Kleint blogginnlegg nr. 4: Innlegget om whānau

Kia ora!

Etter utvetydige hint fra Nord har vi innsett at tiden har kommet for å oppdatere familie og venner nok en gang. Som vanlig har det gått omtrent en måned siden forrige blogginnlegg og mye har skjedd. Etter som livene våre er så vanvittig spennende, må vi prioritere de viktigste begivenhetene. I dette innlegget er det vår interessante helg på AUTs egen Marae i fokus.

En Marae er et Maori leirsted med et stort møtehus: Wharenui og spisehus: Wharekāuta. Antageligvis har andre Maraer flere bygninger enn dette avhengig av størrelsen på familien (whānau).

Den 4. mars sto vi forventningsfulle utenfor porten på Maraen. Velkomstseremonien inkluderte en truende naken mann som hoppet rundt og viftet med et spyd (han hadde stringtruse med bast på seg og tatoveringer i stedet for bukse). En eldgammel dame sang og kalte på oss for at vi skulle komme inn i møtehuset Wharenui hvor vi sang og det ble talt lenge og vel på Tereo Maori (maorispråket). Vi skjønte ingenting, men det var veldig spennende og givende. Talene ble etterfulgt av Hongi (nesegnikking). Vi skandinavere syntes dette var svært grenseoverskridende, men etter at vi innså at personlig luftrom ble uaktuelt, var det en god opplevelse.

Helgen var fylt med sang, dans og mat. Siden det var den trettiende Noho Maraen AUT har arrangert var det ekstra stas og lørdagen gikk med til storartet feiring. Den storslåtte middagen introduserte oss for østers. Blåskjell er bedre. Helstekt lam og åpen bar ble godt mottatt.

Anledningen krevde fine kjoler og pynt og prestasjoner på scenen. Etter å ha produsert en poi (ball på enden av en snor med en dusk på), viftet vi med den mens vi sang for å få mannfolkenes oppmerksomhet. Mannfolkene på sin side, tok av seg på overkroppen for å skremme oss, hoiet og klasket seg selv på lårene mens de ropte «Ka mate Ka mate!». Det var lårklaskemorsomt… (hehe)

Søndag brakte med seg Hangi. Hangi er mat tilberedt i et hull i bakken der man har brent steiner på bål. Nam nam nam.

We are whānau 4 life!

Dere kan få flere detaljer når vi kommer tilbake til Norge om tre måneder. Her kommer bildedrysset.

 

whanau

Naken mann med spyd...
Naken mann med spyd…

 

"Dette er en poi"
«Dette er en poi»

 

Vi fikk til å lage poi
Vi fikk til å lage poi

 

DSC_1065
Vi skal forføre dere, gutter 😉 😉

 

Så stolte av forførelsespoiene
Brace yourselves!

0 kommentarer til «Kleint blogginnlegg nr. 4: Innlegget om whānau»

  1. Kjekt å høyra at de har det så bra, ser spennande ut 🙂 Gledar meg til neste brev, om ein månad…? Kos deko vidare og ta vare på verden♥♥♥

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.