Kraniotomi

I dag har vi vært på operasjonssalen på MOI. Her observerte vi en kraniotomi, fjerning av svulst i hjernevevet.

Dagen startet med å få utdelt grønne klær og vi skiftet i en liten garderobe, sammen med mange afrikanske damer. Det kom folk  inn i garderoben i en gjevn strøm, som om det ikke var et gitt tidspunkt de startet på jobb.  Det var gode rutiner for privat tøy/ andre uniformer og «ren» sone før en kommer inn til operasjonsavdelingen.

12669325_10156690692320647_1281475291_o.jpg

12675152_10156690690905647_389712045_o.jpg

Vi fulgte med pasienten fra ankomsthallen til operasjonssalen, hvor han ble lagt i narkose ganske raskt. Videre ble han dekket til og klargjort til operasjon, de barberte hodet hans og vasket med jod.

GetImage

I korte trekk så vi at kirurgene brukte skalpell for å løfte bort huden over skallen, videre brukte de manuelt håndbor og en spesiell type sag for å løsne en del av kraniet. Det var en del blod og rare lukter – dette ble vi vandt til etterhvert.

Tumoren de skulle fjerne var på størrelse med en tennisball, de hadde planer om å fjerne ca. 80 % av denne.

kraniet.png

Kirurgene virket (for oss) veldig flinke, men det er noen forskjeller fra Europa og hva vi har sett i Norge. I Norge brukes engangs sterilt antrekk som kastes etter bruk, her brukes uniformer som kokes. Tildekking av pasient her skjer ved bruk av tøymateriale, ikke «plastpapir» med teip som brukes hjemme. Tøyet de dekket til pasienten med ble sydd fast i pasientens hud med enkeltsting, på denne måten lå tøyet i ro. Dette var uvant for oss å se. I tillegg fikk vi se at gummihansker blir brukt til så mangt – blandt annet som staseslange og som hjelpemiddel for å holde operasjonssåret åpent..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *