Siste innlegg fra København

Eksamen er bestått, kofferten er pakket, og mitt Københavneventyr er over for denne gang. Det har vært et lærerikt og spennende semester, og det er litt trist å forlate det som har vært hjemmet mitt de siste 5 månedene. Når det er sagt, skal det bli utrolig deilig å komme hjem til kjente og kjære igjen også. Neste og siste (!) semester begynner igjen på Høyskolen i Bergen om få dager, og selv om det ikke ble mange dagene fri etter eksamen, gleder jeg meg til å komme i gang, og ikke minst treffe alle fra klassen som har vært andre steder på utveksling.

Noen tips til dere som skal på utveksling til Metropol og København senere:
– Vær tidlig ute med å finne leilighet – leiemarkedet er ganske tøft. Fovent å betale opp til 5000,- for et rom i kollektiv (man kan selvfølgelig være heldig å finne noe billigere, men jeg tror alle vi som er her nå endte opp med å betale rundt det.)
– Vær obs på at det er forskjell på deleleilighet og kollektiv. Sånn som jeg har skjønt det, har deleleiligheter ofte store soverom, men ofte ikke stue. Man har ikke så mye kontakt med de man deler leilighet med. Kollektiv har gjerne små soverom, men er mer sosiale, man lager gjerne mat sammen ol.
– Om man tar de danske modulene; pass på å kom på gruppe med danske studenter, ikke bare norske (da lærer man mer, samt de kan de danske reglene/kravene til moduloppgaven som ikke lærerne bruker mye tid på), om man har problemer med språket i starten, si fra til forelserne at du er norsk, da tar de litt hensyn.
Kom igang med lesingen raskt, fagene er veldig korte (8-10 uker), og les litt pensum hele tiden (det er forventet at det er lest før timene), man havner fort langt bak om man ikke leser jevnt.
– Det er ikke kantine på skolen, men siden skolen ligger midt i sentrum, så det er ikke langt til noenting. Dessverre blir det fort dyrt med Baresso kaffe og lunsj på kafe. Det beste tipset jeg har, er kantinen til naboskolen ’Niels Brock’. Der kan man få god kaffe til 8/10 kr og billig mat. Men vær obs, de har også mange fristelser i form av godteri og søte bakverk!

Hva jeg kommer til å savne med København:
– Utvalget av økologisk og vegetar mat i dagligvarebutikkene, samt prisene.
– å kunne sykle overalt. Det blir ikke det sammen å ta bussen til skolen hver dag i Bergen.
– De superkoselige kafeene (spesielt i blågårdsgade på Nørrebro)
– Loppemakedene – hvorfor har vi ikke mer av det i Norge?
– Billige, gode restauranter.
Prøv Dalle Valle i Fiolstrædet, de har halv pris på all mat lørd-tirsd, Vegetarcafeen Cafe N på Nørrebro, Den Lille Fede som har 5 retters middag til 325kr, eller Riz Raz med vegetarbuffet til 79kr.

Ellers er tur i Tivoli nærmest obligatorisk når man er i Købehavn. Er du her på høsten, ta turen innom på julemarked i Tivoli som åpner i midten av November. Drikk gløgg og spis epleskiver.
Vår/sommer er Nyhavn området verdt å få med seg. Utrolig koselig ’havneområdet’ med restauranter, barer og uteservering. Nesten som Bryggen i Bergen ☺

Og viktigst av alt; København har mye mer å by på enn shoppinggaten ’Strøget’.
Gå på konsert i Vega, ta en rusletur rundt i Christiania, spis røde pølser fra pølsebodene, besøk Torvhallene på Israels Plass (og spis deg mett på smaksprøver), kjøp øl på 7/11 kl 22 om kvelden (bare fordi du kan), og ikke minst; når budsjettet har kræsjet, spis studentmiddag på Sjømannskirken for 60kr ☺

Jeg avslutter dette siste blogginnlegget med det som har fått oss til å le mest her nede; danske ord som betyr helt andre ting på norsk:

Rart – betyr hyggelig
Rar – snill/grei
Må – betyr kan
Skal – betyr må
Frokost – er lunsj
Grine – betyr le
Morgenbrød – helt normalt ord for brød eller rundstykker