10. Roma: Katakombene

 

Av Sigbjørg Ladstein Berge og Per Bjørnar Grande

 

Besøk til en av Romas katakomber er mer ambisiøst enn det å besøke de andre kunst- og kulturstedene. Katakombene ligger et godt stykke utenfor serntrum av Roma. Det betyr at man må ta buss eller taxi. Det er også vanskelig å forberede seg på den måten at de ulike katakombene er åpne på ulike dager, slik at man ikke helt vet hvilken katakombe man kommer til. Det som imidlertid letter det hele, er at man får guiding på stedet. Vi vil anbefale at man venter et par dager med å dra ut til katakombene. Grunnen er at gruppen etter noen dager i Roma, setter stor pris på å befinne seg noen timer i landlige omgivelser. Vi har sett hvordan studentene våre puster ut, senker skuldrene og koser seg, når først ut på landet. Dersom noen i gruppen har klaustrofobi, er det greit å si at vandringen nede i katakombene egentlig ikke føles så veldig trangt.

Ettersom katakombeturen kan ta en halv dag, trenger man strengt tatt ikke gjøre mer kulturelt denne dagen. Om man vil bruke tida etter lunsj til noe kulturelt, anbefaler vi et kirkebesøk, til en av de mindre kirkene.

Katakombene ble bygd fra det andre til det femte århundre etter Kristus. De fungerte som gravsteder hvor de kristne begravde sine døde. Før trodde man at de kristne skjulte seg i katakombene under kristendomsforfølgelsene. Den teorien har man visst gått bort fra. Vi kan blant annet se noen flotte fiskesymbol. Symbol på Kristus. Ordet ICHTUS betyr fisk på gresk, samtidig er det en forkortelse på Jesus Christos, Homine Theos Uios, Salvatore (Jesus Kristus, Guds sønn, menneskenes frelser). Fiskesymbolet spiller også på scenen i Det nye testamente (Lukas 5. 1-11) hvor apostelen Peter har fisket hele natten uten å få fisk, og hvor Jesus kommer og ber ham om å sette noten ut på dypet, som fører til at de får så mye fisk at noten holder på å revne. Hvor da Jesus sier: «Fra nå av skal du fange mennesker.» Man finner bilder av Jesus, til og med en skjeggløs Jesus, som tyder på at det er en svært gammel gjengivelse (før man får en mer standardisert gjengivelse av Jesus).. Man finner også symboler som anker (tro), due (Den hellige ånd), fuglen fønix (oppstandelse) og alfa-omega-symbolet (Jesus som begynnelsen og slutten).

 http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/religion/first/catacombs.html

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.