3. Istanbul: Faglig forberedelse til Istanbulturen

Av Eva Mila Lindhardt og Per Bjørnar Grande

 

Det er veldig viktig å ha blitt presentert for de ulike bygningene og kunstobjektene før man reiser. Dersom man ikke har noe grunnlag, vil man passivt følge køen uten å vite hva som er av virkelig verdi å se nærmere på. Hagia Sofia for eksempel er et sted hvor mange bare ser seg rundt i villrede. Når det gjelder Istanbul anbefaler jeg at man har et par forberedelsesøkter før man ser moskeene, kirkene, palassene, mosaikken og maleriene live. Man vil få mye større utbytte av turen dersom man ser videosnutter, dvd’er og powerpointpresentasjoner om Istanbul før man drar – helst sammen med de andre deltakerne. Ikke bare ser, men også tolker de aktuelle bildene og videosnuttene før man drar. En lærer som drar til Istanbul gjør klokt i å kjøpe dvd’er og guidebøker til de ulike severdighetene. Prislappen er heller ikke så avskrekkende at de økonomiansvarlige på skolene får sjokk når man leverer regning på slikt. Man kan jo også kjøpe dem privat.

 

Eksempel på et program for en seks dagers studietur til Istanbul

 

Program for studietur til Istanbul

Divas Hotel. Adr: Katip Sinan Camii Sok. No: 31 34122 Sultanahmet/Istanbul. www.divashotel.com

Tel: +90 (212) 518 68 72, Fax: +90 (212) 638 55 46

Lørdag        Ankomst Atatürk flyplassen. Drosje til hotellet. En tur ned i Cisternene.

 

Søndag        Først taxi til Patriarkatet (Ecumenical Orthodox Patriarchate www.ec-patr.org, der vi er med på deler av en veldig lang (og veldig vakker) gudstjeneste. Deretter spasertur til Chora-kirken (Åpningstider. Tor-tir 09.30-18.30), http://www.sacred-destinations.com/turkey/istanbul-st-savior-in-chora-kariye.htm ca. 30 minutter. Deretter en tur opp på bymuren og så trikk tilbake til sentrum. Besøke Istanbul Archeological Museum (Åpningstider. Tir-søn 9-17) http://www.sacred-destinations.com/turkey/istanbul-archaeological-museum.htm

Ansvar denne dagen: Patriarkatet, Chorakirken og Istanbul Archeological Museum: Per Bjørnar.

 

Mandag       Vi begynner med Hippodromen og Den Blå Moské (husk moskéantrekk), se http://en.wikipedia.org/wiki/Sultan_Ahmed_Mosque Lunsj på veien til Konstantins søyle. Etter lunsj Sinans Røde moské og en sving innom universitetsområdet. (Hvis denne moskeen er stengt, prøver vi oss på en annen Sinan moské, Rustem Pasha moskeen, som ligger i Krydderbasaren (også kalt Den egyptiske basaren). Ettermiddag: Grand Bazaar eller Hamam, eventuelt begge deler. Åpningstider Grand Bazaar: Man – Lør. 08.30 – 19.00.

Ansvar denne dagen: Hippdromen: Per Bjørnar. Den blå moské og Sinanmoskeene: Eva.

 

Tirsdag         Først taxi til Pierre Lotti Café hvor vi nyter en kopp te og utsikten over Det gylne horn. Deretter går vi ned til Eyup-moskeen (moskéantrekk). Etter lunsj båttur på Bosporos og en tur i land på Asia-siden (Usküdar). Vi forsøker å bli med på ettermiddagsbønnen i en moské. Etterpå drar vi over til Beyoglu, den ”europeiske” bydelen. Mulighet for shopping i den europeiske bydelen langs hovedgaten Istiklal Caddessi. Vi spiser på restauranten Rejans, stedet hvor selveste Atatürk pleide å spise sine måltider på 20 og 30-tallet.

Ansvar denne dagen: Pierre Lotti Café, Eyup-moskeen og båttur til Asia-siden: Eva

 

Onsdag        Hele formiddagen i Hagia Sofia museet (Først kirke, så moské og så museum). Etter lunsj Topkapi-palasset. Om kvelden: Dervisjdans.

Ansvar denne dagen: Hagia Sofia museet og Topkapi-palasset: Per Bjørnar

 

Torsdag

Vi besøker Dolmabachepalasset, se http://www.dolmabahcepalace.com/      

Ansvar denne dagen: Eva

             

 

 

For å være best mulig forberedt til en slik studietur, kan man for eksempel begynne med følgende innledningsforedrag om Istanbul.

 

  • Det bysantinske riket
  • Det ottomanske riket
  • De viktigste severdighetene i Istanbul
  • Islam i Istanbul
  • Den ortodokse kirke

 

 

Ankomst Istanbul

 

Det er en miljømessig gevinst å reise sammen. Men når man reiser med voksne studenter, må man bare regne med at noen har skaffet seg rimelige billetter på ulike selskap. Dessuten, det er alltid noen som ønsker å forlenge reisen med et par dager De to vanligste flyselskapene til Istanbul er KLM med mellomlanding i Amsterdam og Air Baltic med mellomlanding i Riga. Lufthansa flyr også, med mellomlanding i Frankfurt. Flyturen fra Amsterdam tar cirka 3 timer.

 

Når man har landet i Istanbul, er det viktig å være klar over at man må ha visum. Det får man ordnet på flyplassen. Man kan også ordne visum før man drar gjennom å betale på nettsiden https://www.evisa.gov.tr/en/ . Når man skal ordne visum på flyplassen, gjør de det ikke helt enkelt for reisende. Man kan ikke betale i tyrkiske lire, kun euro eller dollar. I 2013 kostet det 15 euro eller 20 dollar. Husk å ha penger klar. Kun papirpenger, ikke mynter, og man kan verken bruke tyrkiske lire eller visakortet. Har man ikke pengene klar, må man springe rundt på flyplassen for å finne minibank. Man mister plassen i køen og det tar ekstra lang tid. Sure er de òg når man først kommer fram til luken, så ikke forvent å få oppgradert selvtilliten, verken når man betaler for visumet eller i passkontrollen. Istanbul er kjempepopulær som ferieby, ikke bare hos vestlige, men også mennesker fra hele den muslimske verden besøker byen, spesielt fra den arabiske halvøy. Det er derfor tidvis lang kø på flyplassen.

 

Dersom man ikke har med seg tyrkiske lire, anbefaler jeg at alle tar ut penger på en minibank på flyplassen. Man sparer masse tid. Dessuten er det et trygt sted for uttak. På grunn av at tyrkiske lire svinger voldsomt på børsen, er det ikke mulig å få vekslet inn til tyrkiske lire i norske banker. Det er noen som har med seg euro og dollar, og det kan være lurt å ha med seg litt euro eller dollar, men vi har opplevd steder i Istanbul som ikke aksepterer disse valutaene, så det er best å ha tyrkiske lire som grunning.

 

Overivrige taxisjåfører som søker adrenalinkick ved å ligge i 160 km/t, kan være et problem, men faktisk mindre i Istanbul enn for eksempel i Roma. Men fort, altfor fort, går det. Det kan være lurt, når man er en gruppe, å velge en minibuss. Disse sjåførene pleier også å kjøre mer forsiktig. Det er også smart å være litt avventende og se an taxisjåførene. De mest overivrige kan man bare overse og late som om man venter på noen. Når det gjelder drosjesjåfører er det helt klart de ordinære og eldre som er best bet. Dersom sjåføren ikke setter på taksameteret, sier man bare bestemt: «taksamater!» Det pleier å virke. Husk at taksameteret ofte befinner seg på speilet i taksien. Man bør, dersom alt går fint, gi en 5-10 % i driks.

 

Er man vanlig turist, er det mange som foretrekker å bo på det som kalles den europeiske siden av Istanbul, i områder som Nisantashi, Beyoglu og Besiktas, der hvor de store hotellene befinner seg og nattlivet er mest spennende. Men når det er studietur, er det bare ett område som gjelder, det er Sultanahmet. Her finner man de fleste store severdighetene (Hippodromen, Hagia Sofia, Blå moské, Irenekirken, Topkapi-palasset og rester av palasset fra keisertiden). I Sultanahmet-området finner man mange fine, små hoteller i mellomklassen. Gå for et av disse. Og for all del, ikke forsøk å bo utenfor sentrum av Istanbul. Man kan spare inn noen få lire, men det kommer til å bli et forferdelig stress bare å komme seg inn til byen hver dag. Dessuten vil man gå glipp av atmosfæriske kvelder blant flombelyste bysantinske kirker, ottomanske moskeer og palasser.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *