So long Bristol!

Da var mitt Englandseventyr over! Og jeg må si jeg har hatt det veldig, veldig bra! Jeg fått reist en del, opplevd masse og lært en hel del om somaliere og hvordan det er å jobbe med innvandrere. Når jeg nå ser tilbake på min opplevelse etter tre måneder er jeg strålende fornøyd og anbefaler Bristol på det sterkeste!

Den siste tiden i byen var både litt vemodig, men også veldig kjekk. Jeg fikk med meg en del engelske juletradisjoner, blant annet hadde vi engelsk julemåltid med lam, yorkshire pudding, tranebærsaus, karamelliserte gulrøtter og mye annet godt. Før maten smalt vi christmas crackers, typ ekstra store smell-bon-bon’er og satt med hatter på under middagen mens vi drakk bucks fizz som er en drink med litt ublandet appelsinsaft utblandet med champange eller cava. Det var utrolig koselig og vi ikk litt julestemning oppi stresset.

Andre ting jeg også fikk gjort før jeg dro over sjøen hjem til Norge var å dra på julemarked i Bath. Her fikk vi shoppet de siste julegavene, drukket varm sjokolade, hørt på kor synge julesanger og ikke minst kjørt karusell! Ellers tilbrakte jeg den siste tiden i Bristol med å pakke, noe som viste seg å være litt av en utfordring, og ha noen gode middager med mine rommies.

Den siste tiden i praksis var også veldig hektisk og det var mye å gjøre for å bli ferdig. Blant ting jeg gjorde var blant annet å dra på en del kurs.

En onsdag i midten av desember dro jeg til London for å være med på kurs om omskjæring av jenter, noe som praktiseres ofte hos den somaliske befolkningen. Dette var veldig interessant, men var ikke akkurat et veldig hyggelig tema. Jeg fikk informasjon om de forskjellige typene omskjæring, hvilke mentale og fysiske belatstninger et slikt inngrep fører med seg, kulturelle aspekter og hvem som er utsatt. Jeg ble veldig grepet, men følte absolutt jeg hadde fått nyttig informasjon som jeg skulle ønske jeg egentlig hadde fått litt før i praksisperioden.

Et annet kurs jeg fikk være med på var noe som heter Safeguarding Training, som fokusere på hvordan man kan hjelpe, hindre og tegn på at barn er blitt utsatt for emosjonell, fysisk, seksuell mishandling eller omsorgssvikt. Dette var heller ikke det mest morsomme temaet å ha kurs om, men det er absolutt nødvendig og gav en del eksempler på hvor utrolig vanskelig det ofte kan være både å finne ut om noen blir utsatt for mishandling og de komplekse settingene et barn og dets familie er i når det er snakk om mishandling.

Ellers gikk tiden i praksis med til å også forberede og avslutte kontakten med en del av klientene jeg har jobbet med. Noen av klientene har jeg jobbet med i hele de tre månedene jeg har vært i praksis i Somali Development Group, og det var ikke alltid like lett å avslutte med en klient man har sett hver uke i 13 uker. Jeg jobbet litt med dette og var bevist på at jeg forberedte klientene og at vi ble ordentlig ferdig med den jobben vi hadde startet på.

En ting som jeg ikke fikk avsluttet, noe som jeg syns var veldig dumt, var samarbeidet med en 8 år gammel somalisk gutt jeg har jobbet med ved en lokal barneskole i Bristol. Vi hadde sammen laget en plan som han skulle jobbe med og jeg følge opp, men da skolen ikke la meg møte gutten siden jeg ikke hadde noe engelske papirer å vise til at jeg har et rent rulleblad, og at gutten ble syk, fikk jeg ikke hatt de siste møtene, og dermed ikke fikk avsluttet samarbeidet ordentlig. Jeg følte dette var veldig dumt og at gutten kanskje ville føle seg skuffet.

Jeg måtte også forlate noen andre saker som for eksempel var grunnet ventetid på svar fra etater og lignende, så jeg var noe ambivalent når jeg sluttet og skulle ønske at jeg hadde mer tid til å fullføre disse sakene.

Til slutt i mitt siste blogginnlegg skal jeg også gi dere en liten Bristol-guide. Hvis dere er blitt inspirert av bloggen til å reise til Bristol har jeg da et par tips om hvor det er bra å spise, hva å bruke tiden sin på og lignende.

Steder å spise

Jamie Oliver:  Hvis man vil spise god italiensk på en fin restaurant med koselig atmosfære og uten at det koster to stykk skjorter. Her kan man dessuten få kjøpt kokebøker, Jamie Olivers egne selvfølgelig, i samme slengen hvis blir inspirert av den gode maten.

ZaZa Bazar: Her betaler man en fast sum for å spise så mye man vil i løpet av en time, halvannen. Men det er ikke helt samme greien som pizzabordet på Peppens. Her finner man mat fra alle verdens hjørner, forskjellige stasjoner med ulike temaer fra ulike steder i verden og man finner alt fra mexicansk til sushi.

St. Nicholaus Market: En av mine favoritter her i Bristol. Dette er et utendørs matmarked med små kafeer og matboder fra hele verden. Man kan spise libanesisk kofta eller gå to boder lenger bort å få en engelsk pai eller en jamaikansk gryterett. Her er noe for alle og enhver for en rimelig penge. Eneste minuset her er at det er få bord og liten plass å sitte, men da er det greit at Castle Park, en fin park ikke er langt unna.

Kino Café: Er man vegetarianer eller til og med veganer finner man mye godt her. Byens beste soya-latte, økologisk brød eller rundstykker med alt mulig godt og ikke minst er dagens suppe verdt å prøve i denne hyggelige kafeen i Glousteroad.

The Olive Shop: Er en annen kafé i Glousteroad. Den er særs liten og det er ikke så veldig mange plasser, men maten gjør det verdt et besøk. Her finner man fersk, god tapas laget med økologiske råvarer, Og finner man noe man liker ekstra godt kan man godt få med seg en liten take-away boks med det man måtte ønske. I tillegg selger de mye god olivenolje og andre kjekke kjøkkenting.

Porto Lounge finner man flere steder i Bristol, men min favoritt er i Fishponds. Dette er en busstur litt utenfor selve bykjernen på ca 20 min. Den ligger i et gammelt apotek sine lokaler og er preget av gamle bord fra 30tallet, levende lys, og retro interiør. Her har de også god tapas, alt fra glasert svine nakke, til poteter med manchego, i tillegg til at man kan få full english breakfast hele dagen! Drinkene er også lagt ekstra flid i og blir ikke slengt sammen i et glass. Prismessig ligger de midt på treet.

The Art house: Dette er et snodig lite sted. I kjelleren er det åpen mic, konserter eller diktlesning, mens i overetasjen finner man en liten kafé hvor det er kunst til salgs på veggene. Enkel servering med sandwicher og toast men med bedre utvalg når det kommer til falske og importøl.

Glasboat: Dette er stedet hvis man vil spise litt mer ekslusivt. Her får man tre til fem retters meny med retter som kamskjell, hjortemedaljong, trøffelrisotto og lignende. Litt stivere priser. Ja det er på en båt, men ikke helt det samme feelingen som danskebåten over det her nei. Og fin utsikt over Bristols kanal i tillegg

Ting å gjøre:

Bristol Cathedral: Bristol har en katedral som ligger midt i sentrum av byen. Den ble bygget på 1200tallet, men har blitt endret en rekke ganger siden dette. Mye fin arkitektur og en nydelig liten kirkehage med kafé. Absolutt verdt et besøk hvis man først er i byen

@ Bristol: Visste du at Wallice and Gromit er laget i Bristol? @ Bristol er senteret hvor man blant annet finner studio der  Wallice and Gromit, Sauen Shawn og andre animerte barnefilmer blir til. På dette senteret kan man også gjøre andre gøyale ting og ligner gjerne litt på Vil Vite. Ikke minst har de verdens morsomste butikk der man finner alt mulig vitenskapelige leker som krystaller som kan dyrkes til dinosaurutgravningssett! Like morsomt for voksne som barn

Glousteroad: Dette er stedet for kunst og vintage i Bristol. Her finner man mange hyggelige kafeer, second hand butikker, gallerier og kunstbutikker. Om man ei har planer om å shoppe så er det vel verdt å bare traske oppover denne lange gaten og oppdage og observere. Mye og mange artige å se på

Cabot Circus: Hvis du vil shop til you drop er dette stedet. Her har de alle de kjente og kjære butikkene som Zara, HM, TopShop og mye mer. Har ikke særlig sjarm med har alle butikkene samlet under ett tak som er praktisk.

Steder å gå ut 

The Apple: Dette er også en båt og her serverer de i hovedsak cider. Man finner alt fra svensk Koppagård til spesial cider laget på små lokale bryggeri, og i alle prisklasser, fra £1.5 – 8 for pinten. Båten er i to etasjer med utendørs dekk i første og går man ned i andre får man følelsen av å være i en ordentlig bysse. Og liker man ikke cider har de også et lite utvalg øl

Mr. Wolfs: Dette er en liten, liten klubb. Her går man i hovedsak hvis man har lyst til å vrikke på dansefoten for her spiller de god og dansbar musikk uten å være for cheesy. Det er også gode priser i baren, men et lite minus er at det ofte kan være litt kø da lokalene er ørsmå og at det er litt få sitteplasser.

The Fleece: Dette er Bristols svar på Garage. Det er en ganske kjent scene hvor mange store stjerner som Coldplay, The Strokes og andre har spilt i sine tidlige dager og har stadig et oppdatert, men gjerne litt tyngre musikkprogram. Er nok mest et punk- og rockested og det er ikke uvanlig å se hanekammer og skinnjakker hos klientellet.

Start the Bus. Dette er en liten restaurant og utested i et. Stort utvalg av øl på tapp og barfolket har god peiling på hva de serverer. I tillegg har de en liten musikkscene hvor det spiller et band i ny og ne. Alltid billig billettpris, man kan for eksempel få med seg Team Me for bare £5! Kunst på veggene og har avslappet atmosfære.

The Cantine: Et samlingspunkt for det kunstneriske miljøet i Bristol. Live musikk nesten hver dag og her kan man oppleve alt fra live jazz til akustisk gitar kveld. God sitteplass inne og hyggelig liten uteterrasse. Et lite minus er at det kan bli ganske fult og da er det gjerne ganske trangt i baren.

Timbuktu: Dette stedet kan minne litt om Hulen. Den holder til i et gammelt bomberom, men i motsetning til hulen er det en labyrint av rom og barer og man skal ikke se bort i fra at man går seg vill her inne. Spiller mye club, dance, eller hip hop og i et ganske så høyt volum, men alltid giret publikum.

Ellers så skal jeg avslutte med noen funfacts om England:

  • Det er ikke bare bilene som kjører på motsatt side enn vanlig. Rulletrapper er også motsatt av hjemme, noe som gjør at jeg stadig går feil og nesten krasjer med fremmede mennesker
  • Det finnes gamle stein kirker og puber hver 100. meter
  • De drikker like mye te som man tror. Med melk og sukker
  • Man kan ei betale med kort i taxi
  • Vannet både lukter og smaker svømmehall da det er en god del større dose klor i vannet her borte.

Bristol slang:

Cheers me babber – hei min kjære
Gurt – very
Wheres Attoo? – where is that?

Takk for nå bloggen og alle som har fulgt med. Og god jul og godt nyttår!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *