No. 5 Dagen for å få svar på alt!

Har vi fått installert oss?

Vi har nå sovet tre netter sammen i leiligheten. Det tredje soverommet skal disponeres til andre turister, slik at vi ikke er helt for oss selv i den lille leiligheten. Vi bor i Vesturbærdistriktet, et rolig sted nær kysten. Kort vei til matbutikk, sentrum og busstopp. Vi har alt vi trenger! 30 minutters gange til det nærmeste sykehuset, en time til det andre.

Vi er alle glade i å lage mat, og har allerede tilberedt avanserte retter som havregrøt, ostesmørbrød og omelett! Jeg gleder meg til fortsettelsen! I tillegg er vi ryddige og renslige, og har funnet ut at den rare lukten kommer av svovelen i vannet, og ikke slurvete vask av vannrøra…

Sykepleie til føttene
Sykepleie til føttene (klikk på bildet for å snu det)

 

Første fjelltur: Esja 

Islands flotte fjellkjede nær Reykjavik er Esja. Den er et praktfullt syn fra der vi bor, så fjellgeita Lina mente vi såklart måtte opp dit første søndagen! Sola var oppe like tidlig som vi, og værmeldingen ba oss komme oss ut med en gang! Det er en ca. 7 km tur totalt fra foten av fjellet, opp toppen og ned igjen. På veien passerer man Steinn, en stor stein der en kan velge å fortsette på en bratt, nesten usynlig sti blant løse steiner og bratte klipper. Dette var en liten utfordring- til og med for oss nordmenn- men vi kom både helskinnet opp og ned fjellet!

På veien ned traff vi på en noe ustø og sliten turist som ble veldig takknemlig da vi hjalp ham ned det bratte partiet ved Steinn. Vi hadde en hyggelig samtale hele veien ned fjellet, hvor jeg ble ønsket hjertelig velkommen til den kinesiske provinsen han var fra. Han kunne endel islandsk, også!

Jeg synes det er slike opplevelser som gjør at man husker turen ekstra godt- hendelser man kanskje ikke hadde regnet med skulle oppstå!

Steinn, 605 moh. Vi gikk de siste hundre meterne også!
Steinn, 605 moh. Vi gikk de siste hundre meterne også! (Klikk på bildet for å snu det)

14407970_10157452743760293_1715250718_o14407968_10157452739095293_2054851991_o

 

How to Become Icelandic in 60 Minutes

Etter at vi hadde vært på fottur opp Esja, hadde vi bestilt billetter i det nye operahuset Harpa. Harpa ligger ved kysten og har en funksjon svært lik Operaen i Oslo! Restauranter, konserter, møterom, selskapslokaler og utstillinger. Her var det altså show på kvelden hvor vi ble garantert å gå ut fra operahuset 100% islandsk! Jeg må si det ikke er langt unna nå…

Utenfor Harpa kulturhus
Utenfor Harpa kulturhus (klikk for å snu bildet)

20160918_185411

 

Har vi vært på sykehuset?

Ja! Vi troppet opp mandag 19.september kl 09:00 ved sykehuset, kalt Landspítali.  Guðrun Jónsdottir er vår kontaktperson på sykehuset, og viste oss rundt både  til beins og med bil. Vi fikk en skikkelig bra hop-on-hop-off-tur, og generelt en veldig god mottakelse av både Guðrun og sykehuset!

Karen- Margrethe fra København er også student sammen med oss, så vi blir sikkert bedre kjent! Jeg gleder meg til å lære litt dansk også!

Landspítali består av flere bygninger i hovedstaden, der hovedområdene er Hringbraut og Fossvogur. Vi blir fordelt slik at to av oss begynner på Hringbraut og de to andre på Fossvogur, så bytter vi etter to uker. Det tror jeg vil bli lærerikt, da vi får mulighet til å komme tett innpå disse pasientkategoriene:

  • Fossvogur: Brannskader, traumer, neurokirurgi og generell medisin
  • Hringbraut: Pediatri, kardiologi og generell kirurgi

Det vil sikkert bli andre situasjoner jeg vil oppleve, så følg med!

 

Avd. Fossvogur: Neuro,trauma, brannskade.
Avd. Fossvogur: Neuro,trauma, brannskade. Intensivavdelingen er i 6.etg!

 

Avd. Hringbraut: Det fremste huset på langs er den eldste bygningen. I venstre fløy holder intensivavdelingen til!
Avd. Hringbraut: Det fremste huset på langs er den eldste bygningen. I venstre fløy holder intensivavdelingen til!

 

Sykehusets logo
Sykehusets logo

 

Guðrun, Ida, Lina, Linda og Karen- Margrethe på taket av Perlan, en stor roterende kuppel og utsiktspunkt i Reykjavik.
Hop on- hop-off biltur: Guðrun, Ida, Lina, Linda og Karen- Margrethe på taket av Perlan, en stor roterende kuppel og utsiktspunkt i Reykjavik.

 

Har vi møtt de vi skal jobbe med?

I praksis vil vi få gå med flere ulike intensivsykepleiere, da de arbeider skift. Vi får slippe aften- og nattevakter, og det passer døgnrytmen vår fint!

Men nei, jeg har ikke fått møte så mange intensivsykepleiere enda. Så det blir spennende! Det virker som det er et godt arbeidsmiljø der- folk er imøtekommende og blide. Vi forsøker febrilsk å uttale «intensivsykepleier» på islandsk:

 

gjörgæsleudeild = intensivavdeling

hjúkrunarfræðingurnemandi = sykepleierstudent

Men hva er intensivsykepleierstudent…

 

Er Island slik jeg hadde tenkt meg?

 

Godt spørsmål. Jeg hadde ikke så mange forventninger før jeg kom hit, så jeg er veldig positiv til førsteinntrykket! Det er enkelt å finne frem i byen, forstå busstabellene, vite om de populære plassene å besøke… Guðrun anbefalte flere restauranter og svømmebasseng, så der skal vi nok ta turen. Hun hadde blant annet smakt værballer, en delikatesse vi har hørt så mye om. Hun synes ikke det var så godt- kanskje hun ikke hadde nok alkohol ved siden av… Det er kanskje som lutefisk i Norge?

Jeg synes det er lettere å konsentrere meg om studiet enn jeg trodde. Foreløpig finner jeg tid til både å se meg rundt, være i praksis og tenke på prosjektplanen jeg skal skrive med min medstudent som er hjemme i Norge (Hei, Linn!). Samtidig skal jeg skrive blogg, holde kontakt med kjæreste, venner og familie, noe som også krever tid. Jeg får lage en plan for hvordan jeg skal fordele de 24 timene i døgnet 😉

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.