Hiv og Aids – en «ny» utfordring

Vi har fått bekreftet at vi har pasienter under behandling på klinikken, som er HIV-positive. Dette er ikke pasienter med store sår, feilutviklede lemmer eller synlige trekk. Dette er vakre, unge mennesker, som kommer for fysioterapi for helt andre grunner.

Hiv- og Aids-epidemien har rammet store deler av verden sør for Sahara, og UNAIDS rapporterte i 2006 at hele 26 millioner av de 40 millioner rammede det året, kommer herfra. Årlig blir rundt 5 millioner nye smittet av sykdommen, mens 3 millioner dør av den. Sykdommen utvikler seg gradvis og snikende, og tar livet fra unge foreldre, og etterlater barn foreldreløse. Lokalbefolkningen rammes av mangel på mennesker i produktiv alder – da dette er en utsatt gruppe. Mangel på lærere gjør utdanningsmuligheter vanskelige, og mange av de potensielle elevene tvinges til å bli hjemmeværende for å ta seg av den gjenstående familien og yngre søsken – etter at epidemien har vist sin vrede..

Hiv og Aids har vært i nyhetsbildet siden slutten av 1980-tallet. Den Ugandiske president Musevreni trosset de omkringliggende landene, som prøvde å uttrykke at “her har vi kontroll og alt på stell”; ved å gå offisielt ut med Aids-problematikken, og be om internasjonal støtte. Siden den gang har internasjonale støtteprogram, foreninger og andre grasrot-aksjoner gjort større og mindre tiltak og kampanjer for å hindre spredning og bistå til informasjon rundt sykdommen.

Visste du at i Norge ble det i 2015 diagnostisert 221 nye hivsmittede? Det er en nedgang fra 249 meldte hivsmittede i 2014. Hovedsaklig stammer nedgangen fra menn som har sex med menn (msm). I de øvrige affiserte gruppene er HIV-situasjonen lite endret siden 2014. Kondombruk, tidlig diagnostikk og raskest mulig igangsetting av effektiv HIV-behandling er de viktigste forebyggende tiltakene.

Så hva er egentlig HIV-viruset ? Hva skjer med en HIV-positiv person?
HIV er forløperen til Infeksjonssykdommen AIDS; Acquired Immune Deficiency Syndrome. Sykdommen ble først oppdaget i 1981 i USA, men har sannsynligvis oppstått før. Viruset kan ligge inaktivt i kroppen i årevis, men aktiveres når kroppens immunsystem settes på prøve av andre patologier. Når “immun-cellene” lymfocyttene aktiveres, er de allerede infisert av viruset. Ved produksjon av nye mengder lymfocytter, betyr det at store mengder nytt virus produseres i kroppen. Årsaken er et Humant Immunsviktvirus (HIV). Et retrovirus som særlig infiserer T-lymfocyttene og bygger sitt arvestoff (DNA) inn i arvestoffet til T-lymfocyttene.

KORT FORTALT: Immunforsvaret ditt er infisert, og reduseres over tid. Det vil si at det ikke er “AIDSEN” som med egne symptomer bryter ned sin vert, men at en annen infeksjon, som lungebetennelse, feber eller ørebetennelse faktisk ikke kan håndteres av kroppen. Jeg kan anbefale siden www.hivnorge.no for lettlest informasjon.

Konsekvensene denne sykdommen har er brutale. Vi ser her i Botswana hvor utbredt adopsjon og store familier er, og det er ikke bare fordi alle elsker barn og vil ha mange, altså. Her er det unge jenter som blir “step-inn-mamma” for sine 3 små søsken, som fører til at hun selv aldri får gått på skole. Det er helt reelt. Onkler blir fedre til brorens 4 barn, og må plutselig forsørge 8 barn. Lokale skoler må stenges fordi de kompetente, unge lærerne de har blir smittet og syke.. Det er dessverre slik at det er den reproduktive delen av befolkningen som er hardest rammet. De unge voksne som skal drive samfunnet og lede neste generasjon er de lidende, som også dermed utsetter barna for tøffe oppvekstforhold og mangel på ressursene de skulle hatt..

I 2001 ble Hiv og AIDS diskutert i en spesialsesjon i FN. Tusenårsmål nr. 6 omhandler det samme. Vi ser også at den Botswanske regjeringen har offentlige målsettinger og informasjonskanaler for å hindre spredning og gi tilgang til informasjon:

http://www.gov.bw/en/Ministries–Authorities/Ministries/MinistryofHealth-MOH/Departments-of-MOH1/MOA-Departments111/

Departementet for Offentlig Helse (Botswana) er overordnet det nasjonale instituttet for samfunnsmedisin. Departementets formål omhandler både utvikling og implementering av offentlig helsepolitikk, samt at offentlige helsemål oppfylles. Departementet har ansvaret for å håndtere aktuelle operasjoner inkludert koordinering og planlegging, å sette standarder, overvåking og evaluering av offentlige helsetjenester. Avdelingen gir også teknisk støtte og veiledning til samarbeidspartnere og interessenter for disse tjenestene. I tillegg til helsedepartementet, finnes et eget departement for AIDS-forebygging og omsorg.

Departementet for AIDS forebygging og omsorg ble utviklet i hensikt å gi lederskap i bestemmelser vedrørende HIV / AIDS-tjenester. Dette er gjort gjennom tilrettelegging av politikk og programutvikling for helsesystemer, som skal yte tjenester for forebygging, behandling, omsorg og støtte til HIV / AIDS-rammede eller infiserte i Botswana.

Veilederen vår Matilda har lovet oss et besøk på sykehuset i Francistown; the Nyangabgwe hospital, som regjeringen omtaler som “en fengslende stolthet til nordlendingene”. Nyangabgwe åpnet sine dører for publikum i 1989, og har pasient-inndeling etter kjønn og tilstand(Gov.Bw, 2011). Vi skal visst også få være med til sykehusets egne avdeling for HIV/AIDS-smittede, og få en introduksjon i behandlingsformen. Det gleder vi oss veldig til, da vi ofte kjører forbi sykehuset, og får pasienter referert derfra.

Hensikten med dette innlegget er ikke å skremme, eller overdrive. Vi ønsker bare å gi dere en liten informasjonskilde til det Botswanske helsesystemet som har møtt oss, og som kommer til å bli en del av vår hverdag på klinikken. Her er bruk av hansker vanlig. Vi er de eneste med antibac i lommene, og de eneste som tar av oss klokker og smykker ved behandling. Men ikke misforstå, det er en ren og fin klinikk! Arbeidsrutinene er bare en del annerledes enn det vi har erfaring med fra Norge.
Vi palperer, masserer og behandler som regel med hansker på; fordi man skal behandle alle som om de er HIV-positive. Dersom de er det, og ikke har fortalt eller vil fortelle at de er det, kan selv den minste rift og betennelse utsette dem for unødvendig og potensiell farlig sykdom. Så hanskene er ikke for å beskytte oss selv, men for pasientene. Jeg må innrømme at jeg stiller meg spørrende til hvorfor ikke klokker og smykker ansees som gjenstander som kan komme til å skrape pasientenes hud, men jeg ønsker å tro at klinikerne her er erfarne og drevne nok til at dette aldri skjer. Og det skal sies; de fleste kvinnene – spesielt – er nokså pen-stelt her! De flotteste frisyrer og smykker observerer vi daglig, og treningsantrekket er som regel en nydelig bluse og skjørt, eller flotte kjoler og høye hæler. Joda, de blir anbefalt å ta av seg hælene på ergometersykkelen.. 😉
Så, da tror jeg at jeg lar resten av HIV-patologien gå på engelsk til oppgaven vi må levere før vi er ferdige her! Jeg avslutter med et sitat fra Anne Skjelmerud (2006)

“Det hjelper lite å være ekspert på HIV og AIDS dersom vi ikke kjenner forholdene der vi jobber”

Carmen

«UNAIDS Strategy 2016–2021
The UNAIDS 2016–2021 Strategy is one of the first in the United Nations system to be aligned to the Sustainable Development Goals, which set the framework for global development policy over the next 15 years, including ending the AIDS epidemic by 2030. Download the UNAIDS 2016-2021 Strategy. At its 37th meeting, the UNAIDS Programme Coordinating Board created a new strategy, that is aiming to end the AIDS epidemic as a public health threat by the year 2030 (Unaids, 2016)»

Kilder som henvist til;

Government of Botswana (2011) Ministry of Health [Internet]. Government of Botswana. Available from [Read: 11.01.17]

Unaids (2016) UNAIDS strategy [Internet]. Geneva: UNAIDS [Read: 14.01.17].

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *