Praksisstart

Da har vi startet uka med praksis på ulike «Consultarioer» og poliklinikker, hvor vi følger de gravide kvinnene i svangerskapsomsorgen.  Norske helsekort blir byttet ut med loggbøker hvor alt av informasjon nedskrives for hånd. Ved konsultasjonene blir blodtrykk, SF-mål, vekt og fosterlyd registrert, så det er mye likt som i Norge. Men noen rolig samtale under konsultasjonene må man lete lenge etter, da det er 3-4 sykepleiere/leger på samme rom, samt studenter. Telefonen ringer i hytt og gevær, så legen må ofte avbryte under samtalene da det ikke finnes noen form for sekretær. Det deles også rom med andre legespesialiteter, så barnegråt og høylytt snakking fra alle kanter foregår samtidig. Utrolig nok virker dette svært normalt, og kvinnene virker overhodet ikke forstyrret eller irritert, tvert imot.

Legene og sykepleierne som jobber her virker svært villige på lære bort deres arbeid, noe vi setter stor pris på. Selv om vi ikke kunne noe spansk på forhånd, plukker vi opp ord og setninger her og der.

Seks dager til avreise

Seks dager igjen til vi sitter på flyplassen og venter på første fly!

Nå har resten av kullet begynt i praksis, og vi holder på med siste innspurt av forberedelser til tre måneder i Tanzania. Innkjøp av halve apoteket, solkrem og aftersun, afrika-vennlige klær, samt tilbringe kvalitetstid med venner og familie er det siste på agendaen før vi setter snuten sørover.

Reisen vår begynner 23. september kl. 17.00 fra Oslo, mellomlanding i Amsterdam og Nairobi før vi ankommer Dar es Salam mandag 24. september kl. 12.25 – så her er det bare å finne frem støttestrømpene og sovemasken.

Vi gleder oss masse, og håper dere har lyst til å følge oss på reisen! På planen står blant annet introuke i Dar es Salam, praksis i Moshi, Kilimanjaro, safari og en god avslutning med noen late dager på Zanzibar.

Første uke overstått

 

Da er første uke i Holguin overstått! Vi visste ikke hva som kom til å møte oss her nede, men vi ble gledelig overrasket over hvor fin casaen vår var og ikke minst hvor utrolig hyggelig og hjelpsomme de som jobber der er.

Mandag morgen startet første spanskundervisning.

Utgangspunktet vårt var ganske dårlig men vi har lært masse bare på en uke! Skolen er jo litt annerledes enn hva vi er vandt til hjemme i Norge, men penn og papir fungerer jo like godt som PC, heldigvis. Skolen starter 08 og varer frem til 13-13:30. Det er fem intense timer med kun en pause på ca 20 minutter midt på dagen. Det er altså ingen akademisk læring med 45min undervisning og 15 min pause. Men vi kommer oss gjennom dagen likevel, heldigvis :-).

Flittige studenter som prøver å følge med i timen. Det går fort fremover og de forventer at vi skal ta alt kjapt, så det er bare å henge i!

Hasta luego!

Jordmorstudenter på utveksling i Cuba

¡Hola!

Vi er tre jenter som går master i jordmorfag på Høgskulen på Vestlandet, Hannah, Marita og Mina. Vi har fått den gylne mulighet til å være med på et pilotprosjekt og er de første masterstudentene som drar på utveksling til Holguìn, Cuba.

Marita, Mina og Hannah.

 

I skrivende stund sitter vi må og venter på bussen fra Havana til Holguìn som selvfølgelig er forsinket, ting tar tid på Cuba, noe vi har erfart allerede opp til flere ganger.

 

De tre første dagene har vi tilbragt i hovedstaden Havana. Kultursjokk! Reisen startet med at bagasjen var forsinket ett døgn, så her satt vi i 34 grader med langbukse og t-skjorte. Etter å endelig ha fått bagasjen manglet det selvfølgelig èn, denne måtte vi hente på flyplassen og få fortollet. Strengt å få med inn leverpostei og skinkeost i Cuba! Denne fortollingen tok intet mindre enn 4 timer (!) da de selvfølgelig måtte ha matpause og vaktskifte i mellomtiden. Kundeservice er kanskje ikke cubanernes sterkeste side. Selv om vi måtte vente 4 timer på flyplassen tok vi dette med et smil og ble kjent med cubanere, danset og fikk trent litt på spansken. Så nå går reisen videre til Holguìn der vi skal tilbringe de neste 8 ukene og et etterlengtet spanskkurs står først på agendaen.

 

Hvis man skal fortelle litt om Cuba kan man jo starte med maten, noe helt annet enn vi er vant med. Men vi har kommet oss langt med loff, kylling og ris, og ingen har enda blitt matforgiftet (hurra!). Havana er en fargerik og pulserende by, men bærer preg av mye fattigdom. Likevel virker det til at befolkningen tar livet med et smil, er hyggelige men ganske innpåslitne til tider, noe som ikke er helt hverdagskost for oss nordmenn. Slengkyss og rare lyder kommer nok til å bli en vane etter 2 måneder.

 

Nå gleder vi oss til å starte hverdagen og etterhvert i praksis. Helsevesenet på Cuba er noe vi ser frem til å oppleve og vi tar alt på strak arm.

 

¡Hasta luego!

Turen ned til Brisbane

 

Hei folkens!

Litt seint blogginnlegg dette her, men bedre seint enn aldri, hehe! Vi er 3 jenter som studerer maskiningeniør i Bergen. Vi skal bo i Brisbane nå i et halvt år, før vi turer hjem og skriver bacheloren vår.

Vi tenkte først å nevne litt om turen vår ned hit, og all planlegging før det. Før vi reiste passet vi på å fikse alle forberedelser i god tid, for det var jo en del som måtte gjøres. Vi fikset blant annet visum, flybilletter, egenerklæring, fag, lånekassen etc. Dette var vi glad for, da det ikke ble alt for mye å gjøre i selve eksamensperioden i Norge 🙂

Fortsett å lese «Turen ned til Brisbane»

Farvel Cape Town

Da var tiden vår i Cape Town over, og vi reiser hjem som ferdig utdannede bioingeniører.

Bacheloroppgaven ble levert i starten av Juni, og vi hadde deretter en presentasjon om oppgaven for de ansatte på fakultetet. Vi fikk bare gode tilbakemeldinger og er veldig fornøyde.

For å feire dro vi til en vingård like utenfor sentrum med en nydelig utsikt mot Table Mountain og Lions Head. Her koste vi oss med vinsmaking til solen gikk ned.


Nå som reisen er over kommer vi til å skille lag og vi flytter til hver vår by. Mina drar til Harstad, Vibeke til Trondheim og Christy Veronica til Haugesund. Vi har hatt en utrolig fin tid sammen og kommer til å savne å bo med hverandre.

Sør-Afrika har vært helt fantastisk, og vi anbefaler virkelig å ta utvekslingen i dette landet. Cape Town har alt en kan ønske seg. Byen har masse sol, strender, fjell, dyreliv, shopping og utrolig mange kulturer som er veldig spennende å lære om. Menneskene er imøtekommende og hjelpsomme og vi har fått mange gode venner. I løpet av utvekslingen har vi ikke opplevd noe som helst ubehag. Vi har alltid vært forsiktige og tatt våre forhåndsregler. Vi sitter bare igjen med gode minner og kommer til å savne hverdagene.

Håper at bloggen kan gi dere noen gode tips og fine inntrykk!

❤  Mina, Vibeke og Christy Veronica

Hurra Hurra Hurra

Her kommer en litt forsinket oppdatering fra 17. mai feiringen vår i Cape Town. Men dagen var så fin at det er verdt å dele likevel.

Vi startet dagen med 17.mai frokost i nydelige Camps Bay.  Dette var arrangert av forsikringsselskapet vårt ANSA, som forresten har mange fine arrangement her nede. De serverte mange godbiter, som blant annet skoleboller – noe vi har siklet lenge etter! Det var utrolig hyggelig med allsang, fine mennesker og en fantastisk utsikt. 

Vi ble også med å gå tog i en fin park i sentrum, der solgte de pølser i lompe, vafler og kransekake.

Kvelden ble avsluttet hos en norsk jente vi møtte under frokosten. Der grillet vi og fikk smake en dødsgod rømmegrøt!

Eksamen, internasjonal festival og reiseplaner

Heihei!

Juni har kommet, og jeg har kun et par uker igjen av utvekslingsoppholdet. Tre måneder går så alt for fort!

Siden sist har jeg så godt som flyttet inn på biblioteket her på skolen. Jeg har ikke eksamener – men en kombinasjon av presentasjoner og 10-siders rapporter, og de aller fleste av nevnte rapporter har innleveringsfrister som nærmer seg med stormskritt. Likevel har det blitt tid til endel moro innimellom all lesingen likevel!

Den siste uken har vi hatt ‘internasjonal festival’ på skolen – der mange av de internasjonale studentene solgte mat fra landene de kommer fra. Siden jeg er eneste norske student siden 2015 ble det dessverre ingen norsk bod, men jeg fikk døyvet vaffel-savnet med mojitos, burritos og tikka masala. Ellers har det både vært jordbærfestival og ølfestival her i Oldenburg!

Vi har fått benyttet oss av det å få gratis kollektivtransport som studenter – og vært i både Hamburg (anbefaler alle å besøke Miniature Wunderland!) og Hannover. Har også fått besøk av venninner fra England og Holland – får oftere besøk her i Tyskland enn når jeg studerer i Sogndal! Jeg har også rukket hjemom en tur til Norge for å gå i bryllup.

Ellers legges reiseplaner fosommeren for fullt – og allerede til helgen reiser vi til Belgia med Flixbus – med en prislapp som tilsvarer to øl på byen og en frossenpizza. Kommer virkelig til å savne å bo så sentralt i Europa! Tenker meg også innom både Munchen, Budapest, Wien og Praha før jeg vender snuten tilbake Norge – så om du er glad i å reise så kan utveksling i Tyskland virkelig anbefales på det varmeste!

 Det var alt for denne gang, på gjensyn!

  

Tips til deg som skal bo i Moshi

Før vi reiste til Tanzania fikk vi mye tips av de som hadde vært ute før oss: ta med dere dette og dette, dette er smart, dette får dere bruk for, dette må dere ha med dere fordi det får dere ikke tak i.

Vi er ikke helt sikre på om vi var i samme Tanzania.

Vi proppet kofferten full av imodiom, hansker, venefloner, paracet, myggnetting, lyse klær vi ikke var redde for etc.

1. Folk har diare i Tanzania og. Du får tak i imodium (eller et preparat med samme virkestoff), og mye billigere og!
2. Apotekene selger bokser med hansker. MYE billigere enn i Norge. Dessuten er du på en observasjonspraksis og det er ganske begrensa hvor mye du tar på pasienter.
3. Venefloner – folk får intravenøst i Tanzania og. For vår del kunne man kjøpe venefloner på apoteket på St. Joseph Hospital.
4. Paracet. Kanskje kjøp en eske på deling for flyturen ned eller lignende, men smertestillende finnes på apotekene der nede og.
5. Myggenetting. Nei. Det finnes hele butikker som selger dette i Moshi. Hvite. Røde. Rosa prinsessemyggnetting. Og de koster ikke 700-800 kroner som de i Norge gjør. Vi vet ikke hvor mye de koster (fordi vi tok med egne). De er sikkert ikke impregnerte med myggspray, men også denne sprayen kan man kjøpe på de flekse små butikkene. Tanzanianere er obs på malaria og vet hva det går i og de enkleste tiltakene for å forebygge dette.
6. «lyse klær du ikke er redd for» – grunnen til dette tipset er fordi myggen trekkes mot mørke klær, samme gjelder tzetzeflua på safari. For det andre er det slik at man gjerne må vaske klærne for hånd, det er lett å få flekker og det er mye støv der nede.
a. Myggen biter uansett farge på klær, og det gjør tzetzeflua og FOR Å SI DET SÅNN 🙁
b. Vi fant et vaskeri! De vasker og tørker klærne i maskin (gjerne litt varmere enn det vi ville gjort). Noe vi aldri ble fortalt var dette: tanzanianere, på tross av økonomiske forhold, kler seg veldig pent! Vi følte oss helt forferdelige der vi gikk rundt i klær vi hadde med oss fordi vi ikke brydde oss om vi ble nødt til å kaste de senere. Ikke minst ble vi lei av å gå i lyse klær som fort ble misfarga av solkremen. Et tips vi har er: ta med deg klær du liker (dog kanskje ikke de dyreste). Ta med deg noen klær som er behagelige i varmen, men også noe du føler deg finere i på kvelden. Lyse t-skjorter er greie å ha, men det er den strammere toppen/fine blusen også (for kvinner), en skjorte og greie bukser (for menn) er heller ikke dumt! Du kommer til å savne de mørke fargene hvis du er en som liker sånt, og det er nesten umulig å finne der nede.
7. Eurax. Ikke kjøp denne! Du får ikke bruk for den! Kjøp helle noe hydrokortisonkrem på apoteket der nede, eller ta med tigerbalsam som både fungerer på myggstikk og såre muskler ellers.

Det du faktisk MÅ ta med deg
• Se punkt 6. for klær!
• Solkrem! Faktor 50 – 30 og 20. Så kan du velge og vrake og jobbe deg nedover etter hvert som du tåler sola bedre.
• Noen vil kanskje si en liten veske. Men dette er det litt uenigheter om. Man blir lei magetasken man gjemmer under klæren, men det er greit å være litt forsiktig og.
• Myggspray med deet 50 (fåes på chillout / reisevaksinekontoret eller lignedne
• TØRRSJAMPO! Sjampo får man kjøpt, men hvis du er kresen på balsamen kan være vanskelig å finne noe «skikkelig».
• Treningsklær, hvis du liker å trene. Det blir litt dø-tid som ble tilbrakt på AMEG lodge i Shantytown. Her er det også ganske sosialt og man møte andre wazungu (white ppl).
• En litt varmere bukse/genser hvis du reiser i regntiden. En av hver i nøytral farge er nok.
• Noe lette, pene sko. Man blir lei av å gå i sandaler. Obs disse må nok uansett kastes etter 3 måneder (både sandaler og pensko). Ikke bruk for mange $$$.
• Regnponcho (hint: Egon)
• Et ekstra par med solbriller. Et par blir fort herpa og da er det greit å ha ekstra.
• Lakenpose (til safari og leiesoveposen, æsj)
• Adapter
• Høyttaler til musikk
• POWERBANK! For når strømmen går og er borte i nesten et døgn
• Badeslippers! Greie å ha både på stranda og når man ellers bare beveger seg rundt rett utenfor hjemmet. Eller når det regner. Støvler er for tunge.
• MASSE undertøy (truser). Minst 14!
• Kredittkort. (Hint: Bank Norwegian var mest lønnsomt da vi var på utveksling). Kan faktisk være greit å ha med seg 2-3 kort i tilfelle et blir slukt. Et tips kan være å kun bruke minibanker som er direkte knyttet vegg i vegg med en bank. Hvis kortet blir slukt da kan man raskere få det tilbake. Men av oss 11 som var i Moshi opplevde ingen noe kredittkortsluking.
• Småting som rett i koppen supper og muslibarer kan være greie å ha. Særlig hvis man opplever å bli dårlig. Havregryn får man kjøpt i Moshi. Tacokrydder er gøy hvis man vil arrangere en taco-kveld!
• Kondomer. Mest fordi pakkene på butikken der nede har drøye bilder på seg og det er ganske kleint.

Pruting og priser

– Taxi rundt omkring i Moshi koster som regel ikke mer en 5000 shillings for en vanlig bil når en skal for eksempel til byen fra der vi bor. Dette er i Moshi. På for eksempel Zanzibar koster en kort taxi tur 10 000 shillings.
– De berømte elefantbuksene skal en ikke betale mer enn maks 20 000 shillings for. De samme gjelder t-skjorter og genser. Kjoler ligger rundt 25 000 shillings, helst ikke mer enn dette.
– Vann 1,5 l skal ikke koste mer enn 1000 shillings. Mange vil prøve å lure deg til å betale mer for dette. Gått i noen feller og betalt 2000-3000 shillings.
– Mango og avocado er sånn ca. 500 shillings.
– I Moshi i forhold til andre plasser er mat og gå ut å spise en del billigere, enn for eksempel Zanzibar og Dar es salam.
– Tipsing for mat er på ca. 1000 shillings per person viss en er fornøgd.
– Lurt å spørre hotell og lokale hva man skal betale for ting.
– Lurt å få egne taxisjåfører som en kan ringe til selv. Da viss en får hotellet til å bestille tar de ofte en andel.