Good bye Dar, Hello Zanzibar

Da var 8 uker praksis på Muhimbili University Hospital over. For å ta en kort oppsummering har vi vært på barneavdelinger for underernærte, brannskadde, kirurigisk, neontal og prematuravdeling, mor-barn avdeling og nå til slutt var vi to uker på akutten, og fikk også med oss en operasjon.

Praksis her nede er noe helt annet enn praksis hjemme, og det er vanskelig å gi et godt inntrykk av hvordan det er uten å selv oppleve det. Det er jo helt klart at Tanzania ikke har tilgang på de resurssene og utstyret som vi har hjemme, noe som noen ganger fører til at ting blir gjort på måter som vi fra Norge synes er ganske fælt. For eksempel stell og skifte av bandasje på barn med brannsår over hele kroppen (noe man vet er ekstremt smertefullt), blir gjort uten noe form for smertestillende. Men fakta er, for at pasientene skal få behandlingen, må det gjøres på denne måten. Og sykepleierene gjør så godt de kan, med det utstyret de har. Enda vi føler vi ikke har hatt det store læringsutbyttet i form av sykepleiefaglige ting her nede, drar vi herfra med mange opplevelser, nye perspektiver og ikke minst erfaring i å jobbe under uvante forhold i en annen kultur.

Babyene vi helst vil ta med hjem
Klare for operasjon i "one size" uniformer
Klare for operasjon i «one size» uniformer

Når vi skulle reise ned til Tanzania var vi veldig spente på hvordan alt kom til å være. Vi sitter igjen med et godt intrykk av det meste her nede og har hatt en fantastisk reise på alle måter. Litt om de ulike tingene her nede:

– Maten! Dette var noe vi var veldig spente på, og er sinnsykt positivt overrasket. Omtrent alt vi har spist her nede har vært veldig godt, med masse ulike smaker og krydder. Kanskje ikke så rart det er godt, når nesten all mat som blir laget her bader i olje… Nå er vi veldig bortskjemte som har Rehema til å lage mat til oss hver dag, og hun kan det å lage mat, både tanzaniansk mat og annen internasjonal mat. Noe av det vi kommer til å savne er samosas, chapati, friterte melboller som vi ikke husker navnet på, coconut rice, all den fantastiske frukten og mango-passjonsfrukt-juicen til Rehema.

– Dar Es Salaam som by. Dar er en stor, ganske masete by, med sinnsykt mye folk og biler. Å komme seg fra a-b kan ta ufattelig lang tid, og vi har fått testet tålmodigheten er par (tusen) ganger. Til tross for at det er en masete by, trenger man ikke reise langt før man kommer ut til fine hoteller med strender, badebasseng og total avslappning. Dette har vi benyttet oss godt av når vi har hatt fri. I tillegg er det flere fine øyer bare en halvtimes båttur unna, og heller ikke vanskelig å komme seg over til steder som Zanzibar, Mafia osv.

– African time. At ting tar tid er noe vi har blitt veldig vant til her nede og det er bare sånn det er her. Selv når vi skulle på operasjon, og vi hadde stått å sett på forberedelsene i over 2 timer, og spurte når operasjonen egentlig skulle starte fikk vi til svar «Du vet, her er det afrikansk tid, så når vi starter det vet vi ikke». Det er kun når man skal av og på ferja, på bussen eller over veien man løper her nede. Vi har egentlig begynt å bli veldig vant til venting, så når vi kommer hjem kommer vel alt til å gå litt for fort for oss..

Vi har nå kun litt over to uker igjen i Tanzania, og synes tiden flyr ufattelig fort. I morgen tar vi ferja over til Zanzibar, hvor vi skal besøke Jambiani, Matemwe, Nungwi og til slutt Kendwa. Her skal de siste ukene nytes så godt de kan, og vi skal samle energi til vi kommer hjem til kalde Norge hvor skole, bachelor og praksis venter.

Vi kommer ikke til å ha noe annet en mobilnett på Zanzibar, så da blir det nok ikke blogging før vi er tilbake i Norge!

CJC

Huset vi har bodd i de siste to mnd
Vår faste fruktmann
På vei hjem fra Bongoyo, en øy rett utenfor Dar
På vei hjem fra Bongoyo, en fantastisk øy rett utenfor Dar

0 kommentarer til «Good bye Dar, Hello Zanzibar»

1. Hei Julie !
    Nå har jeg lest hele bloggen deres, for en fantastisk reise dere har hatt. Gleder meg til å se bilder når du kommer hjem. Vi ses i februar, kos dere på Zanzibar de siste dagene!
    Klem fra Mette