Ich liebe kartoffel!

… Med andre ord; ‘skulle takket ja til gratis språkkurs’

Har du en drøm om å reise på utveksling til Tyskland? Lære et nytt språk, og bli kjent med nasjonen som har gitt oss legender som Einstein og Heidi Klum? Det hadde ikke jeg, men jeg er likevel glad for at jeg (litt tilfeldigvis) havnet i her – i en middels stor studentby som tyskere flest ikke kan plassere på et kart. Med denne bloggen håper jeg at jeg gi deg svar på noen av spørsmålene du måtte ha rundt utveksling eller livet i Tyskland; enten det dreier seg om de store spørsmålene i livet (‘Kommer jeg til å få meg venner?’) til litt mer dagligdagse dilemmaer (‘Hvilken shot burde jeg bestille på byn?’). Svaret på det er forøvrig JA, og Berliner Lüft.

Over til min favorittaktivitet; å snakke om meg selv. Mitt navn er Kira, er 24 år og tar en master i Climate Change Managment ved HVL i Sogndal. Liker lange turer på stranden mens jeg hører på ‘Ut mot havet’ av Rune Rudberg. Dette semesteret studerer jeg ved Carl Von Ossietzky Universität i Oldenburg – en by med ca 160 000 innbyggere nord-vest i Tyskland.

Så, litt praktisk info. Trenger man å kunne tysk for å studere i Tyskland? Nei. Men det er en fordel å kunne litt! Jeg kan knapt et ord tysk, og fagene jeg har valgt går på engelsk. Likevel har jeg slitt med å kommunisere med medstudenter, enkelte forelesere, bussjåfører og butikkmedarbeidere, ikke fått med meg emailer med viktig informasjon etc. Universitetet tilbyr et gratis intensivkurs som begynner 4 uker før skolestart, der man både lærer seg tysk og blir kjent med andre internasjonale. Jeg droppet språkkurset, lastet ned Duolingo og dro heller på surfeleir. Anbefaler deg å ikke gjøre det samme – du får uansett masser av tid til å reise (eller jobbe) mellom skoleslutt i Norge og skolestart i Tyskland. Og – få deg en sykkel! Jeg har aldri vært spesielt glad i å sykle, men her er det sykkelstier over alt, helt flatt, og du slipper å komme for seint til forelesninger. De 300kr en sykkel koster er den beste investeringen du gjør her nede. Et ekstra tips; er du litt ustødig på kildesortering, må du tørke støv av Blekkulf-VHS’ene. Tyskere leker ikke resirkulering! 

Til slutt; er det en ting man ikke trenger å bekymre seg for her i Oldenburg så er det å være alene. Med mindre du ELSKER å være alene. Når du kommer hit blir du møtt på togstasjonen av din personlige fadder (‘Buddy’) som hjelper deg med å finne huset ditt, kjøpe inn sengetøy, finne frem i byen og på universitetet, melde deg opp i fag etc. Det er også masser av aktiviteter for oss internasjonale; alt fra internasjonale middager, filmkvelder, spillkvelder, turer rundt i Tyskland/Nederland etc. – og man blir en veldig sammensveiset gjeng!

Bis spaeter! (Hvis du er like ustø som meg i tysk betyr det «På gjensyn». Takk Duolingo)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.