14. Roma: Verdens største mariakirke

 

Av Sigbjørg Ladstein Berge og Per Bjørnar Grande

 

Maria Maggiore

Når det gjelder arkitekturen finner man ingen kristen arkitektur før begynnelsen på 300-tallet. Konstantin den store forlot Roma for å anlegge den nye hovedstaden, Konstantinopel, og dette reduserte mulighetene for å bygge storslåtte kirker i Roma. Ofte ble kirkene bygd på steder hvor biskoper og martyrer lå begravd.

 Kirken Santa Maria Maggiore er bygd på det stedet hvor det hevdes at Pave Liberius i 352 hadde en drøm hvor jomfru Maria ba ham om å bygge en kirke der det midt på sommeren hadde begynt å snø. Den 5. august skal det altså ha snødd på det stedet hvor Santa Maria Maggiore kirken i dag er bygd.

Maria Maggiore skal være den største mariakirken i verden og ble opprinnelig bygd på 400-tallet. Den står nesten uforandret i dag – noe som gjør delene av den særdeles interessante. Kirken har en typisk basilikastruktur med tre skip. På hver side av midtskipet står to rekker med 20 søyler. Kapitélene er joniske. Kirken huser enormt gamle og verdifulle kunstskatter.

http://www.planetware.com/italy/top-rated-churches-in-rome-i-zzz-16.htm

 Bibelscenene langs midtskipet gjengir på den ene siden scener fra Abrahams liv og på den andre scener fra Moses sitt liv. Her fra Moses sitt liv.

https://en.wikipedia.org/wiki/Basilica_di_Santa_Maria_Maggiore#/media/File:SMM_Nave_Mosaic.jpg

Denne mosaikken langs midtskipet og på triumfbuen er faktisk fra 400-tallet. De viser scener fra Jesu barndom.

Kopirettighet: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

 Det fine alteret med et madonnabilde er 1200 år gammelt, altså fra 800-tallet. Hver 25 i måneden viser man fram deler av det som tradisjonen påstår er krybben Jesu lå i. I apsis (den halvrunde sirkelen bak alteret) er det en mosaikk fra 1200-tallet hvor Jesus kroner Maria.

 Marmorgulvet er fra middelalderen og det flotte kassett-taket er fra 1400-tallet. Det sies at taket er bekledd med det første gullet, det gullet som Columbus brakte med seg tilbake fra Amerika. Selv om kirken består av stilblandinger fra forskjellige epoker, gir den et meget vellykket helhetsinntrykk.

Maria Maggiore ligger på Piazza Esquilino, like sør for jernbanestasjonen (Termini), der det fleste rimelige hotellene pleier å ligge. Det vil ofte bety at den ligger i nærheten av der hvor man pleier å bo når man er på studietur. Som enhver annen kirke kreves det at gruppen er stille. Guidingen bør derfor foregå utenfor. Ettersom kirken ligger ved en rundkjøring, er det mye bråk, så det er bare å stå tett sammen og snakke høyt. Noen illustrasjoner av mosaikkene vil være kjærkomment ettersom de er vanskelige å få øye på. Legg vekt på de ekstremt gamle mosaikkene fra 400-tallet og påpek at det er svært sjelden i kristen kunst, å finne noe som er særlig eldre. Ikke glem å be dem kikke opp på det fantastiske kassett-taket kledt i tonnevis av gull fra Latin-Amerika. Det viktigste, spesielt dersom studieturen dreier seg om religiøse uttrykk, er å vektlegge hvor mye Maria betyr i den katolske kirke. Selv om man ikke tilber Maria, så ærer man henne. Hun regnes som jomfru hele livet. Hun er også sett på som syndfri. Den katolske kirke har til og med en forestilling om hennes himmelfart. Få steder legger man så stor vekt på Maria som her i verdens største mariakirke.

 

 

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *