KCMC byr på mange spennede utfordringer

Her i Afrika er det vanlig å hilse på og spørre hvordan folk du møter på har det. Det vil si at veien til jobb eller å gå i gangen fra et rom til et annet rom kan ta litt ekstra tid. Men nå etter vel godt over en måned er vi vant til «african-time» og mye dødtid på jobb. Jeg er usikker på om de bare ikke har nok pasienter eller om de bare ikke klarer å være mer effektive enn som så. Vi i pediatriavdelingen har i gennomsnitt 3 barn til dagen. Det er ikke særlig mye, men når barna kommer kl 10 – gjerne alle på en gang, kan det bli mye på en gang. Jeg er overrasket over at de ikke har taushetsplikt på samme måte som vi. De kan liksom snakke om barnets og familiens problem og barnets tilstand i nærvær til resten av pasientene og pårørende. Mens når det gjelder malariatest kan ikke legen fortelle andre om resultatene hvis personen ikke vil at andre skal vite det. Litt rart!

Hvis alle pasientene da kommer omtrent samtidig starter vi med den første mens resten ser på, og når han/ hun er trøtt, trenger mat eller trenger pause, starter vi på neste. Høres effektivt ut, men mye venting.. Jeg lurer på om dette skaper en tvilsomhet hos pårørende som stiller opp, eller om dette faktisk er afrikansk kultur og vane sak.

Det jeg er mest imponert over er at de faktisk har motet og humøret oppe uansett hvordan dagen er, enten om det er veldig mange pasienter, eller om det faktisk ikke er noen.. Det kan faktisk oppstå dager der det ikke kommer noen barn på grunn av sykdom etc, men da kan det hende at de kommer neste dag..

Uansett får jeg oppleve og lære en ny kultur å kjenne 😉

Barn liker å leke, en av deres største gjøremål i løpet av dagen.
derfor: «Lek er viktig. Det er viktig å leke riktig.»

0 kommentarer til «KCMC byr på mange spennede utfordringer»

1. Eg likte den siste kommentaren din..det vise at både du ig eg huske sanhægen dokker hadde på førskolelærer utdanninga du begynte på 😛 den sangen e ikkje lett å glemme 😉