Språkkurs og Benjamin: Den første uken

Først, la oss introdusere dere alle for en mann vi ikke kunne klart oss uten: Benjamin!

Benjamin er utdannet lærer, og underviser Muzungu-people (hvite folk) kiswahili og tanzaniansk kultur. Av han har vi lært masse grunnleggende, som ”hei” og ”hvordan har du det”, men også hvordan disse skal brukes – altså kulturbiten.

Visste du forresten at jo flere ganger du spør en person om hvordan han/hun har det, på rad, jo høfligere er du? Man kan nemlig ikke bare kjøpe en mango, men må spørre kanskje 3 ganger først hvordan selgeren har det. Og ikke lukt på mangoen – det er ikke lov å lukte på mat før man kjøper eller spiser.

DAG 1: MANDAG

Vi ankommer ca. 17:00 på Zanzibar. Vi valgte å ta båten fra Dar Es Salaam til Stone-Town. Bra båt, kjører fort, og dersom du er villig til å punge ut så trenger du ikke å bære din egen bagasje.

TIPS: Bestill båt minst 2 dager før. Dette er brukt som en transport for lokalfolk. 1.klasse koster 60 $ (USD) mens Ola-Nordmann-billetten koster 35$ (USD) for de som ikke er statsborger. Link: http://www.zanzibarquest.com/ferries-flights/ferry-dar-es-salaam-zanzibar.html

Vi bodde på Best Western PLUS. Denne ligger 1 minutt unna fergeterminalen i Stone-Town. Og 30 sekunder fra skolen hvor vi hadde språkkurset. Fint hotell. Ca. 10 minutter å spasere til stranden. Kan se solnedgangen fra taket. Hyggelige folk som jobber der.

TIPS: Book hotell for kanskje 3 dager, og forhandle deg videre på pris. Vær smart: sjekk onlinepriser, og bruk det i forhandlinger. Spør andre hoteller hva de skal ha for rom, og ta det med tilbake til hotellet dere er på. Det er lov å prute i dette landet, og det er også lov å ikke ville betale mer enn max 300 kr natten pr.pers.

Solnedgangen fra taket på hotellet. Tonje er fotograf!

DAG 2-6: TIRSDAG-LØRDAG

Benjamin har holdt god kontakt med Tonje, og møtte oss på hotellet før første skoledag. Der sto vi med ransel og nytt pennal, og gikk en og en frem for å hilse på læreren vår – hånd hilse.

Klasserommet var ikke stort, stolene er for mtoto (barn) og man kjente tresmak i baken etter 2.dag. Men så mye vi har lært på de vonde stolene:

• Hilsener
  • Samtale
  • Høflighet
  • Ydmykhet

Benjamin la opp dagene slik at det skulle være ca. 2 timer språk og ca. 2 timer kultur. Kiswahili er valgt som det offisielle afrikanske språket, og er et språk som er høflig og respektfullt. Han spurte oss mye om hvordan ting er i Norge: utdanning, skoler, sykehus, natur, kultur. Og med dette kunne han fortelle oss hvilken kontrast vi vil møte på.

Befolkningen her er svært hyggelige: alle hilser. Ikke bare fordi du er hvit, men fordi det er slik man gjør. ”Habari gani?” ”Nzuri sana. Sijambo?” ”Sijambo”. ”Salama?” ”Salama!”. Noen av det fineste var kanskje hvordan alle passer på alle. Det er virkelig et ”love thy neighbour”-syn på de rundt deg, og nesten alle spørmål er lov å stille: Er du gift? Hvorfor er du ikke gift? Har du barn? Hvorfor har du ikke barn? Hva jobber du med? Hvordan er det med familien din?”. Alt som er typisk norsk er ikke typisk Tanzania: Sitte alene på bussen, ikke hilse, ikke slå av en prat med fremmede.

NOTAT: Uten Benjamin hadde vi vært hjelpeløse. Eller, kanskje ikke fortapt, med vi hadde ikke klart oss så godt som vi har gjort. Han har gjort mer enn det som står i arbeidsbeskrivelsen, vist oss hvor det er greit å ta ut penger, hvor den beste maten er, hva man ikke burde spise, hva man burde spise, hva som er OK klær, hva som IKKE er greit å gå med. Hvordan man skal snakke til forskjellige aldersgrupper. Han har invitert oss hjem til familien sin i Dar Es Salaam, og ønsker å vise oss forskjellige barneskoler – slik at vi kan se en forskjell på privat og offentlig. Han er en gullgruve av informasjon, og man kan spørre om alt! Dersom han noen gang kommer til Bergen, håper vi at vi kan gi han halvparten så god velkomst som han har gitt oss! Hvilken mann!

When in stone-town, dro vi til Prison Island og på en Spice-Tour. Legger ved noen bilder. Anbefaler ikke spice-tour da det er ganske turistifisert. Men Prison Island: ABSOLUTT!

Prison Island
stranda på Prison Island

Turen går videre til Nungwi og Matemwe, før vi skal til Dar Es Salaam 1.mars og starte praksis 5.mars.

Hamna Shida!