Besøk på 3 ulike rehabiliteringssentre i Moshi, Tanzania

Vi har besøkt ulike rehabiliteringssentre – YWCA, CCBRT og Longoa Phsyciatry villiage. Det var interessant å få hvoradn ergoteraoeuter andre steder jobber utennom sykehuset. Vi er veldig glade for å ha gjort det, men skulle veldig gjerne visst om dem før siden hvert senter hadde ønsket å ha oss der 1 ukes tid.. Besøket på YWCA var kanskje det beste ettersom vi fikk leke med barna og fikk innblikk i behandlingen.

På YWCA er det 3 ergoterapeuter, 1 fysioterapeut og 1 spesialpedagog. Senteret er et statlig senter som tilbyr 1 uke intensiv behandling og spesialundervisning til barn med funksjonshemming. Dette er et sted familien kan overnatte iløpet av behandlingsuka for å gjøre foreldre (mødre) delaktige i terapien. Slik at de lettere kan håndtere barnet hjemme. Senteret har et flott og stort uteområde med lekeplass og friområde for eksempel til ballspill, og 2 behandlingsrom og 1 klasserom. Alle som jobber her er hyggelige og gjør en god innsats for å gjøre hverdagen meningsfull for disse familiene og barna.

Besøket på Longboa Phsyciatric villiage var også interessant. Vi ble vist rundt på området; kjøkkenhagen, gården og bostedet. Stedet var veldig hjemmekoselig. Rehabilteringen var for ungdom og voksne med tunge psykiske lidelser som shizofreni. Brukerne kommer her når den psykiske tilstanden er stabil. Her skal de lære å ta vare på/ bo for seg selv. Alle får dette statlige tilbud på 3-6 måneder. Det jobber 2 spesialsykepleiere i psykiatri og 1 ergoterapeut. Sykepleierne bor på stedet,mens ergoteraapeuten jobber 3 dager uken, når hun ikke er på det psykiatriske sykehuset.

På CCBRT – Comprehensive community based rehabilitation in Tanzania. Vi ble litt overrasket av den gode standarden på senteret. Dette var et senter for barn med funkjonshemming. De tilbyr blant annet en uke intensiv trenning, tilpasning av rullsetol, opplæring og undervisning samt at familien får hjelp til å skaffe inntektmed for eksempel kjøkkenhage. Vi fikk omvisning og presentasjon om stedet. Skiulle gjerne ønske vi fikk vært der og jobbet en dag for eksempel gått ut til på «outreach». Det vil si at de går ut i gatene for å hjelpe personer som trenger trening eller veildening i for eksempel sittestilling etc. Her jobbet det 3 ergoterapeuter, 1 fysioterapeut, 1 logoped og 1 lærer. På senteret var det lekeplass, workshop, 4 behandlingsrom og hostell. Veldig hyggelig besøk.