Skolestart

En stor fordel med å være på utveksling i København, er at det ikke er langt hjem til Bergen. Litt over en time med fly og billige billetter med Norwegian gjør det mulig å behandle savnet etter de der hjemme ganske effektivt. Tre og en halv uke inn i mitt utvekslingeventyr var jeg allerede klar for et besøk til byen mellom de syv fjell. Bergen ønsket meg velkommen med sol, og dagene fløy avgårde.

At utvekslingsstedet er nærme hjemme, gjør jo også at det er ganske likt her. Skolen er oppleggsmessig relativt lik høyskolen og kulturen er ikke mye forskjellig fra Norge. Det gjør jo at det er lett å finne seg til rette her.
At det ikke er vanskelig for oss norske å finne oss til rette skulle vise seg å være positivt på flere måter enn en.
Man kan nemelig få en buddy fra skolen når man kommer, som kan hente deg på flyplassen, hjelpe deg med å fylle ut viktige papirer, vise deg rundt og hjelpe med andre ting utvekslingsstudenter skulle trenge. Jeg fikk mail fra min buddy to uker etter ankomst. Enda godt jeg ikke ventet på flyplassen…
Til min buddy’s forsvar, var det en feil på internasjonalt kontor som gjorde at han ikke sendte mail tidligere. Som om den unnskyldningen hadde hjulpet meg om jeg, worst case scenario, ikke hadde funnet skolen, ikke funnet et sted å bo og måtte bo på gaten… Nå er jo risikoen for at det skulle skje relativt liten, men jeg er jo ikke kjent for å ha verdens beste stedsans.

Sånn ser hverdagene ut fra my point of view

Det arrangeres også en International Week ved Metropol, uken før undevisningen starter, for at internasjonale studenter skal bli kjent med hverandre og dansk kultur ol. Denne uken kan være grei å få med seg, man får hjelp til å sette seg inn i skole datasystemene, som ikke er de samme som hjemme, man får viktig informasjon og man blir kjent på skolen. Ellers tror jeg mye av opplegget er beregnet på studenter som kommer fra andre kulturer og som ikke forstår dansk.
Ettersom jeg ikke hadde fått med meg at Internasjonal Week var uken før skolestart, ankom jeg København akkurat tidsnok til siste dagen av dette opplegget. Takket være oppegående medstudenter (les: Stine) fikk jeg heldigvis viktig informasjon og viktige papirer likevel. Og da var man klar for skolestart.

Det positive med Internasjonal Week er at man blir kjent med andre internasjonale studenter. Supert det, om man har valgt Metropols internasjonale moduler. Hvis man derimot tror man forstår dansk, som oss norske studenter, og dermed har valgt de danske modulene, kommer man første undervisningsdag inn i en dansk klasse hvor man ikke kjenner noen. Ikke virket det som om lærerne var klar over at vi var utvekslingsstudenter før vi fortalte de at vi var norsk. Man blir rett og slett behandlet som en hvilken som helst annen dansk student, noe som i og for seg selv ikke nødvendigvis er en dum ting. Man blir ikke dullet med, men heller kastet rett ut i det, litt skummelt, men læringskurven er bratt. Føler meg etterhvert ganske så stødig på å forstå dansk. Om de forstår meg en helt annen sak, min ene danske roomie insisterer på å snakke engelsk fordi hun ikke forstår meg. Og jeg som har lagt om til super pen bergensk dialekt (ikke noe eg og isje her i gården) for danskenes skyld.

Men ettersom jeg forstår de (danskene altså), er det heldigvis ikke noe problem å følge undervisningen. Men noe slitsomt er det jo, ettersom det krever mer konsentrasjon enn å høre på forelesere på norsk. Nå er stort sett foreleserne flinke og temaene interessante, så det er ikke problem å motivere seg for å gå på forelesningene.
Modulet jeg holder på med for øyeblikket heter ”Innovasjon, prosjektledelse og intervensjon” og er ganske spennende. Vi har jobbet mye med prosjekter tidligere, men nå er fokuset mer på prosjekt som arbeidsform, og ikke så mye på utfallet av prosjektarbeidet. Dette er jo veldig relevant, ettersom mye av folkehelsearbeidet er prosjektorientert. Siden det er en dansk modul, er mye av pensumet på dansk, noe som er hakket mer utfordrende enn jeg hadde trodd. Er det et ord man ikke forstår, risikerer man at hele setningen mister mening, og man sitter og klør seg i hodet og lurer på hva i helsikke de mener. For man skjønner jo ordet, det har gjerne bare en litt annen betydning på dansk enn på norsk.

Ellers på de første ukene har vi vært innom Christiania, vært på loppemarked (mange av de, spesielt i helgene), shoppet på Strøget (skolen ligger like ved, så lett å bli fristet til en liten shoppingrunde), festet på et fancy utested på Nyhavn hvor man måtte stå på gjesteliste for å komme inn og såklart vært på Tivoli.

Sukkerspinn før berg og dalbane er en god ide! eller..?