2. Istanbul: Tanker & tips før reisen

 

Av Eva Mila Lindhardt og Per Bjørnar Grande

 

Istanbul er en by hvor man prinsipielt kan dra til når som helst. Ikke engang sommeren blir uutholdelig varm ettersom det stiger en god bris opp fra Bosporos. Prisene går opp fra høsten av. Temperaturmessig er september og oktober fine, det samme med mars, april og mai. De varme månedene (juni, juli og august) er liksom ikke typisk studieturmåneder. Men dersom det skulle passe, er det å anbefale. Selv om Istanbul er en helårsby, vil det være litt mindre mennesker der i sommermånedene enn ellers.

 

Istanbul ligger på cirka samme breddegrad som den franske rivieraen. Klimaet er behagelig og delvis varmt både vår og høst. Man trenger, i perioden mars til oktober, å ta med seg både solbriller og solkrem samt klær som tilsvarer en norsk høst. I det hele tatt er det viktig at deltakerne har med seg alt de trenger før ankomst. En guiderunde der folk stadig vekk må innom butikker og apotek, og alle andre må vente, forstyrrer og forsinker opplegget. Ettersom det er enkelt å reise fra Norge til Istanbul, kan man gjerne si til deltakerne at de kan ha fulle kofferter. Det byr ikke på store problemer dersom kofferten nærmer seg 20-kilosgrensen ved avreise når man bare skal trille den fra drosjen og inn i hotell-lobbyen. Men obs, obs, det er mye spennende å kjøpe på markedene, så ha gjerne litt plass til et tyrkisk te-sett, vannpipe o.l.

 

Ettersom nordmenn liker å sitte ute og spise, bør man være godt kledd om kveldene. De fleste har med seg for lite varme klær. Det er lett å se seg blind på dagtemperaturen og ikke ta høyde for at temperaturen kan falle dramatisk om kvelden. Derfor blir man ofte forkjølet i løpet av en studietur til Istanbul. Dessuten er det på de rimelige hotellene dårlig med varmt vann. Mange dusjer om morgenen og møter opp med vått hår. Det fører, spesielt når det er en del alkohol med i bildet, lett til halsbetennelse og lignende. Dette har vi hatt dårlige erfaringer med på studieturer, og anbefaler derfor at deltakere tar med en hårføner dersom de reiser under de kaldeste månedene. Det er også lurt å ta med seg gode gåsko. Ikke bare vil man daglig gå en mil eller mer, man vil også stå veldig mye. Dessuten er det enormt mange trapper å bestige. Spesielt eldre bør gå med joggesko. Og det er lurt, nok en gang, å advare mot å ta med seg sko som ikke er gått inn.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *