Takk for oss, Dublin!

Hei bloggen! <3 <3

Vi sitter nå på flyet på vei hjem etter tre måneder i Dublin. De to siste ukene etter forrige innlegg har vi hatt avsluttende eksamener og innleveringer som har tatt mye av tiden vår. Vi har merket at eksamen her er på en helt annen måte enn det er hjemme, da det er satt av mindre enn en time på eksamensdagen til eksamen og det er ingen lesedager i forkant. På eksamen har vi også lagt merke til at det er lagt vekt på en annen del av pensum enn det det ville vært hjemme, og dette har gjort det mer utfordrende å lese til eksamen da vi gjerne har fokusert på feil deler av pensum. Vi har fått tilbakemelding på at vi alle har bestått PET/CT modulen, men eksamenen vi hadde i Cardiac var en bildebasert eksamen, hvor vi følte at vi måtte ha en medisin-utdannelse, så det blir spennende å se hvordan resultatene blir fra denne eksamenen. Heldigvis har vi hatt innleveringer også, slik at eksamenen bare teller 40% av den endelige karakteren. Forensic har vært et veldig interessant fag, der vi har lært om hvordan skjelettet varierer mellom ulike etniske bakgrunner, og hvordan en kan bruke skjelett til å identifisere personer ut i fra alder, kjønn og etnisitet. Vi har også lært hvordan gangen er dersom det har skjedd et mistenkelig dødsfall og barnemishandling, hvordan en kjenner igjen mistenkelige brudd og skader, og hva som er radiografens rolle i dette.

Vi har også fullført syv uker praksis her i Irland, hvor vi blant annet har fått delta i operasjonssalen, observert ultralyd og vært på cardiac lab. Vi har vært på ulike sykehus, og vi har alle fått erfart at standarden på sykehusene varierer ut ifra hvilket sykehus en blir plassert på. Vi har oppdaget at det er stor variasjon i hvor moderne sykehusene er, da vi har sett at det er noen sykehus som fremdeles bruker CR (!), hvor en må fremkalle bildene manuelt ved å ta bildeplaten i en maskin som fremstiller bildene for en, i stedet for at dette skjer automatisk. Vi har erfart at noen sykehus jobber tungvint ved at pasientsystemet er uoversiktlig og vanskelig å sette seg inn i, og at dette har ført til at ventetid for pasienter har vært varierende ut ifra hvor god oversikt radiografen har den dagen. Siste uken har vi alle fått jobbe selvstendig på generell, og dette har vært veldig lærerikt da vi har fått jobbe sammen uten radiografer som kan fortelle hva vi skal gjøre, slik at vi må tenke selv. Vi har merket at radiografstudentene her er veldig flinke i generell røntgen, da det er stort fokus på dette i utdanningen. De er også veldig flinke på anatomi, fysiologi og sykdomslære, men har litt mindre kunnskaper rundt CT, MR og andre modaliteter.

Onsdag som var hadde vi en avslutningsfest hvor alle studentene i klassen var invitert i studentbaren på skolen. Vi hadde samlet inn penger til erasmusaktiviteter som skulle bli brukt til dette, og planen var at alle skulle få to gratis drinker hver da det var mange som sa de skulle komme. Når klokken nærmet seg to timer ut i «festen» oppdaget vi at det var ikke så mange som kom som var planlagt. Dette førte til at vi for å bruke opp pengene som var ment til denne avslutningen gikk i baren og bestilte nok til å bruke opp pengene. Dette resulterte i 50 enheter, som skulle deles på 7 personer. Selv om irene i klassen ikke ønsket å delta på aktivitetene som var blitt arrangert, fikk vi mange nye irske venner denne dagen da vi hadde alt for mye enheter til oss, og bare 45 minutter til baren stengte.

I løpet av dette oppholdet har vi blitt veldig overrasket over hvor lite sosiale irene i klassen har vært, da vi første dagen følte at vi fikk god kontakt med noen i klassen, men siden den dagen har vi ikke hatt kontakt med de. Til og med siste dagen på eksamen oppdaget vi nye ansikter, som vi følte vi aldri hadde sett før i en klasse på 30 personer. Vi ble fortalt at denne klassen har vært en av de mest sosiale klassene ved erasmusopphold, men dette kan umulig stemme, for ut i fra vår erfaring har irene vært uinteressert i å bli kjent med oss «utlendinger». Derfor vil vi anbefale at dersom noen ønsker å reise på utveksling til Irland, reis sammen i en gruppe på flere personer slik at en ikke blir sittende aleine. Erasmusstudentene vi har truffet her derimot har vært veldig imøtekommende og vi har fått venner for livet på kryss av landegrenser.

Irske ord og uttrykk:

Til tross for at vi ikke har hatt så god kontakt med de irske studentene i klassen, har vi truffet utrolig mange hyggelige og imøtekommende irer som har lært oss mange irske ord og uttrykk, og hvordan ting uttales annerledes enn hvordan ting skrives. Her har vi:

• Dette betyr fint, flott, bra. Dette har vi hørt bli brukt i mange rare situasjoner, hvor en pasient for eksempel sier at den har mistanke om et brudd, så vil radiografen svare «that’s grand». Forvirrende.
  • Det er også mange ord som er det samme på norsk som på irsk, slik som Dyr (expensive). Og stool (chair).
  • Vi har merket at når irer skal si U så blir dette uttalt som en O i stedet. Slik som Doblin (Dublin), Bolmers (Bulmers), Botter (Butter).

Takk for oss! <3