppleves som forvirrende, og Stendhal-syndromet ligger like om hjørnet. Det er derfor veldig viktig å ha blitt presentert for de ulike bygningene og kunstobjektene før man reiser.

Dersom man slapt følger køen gjennom for eksempel Vatikanmuseet og, som er vanlig, ser et par sekunder på hvert bilde, er utbyttet minimalt. Det er veldig viktig at man har vist bilder, diskutert og tolket dem, før man drar. Når det gjelder Roma, anbefaler jeg faktisk flere forberedelsesøkter, for da, ved ankomst, å kunne virkelig nyte opplevelsene av bygningene, skulpturene og maleriene i levende live. Utbyttet blir langt større av å se på videoer, lysbilder og dvd’er på forhånd – helst sammen med de andre deltakerne. Det er da viktig å stoppe opp og forklare de viktigste kirkene og maleriene grundigere enn det som blir gjort gjennom en hastig video. Slike samlinger på forhånd er også smarte i forhold til å skape genuin entusiasme.

Vi vil foreslå at forberedelsesøktene tar for seg følgende tre tema:

  1. Romas historie
  2. Viktige kunstneriske epoker i Roma
  3. Den katolske kirke

 

Når man ankommer Roma

De aller fleste ankommer Roma med fly. Og det første man bør gjøre, etter at bagasjen er avhentet, er å la de som ennå ikke har euro, ta ut penger på minibank inne på flyplassen. Dette sparer gruppen for masse tid, samtidig som et par hundre euro i pengeboka, gir en viss trygghet i forhold til eventualiteter. Vi vil anbefale en større gruppe å forhåndsbestille buss. Spesielt på flyplassene i Roma finner man drosjesjåfører som er rene gangstere. Jeg har opplevd drosjesjåfører suse inn i Roma by i rundt 150 km i timen for så å forsøke å lette oss, studiegruppen, for enorme summer. Som regel vil hotellet som man bor på kunne forhåndsbestille buss. Det er da viktig at man på forhånd har gitt korrekt tidspunkt for flyets ankomst og et forståelig navn på gruppen ettersom det er stort kaos og massevis av busser utenfor flyplassen.

Når det gjelder selve guidingen har vi pleid å lage et opplegg for en fem dagers studietur. I bloggen forteller vi om stedene før vi kommer med forslag til hva man kan si om de ulike severdighetene.

Vi gjør oppmerksom på at vi her har gjort et utvalg av det aller viktigste slik at det er tilpasset de som er i Roma på studietur for første gang. Ettersom det er Roma, legges det mest vekt på det katolske og det kunsthistoriske.

Forslag til dagsprogram

Dag 1

Trajansøylen

Viktor Emanuel II- monumentet

Il Jesu-kirken

Pantheon

Piazza Navona

Kommentarer

Denne første turen egner seg godt til en spasertur hvor man orienterer seg i byen

Dag 2

 

 

Colosseum

Forum Romanum

Lunsj

Shopping

Villa Borghese        

Dag 3 Katakombene

 

 

Dag 4

Peterskirken

Lunsj

Vatikanmuseet

Dag 5 Santa Maria Maggiore

Lunsj

Santi Cosma e Damiano

Santa Prassede

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *