Det nærmer seg juleferie, men den virker fremdeles langt unna

Tiden går så altfor fort. Om 12 dager setter vi kursen mot norsk jord igjen. I mellomtiden skal vi gjøre oss ferdig med innleveringer og eksamener, og samtidig prøve å være litt sosiale og finne på ting med alle de kjekke menneskene vi har blitt kjent med her borte. Siste undervisningsdag er ikke før 19.des så det er enda tid til å finne på noen sprell. Innimellom all lesingen og jobbing med eksamen og innleveringer får vi også tid til litt julekos. På fredag bakte vi lussekatter og på søndag deltok Hanne og Sabine i årets utgave av Glasgow Santa Dash. Ja, du leste riktig, et løp der 6000 mennesker i alle aldre utkledt som julenisser springer rundt i Glasgows gater. Det så noenlunde slik ut:

bilde 5 bilde 3

Gjennom denne bloggen har det gjerne virket som om vi har det forferdelig travelt. Semesteret startet ikke skikkelig før kalenderen viste oktober. Med knappe 3 måneder skole før det er på tide å vende nesen hjemover blir semesteret intensivt. Det kreves også at vi jobber med alle fag hele tiden fordi det er mange ulike vurderingssituasjoner som til slutt utgjør karakteren i faget. Det er vanlig at eksamen ikke teller mer enn 40-60 % i motsetning til på HiB der vi er vant med at eksamen teller 100%. I Storbritannia varer høstsemesteret fra slutten av september til slutten av januar. Eksamensperioden for dette semesteret er fra 12.-23 januar. I og med at vi må tilbake til nytt semester i Norge har vi fått innvilget tidlig eksamen. Dette innebærer at du enten får en ekstra innlevering, en skoleeksamen eller hjemmeeksamen som teller tilsvarende det eksamen ville ha gjort. Jeg (Sabine) har nettopp fullført en meget intensiv 24 timers hjemmeeksamen i International Marketing. Det var et grusomt døgn for det er ikke bare bare å gulpe opp 3000 ord på 24 timer, hvertfall ikke på engelsk. Her var det hverken tid til lang betenkningstid eller særlig med søvn. Men med intensiv jobbing klarte jeg å levere eksamen hele 30 minutter før fristen *klapp på skulderen*. Med 2 av 3 fag fullført skal jeg nå kose meg med 3 gjenstående innleveringer om hvordan jeg lærer før jeg forhåpentligvis kan ta juleferie med god samvittighet.

bilde 4

For framtidige studenter som vil dra til Strathclyde må vi bare advare om at prosessen for å få innvilget tidlig eksamen kan virke litt treg og uoversiktlig. Den første uken av semesteret fikk vi beskjed om at vi ville få en mail om early assessment (tidlig eksamen) av det internasjonale kontoret på business school. Ukene gikk og vi hørte ingenting selv om vi var innom kontoret flere ganger for å mase. Da det nærmet seg 1 måned igjen av semesteret begynte samtlige å bli litt stresset, men så plutselig ble det sendt ut mail og i løpet av et par dager var tidlig eksamen innvilget i alle fag. Så bare slå dere til ro med at ting tar tid, det ordner seg nemlig tilslutt. Det skal nevnes at du selvfølgelig kan ta eksamen i januar hvis du ønsker det. Ole, en av guttene i klassen skal dra tilbake i januar for å ta eksamen. Det kommer jo selvfølgelig an på hva du ønsker selv, men det frister mer å kunne unne seg juleferie med god samvittighet enn å måtte bruke ferien til å lese til eksamen.

Nå som semesteret går mot slutten skal vi selvfølgelig lage et innlegg om fagene vi har og hva vi synes om dem/opplegget. Det kommer i et nytt innlegg i løpet av den neste uken.

bilde 1 bilde 2

Vi har også fått erfare hvordan det skotske helsevesenet fungerer. En av de norske jentene vi har blitt kjent med fikk plutselige magesmerter for et par uker siden. I et land der vi ikke vet hva man skal gjøre i akuttsituasjoner følte vi oss ganske rådville. Vi fikk ringt en taxi og taxisjåføren slapp oss av på sykehuset. Vi kom til en plass som minnet litt om en legevakt. Her var det selvfølgelig litt ventetid. Magesmertene ble bare verre og verre, men tilslutt fikk hun komme inn til lege på akuttmottaket. Det ble en natt på sykehus under observasjon. Det var blindtarmen som var årsaken til smertene, men hun slapp heldigvis unna operasjon. En ting lærte vi av denne hendelsen, er du i utlandet og noen får slike smerter SKAL du ringe ambulanse. Da kommer du først i køen og får hjelp raskt.

Ellers er det jo ingen desember uten håndballjentene på tv. Problemet her borte er bare at man ikke får sett kampene siden tv2 ikke har rettigheter til å sende kampene i utlandet. Dette skaper jo stor fortvilelse hos to håndballfrelste sjeler (Sabine og Kamilla) og vi har prøvd å fikse og trikse litt for å få sett kampene. Vi satt klar foran dataen på søndag, men da slo sumo seg helt vrang og nektet å samarbeide. Vi krysser fingrene for at det fungerer i dag.

bilde 5 bilde 3  bilde 4

Ellers skal hele HiB-gjengen bevege seg ut på ukjent farvann i morgen; vi har nemlig endelig mannet oss opp til å prøve den skotske nasjonalretten Haggis. Vi har hørt fra flere at det egentlig er veldig godt, men tanken på hva haggis inneholder gjør oss nordmenn meget skeptiske.

Desemberklem fra Glasgow