1 måned i San Diego

Heihei, her kommer en liten oppdatering fra San Diego!

Nå har jeg bodd og levd her i SD i over en hel måned, og begynner vel endelig å komme litt i orden. Har fått kommet i gang med alle fagene mine, og har allerede hatt noen tester og quiz’er i de fleste av fagene.

Fagene på SDSU
Tenkte å gi dere en liten innføring i hvilke fag jeg tar her på SDSU, og hva de handler om. Jeg tar fem fag her på SDSU.  Det er det som er bestemt antall hjemmefra. Og det tilsvarer 15 units, eller 30 studiepoeng ECTS.

Fagene jeg tar er følgende:

PH304 – Environment & Public Health
Dette faget tar for seg miljømessige faktorer som påvirker helsen vår. Foreløpig har vi vært igjennom en del om befolkningsdynamikk, grunner til befolkningsvekst, hvordan økt befolkningsvekst påvirker jorden, og hvilke helseutfordringer som følger med i de ulike nivåene av jordens befolkning. I tillegg har vi vært innom ulike byråer og instanser, og lover som tar for seg miljøsikkerhet, både i USA og på globalt nivå. I dag gikk vi igjennom miljø og vann. San Diego er nemlig ikke selvforsynt med vann, men frakter vann gjennom blant annet et 390 km langt røranlegg fra Colorado elven. Faget virker så langt veldig interessant, selv om det er veldig mye skolearbeid.

PH331 – Emergency Preparedness & Disaster Response
Dette faget tar for seg krise- og katastrofeberedskap på lokalt, statlig, nasjonalt og globalt nivå. Vi skal gå igjennom de ulike rollene i krisehåndtering, og hvem som har ansvar for folkehelsen i forhold til katastrofeforebygging, beredskap og respons på naturkatastrofer og menneskeskapte katastrofer, inkludert epidemier, bioterrorisme og terrorisme.  Foreløpig har vi vært igjennom store byråer som driver med krisehåndtering, som for eksempel FEMA – Federal Emergency Management Agency. Dette er et veldig interessant og kjekt fag, i tillegg er professor Paula Murray utrolig morsom, og Patriots fan, så det er veldig gøy!

PH353 – Human Sexuality & Disease
Dette faget handler om, som navnet tilsier, menneskelig seksualitet og sykdommer knyttet til den. Faget gir oss et  folkehelseperspektiv på kulturelle, genetiske og sosiale faktorer som påvirker seksuell oppførsel og risikotaking, med vekt på forebygging og tidlig påvisning av uønskede utfall. Vi har foreløpig vært igjennom den kvinnelige og mannlige seksuelle anatomi, og ulike perspektiver på seksualitet. Neste time begynner vi på kjønnsroller og oppfatninger rundt nyere tids kjønnsbegrep. I utgangspunktet trodde jeg at dette faget kom til å bli superkjedelig, men det er faktisk stikk motsatt. Veldig spennende tema, og professor Hope Ettore er kjempeflink til å få oss med i diskusjoner om slightly pinlige tema.

PH362 – International Health

Dette faget gir oss en oversikt over sentrale prinsipper og konsepter i internasjonal helse. Faget fokuserer på forholdet mellom utdanning, sosioøkonomisk ulikhet, fattigdomsreduksjon, nasjonale helsevesen og utfordringene i global helse- og sykdomsbekjempelse i lav- og mellominntektsland. Vi skal gå gjennom det sosiale, økonomiske, politiske og helsemessige systemet i USA og andre utviklede land, og sammenligne det med de systemene som finnes i utviklingsland. Foreløpig virker dette faget voldsomt komplisert og innviklet, men jeg håper det kommer seg etter hvert. Professor Elena Yu er i hvert fall et oppkomme av kunnskap, og det er tydelig at hun brenner for faget sitt.

Og sist, men ikke minst,

ENS434 – Promoting Physical Activity & Healthy Eating
Dette faget handler i utgangspunktet om å fremme god helseatferd, sammen med å ta gode valg i forhold til mat og fysisk aktivitet. Professor Fabio Comana er veldig opptatt av å kunne benytte teori i praksis. Og han gjentar ofte hvor viktig det er å kunne sette seg inn i kunden/pasienten sin situasjon, fremfor å se det fra vår side. Faget ser på forholdet mellom inaktivitet/usunn mat og hvordan disse påvirker faktorer som sykdom, dødelighet og selvfølgelig (because USA) hvor store kostnadene blir for samfunnet. Foreløpig har vi brukt mye tid på den sosioøkonomiske modellen, men vi skal også innom coaching og strategier for å endre atferd. Også en liten bonus, i morgen er det eksamen #1 i dette faget! Yikes, tiden flyr avgårde altså!

Skolehverdagen her på SDSU
Jeg har forelesninger på mandag, tirsdag og torsdag, så det er ganske greit i grunn! De andre dagene går for så vidt med til å gjøre lekser og lese pensum. Det er ganske mye mer skolearbeid her, enn det jeg er vant med fra hjemme. I tillegg er strukturen på fagene helt annerledes enn hjemme. Her har jeg ca. 1 time forelesning i hvert av fagene, på hver av dagene jeg har faget. Så til sammen omtrent 2 timer med forelesning per fag hver uke. I tillegg er det, for de fleste fagene, det som står i Power Pointene som er det alle viktigste å lære seg. Så pensumbøker er det faktisk ikke alle fagene som har en gang. I det ene faget har vi ingen bøker, kun Power Point. Og det er helt greit, i og med at pensumbøker her borte er sinnsykt dyrt. Da vi var innom bookstoren tidligere i semesteret, fant vi en bok som kostet 355 dollar, eller nærmere bestemt ca. 2800 kroner, for en bok! Wow!

En annen ting som er ganske uvant, er at det er veldig masse små tester og quizzer i hver av fagene her. I tillegg har omtrent alle fagene alt fra 1-3 eksamener, og noen gruppearbeider. Og ca. alt er multiple choice! Med andre ord er det mye å gjøre, men det er også veldig spennende å se hvordan ting blir gjort her, i forhold til hva jeg er vant med fra før.

Det var litt om skolen her i San Diego, og nå er det tid for å hive seg til sengs! God natt alle sammen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.