KILIMANJARO OG SAFARI

Heisann!

Vi har lenge planlagt og sett frem til turen vår til Moshi for å bestige Kilimanjaro. Alle var like nysgjerrig for turen og litt redde. Eller ganske redde. Mest for at vi ikke skulle nå toppen. Vi dro mot Moshi fredag 7.oktober. Bussturen fra Dar es Salaam til Moshi var som vi hadde forberedt oss på, veldig lang. Det tok oss mellom 10-11 timer med buss.

img_6714  img_1279

img_1356  img_1285

Dagen etter, altså lørdag 8.oktober startet vår seks dagers tur opp mot Kilimanjaro. Vi ble hentet av firmaet vi brukte: Shining Peak and tours, rundt kl åtte om morgenen, og ble kjørt til utleiebutikken deres. Her fikk vi lånt utstyr som vi ikke hadde med oss, blant annet soveposer, boblebukser, varme votter osv. Vi dro like etter kl ti mot gaten til Kilimanjaro. Gaten ligger ca. 1800 moh, og det er der man registrerer seg og forbereder sekker og bagasje før portørene tar bagasjen med seg.

img_1265 img_1263

gopr6219 img_1287

På turen hadde vi to guider, en servitør, en kokk og 13 portører. All respekt til disse menneskene. De er helt fantastiske og den jobben de legger ned for oss er beundringsverdig. De løftet ca 20 kg hver på ryggen hele veien til base campen på 4600 moh. De bar blant annet vår bagasje, telt, stoler, bord, mat og drikke i tillegg til sin egen bagasje.

img_1482 img_6748    gopr6236 gopr6247

Første dag gikk vi til Machame camp som ligger ca. 3000 m.o.h. Ved ankomst fikk vi blant annet te, kjeks og popcorn etterfulgt av en tre retters middag. Maten smakte helt fantastisk. Det var mye mat, og de var opptatt av at vi spiste nok. Dette var for at vi skulle ha nok krefter og energi til hele turen. Første natt gikk fint, men vi sov lite og frøs mye.

Andre dag gikk vi fra 3000 moh til 3750 m.o.h til Shiva camp. Her begynte vi å kjenne litt på høydeforskjellen, og noen av jentene var både svimmel og kvalme. Matlysten begynte å avta litt, og også denne natten besto av lite søvn og mye frysing. Det var nydelig på denne campen, og vi fikk sett fjellet klart og tydelig like før solnedgang. Dette var magisk!

img_6806 img_1463

img_1341 gopr6279

Tredje dag gikk vi fra 3750-4600-3900 m.o.h hvor vi sov på Baranco camp. Dette var den store avklimatiserings-dagen. Her begynte en av jentene å virkelig kjenne på høydesyken, og både oppkast, hodepine og svimmelhet preget store deler av dagen hennes. Vi alle kom oss likevel gjennom dagen, og det var godt å endelig kunne slå seg til ro på campen. Matlysten var enda dårligere denne kvelden, og de fleste ville bare legge seg for å sove.

Fjerde dag startet vi fra 3600-4200-3700-4600 moh. Dette var den tyngste og lengste dagen. Vi hadde mye energi til å begynne med, og turen var fantastisk fin de første timene. Vi gikk i ca. fire timer før vi tok pause på ca. 3700 meter. Etter en times pause gikk vi i fire timer til, før vi nådde base camp på 4600 m.o.h. Her visste vi at vi nærmet oss siste etappe, men hele gjengen begynte å kjenne at kreftene ikke var de samme lengre. Vi hadde gått i åtte timer, og skulle bare hvile et par timer før turen mot toppen skulle begynne.

img_1338 img_1340

Kl to på natten ble vi vekket av guiden, og vi var ”klar” for vår aller siste etappe. Ingen av oss spiste noe særlig til frokost, og vi var alle spente på hvordan dette skulle gå. Det var virkelig spesielt og idyllisk på en og samme tid, og enda mer magisk var det da vi i tillegg fikk med oss soloppgangen fra fjellet. Himmelen var stjerneklar og det var helt stille. Turen opp var helt forferdelig tung, og vi fikk alle kjenne på følelser vi ikke har gjort før. Etter åtte timer og mange (!!) korte pauser, klarte vi til slutt å kave oss til toppen. Det er det mest fantastiske vi har opplevd og en opplevelse som vi sent vil glemme.

img_1473 img_1430

img_1435 img_1488

Vi gikk fort ned og fikk pause i 30 minutter, før vi måtte gå videre ned til 3600 moh til siste camp. Her sov vi og ladet batteriene, før vi gikk mot endestasjonen den sjette dagen. En ubeskrivelig opplevelse og tur er over, til tross for tårer, svette, glede, latter og frustrasjon er vi overlykkelig for at vi gjennomførte turen.

V E L D I G stas med diplom!!

img_6907 img_6893

Etter kilimanjaro var det klart for safari i Tarangire og Ngorongoro nasjonalpark. Vi sov i telt i begge parkene, og fikk kjenne på følelsen av ligge tett på dyrene som gikk fritt rundt på natten. Vi hørte blant annet løvebrøl og sebraer like utenfor teltet. Vi fikk sett de store fem her i Tanzania som er elefant, løve, leopard, bøffel og nesehorn. Ellers så vi mange sjiraffer, sebraer, timon og pumpa, aper, elefanter osv. En fin opplevelse. Mange av dyrene så vi på lang avstand, men var likevel kult å se. I Ngorognoro er det et stort krater hvor dyrene lever. Dette ser nesten ut som på løvenes konge, og det var virkelig en magisk opplevelse og kjøre ned hit.

img_1490 img_1549

img_7074 img_7050

gopr6359 img_1506

img_7022 img_7037 img_7028

Nå venter fire uker til med praksis på Muhimbili før turen går hjem til Norge den 19.november. Vi nyter hver dag her nede i varmen! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *