6. Istanbul: Hvordan guide rundt i Patriarkatet for Den ortodokse kirke?

Av Eva Mila Lindhardt og Per Bjørnar Grande

 

Patriarkatet i Fener

For å komme til patriarkatet for Den ortodokse kirke, er det best å bestille taxi fra hotellet. Det ligger en 4-5 km oppover Det gylne horn i et område som kalles Fener. Dersom man er i Istanbul på en søndag, er det lurt å dra dit mens de har gudstjeneste. Gudstjenesten er for det første veldig vakker, for det andre får man innsikt i hele prosedyren for en ortodoks gudstjeneste. Menigheten er ikke overbegeistret for turister som kommer for å overvære gudstjenesten, men man er likevel velkommen. Det betyr at man må, når man er inne i kirken, forsøke å tilpasse seg så godt man kan, slik at man ikke forstyrrer menigheten under gudstjenesten. Her er det ingen vits å gå i gruppe, og man bør si ifra på forhånd at man ikke bør gå rundt i grupper og hviske og tiske. Å sette seg bakerst på en av stolene, kan være fint dersom man vil ta innover seg den åndelige stemningen. Husk å poengtere at hver enkelt må studere den fantastiske ikonveggen (ikonostasisen). Jeg vil anbefale et kort foredrag utenfor kirken før man går inn.

Hovedsetet for patriarkatet har siden 1600-tallet vært i St. Georg kirken i Fener. Før den tid var hovedsetet plassert både i Hagia Sofia og i Irene-kirken. Hagia Sofia var hovedsetet fra Konstantin den stores tid og fram til 1453, bare avbrutt av perioden 1205-1262 da latinerne, folk fra Vest-Kirken, kontrollerte byen. Da ble hovedsetet flyttet til Apostelkirken i Nikea.

 St. George-kirken, slik som den står i dag, ble bygd i 1720 etter at en brann tidligere på 1700-tallet ødela den forrige kirken. Kirken er bygd som en klassisk basilika med et midtskip og to sideskip. Utvendig er den ikke akkurat kjent for å være blant de vakreste ortodokse kirker, men når man kommer til ikonveggen skjønner man at dette er en kirke med uutgrunnelige skatter.

Ikonveggen

http://www.flickriver.com/photos/grahamspicer/tags/church/

Inne i kirken finner man både en splint av Jesu kors og det som skal være søylen hvor Jesus ble bundet og pisket. Man finner også relikviene etter Johannes Krysostomos (347-407) og Gregor av Nazians (329-389). Gregor av Nazians er også kalt Gregor teologen. Sammen med sine to teologiske venner gikk de under betegnelsen «de kappadokiske fedrene». De er kjent for å ha utformet treenighetslæren, en lære som er den sentrale lære om Gud i dag, både innenfor Den ortodokse, Den katolske og de fleste protestantiske kirker. Johannes Krysostomos er kjent som en av de store predikantene og har skrevet en liturgi som brukes i Den ortodokse kirke. På korbuen som er plassert over koret/alteret finner man den tohodete ørnen som er symbolet på patriarkatet.

En flis av Jesu kors

https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_St._George,_Istanbul

Den nåværende patriarken, Bartholomeus den I av Konstantinopel (f. 1940), ble patriark i 1991. Han er greker født i Tyrkia og har gått gradene innenfor Den ortodokse kirkens hierarki. I 1961 ble han diakon, og så prest i 1969 og metropolitt i Philadelphia i 1973. Den ortodokse kirken i dagens Tyrkia, omringet som den er av en befolkning hvor 99 % er muslimer, opplever å bli passivt motarbeidet av staten. Det kan være verdt, før man besøker patriarkatet, å se følgende video, laget av tv-teamet 60-minutes, omkring Den ortodokse kirke i Istanbul. Se http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6754652n. Dagens patriark er veldig opptatt av økologi og er blitt kalt den grønne patriarken. Han er også veldig opptatt av interreligiøs dialog, religiøs frihet og menneskerettigheter. Patriarkens offisielle tittel er Erkebiskop av Konstantinopel.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.