Tips til deg som skal bo i Moshi

Før vi reiste til Tanzania fikk vi mye tips av de som hadde vært ute før oss: ta med dere dette og dette, dette er smart, dette får dere bruk for, dette må dere ha med dere fordi det får dere ikke tak i.

Vi er ikke helt sikre på om vi var i samme Tanzania.

Vi proppet kofferten full av imodiom, hansker, venefloner, paracet, myggnetting, lyse klær vi ikke var redde for etc.

1. Folk har diare i Tanzania og. Du får tak i imodium (eller et preparat med samme virkestoff), og mye billigere og!
2. Apotekene selger bokser med hansker. MYE billigere enn i Norge. Dessuten er du på en observasjonspraksis og det er ganske begrensa hvor mye du tar på pasienter.
3. Venefloner – folk får intravenøst i Tanzania og. For vår del kunne man kjøpe venefloner på apoteket på St. Joseph Hospital.
4. Paracet. Kanskje kjøp en eske på deling for flyturen ned eller lignende, men smertestillende finnes på apotekene der nede og.
5. Myggenetting. Nei. Det finnes hele butikker som selger dette i Moshi. Hvite. Røde. Rosa prinsessemyggnetting. Og de koster ikke 700-800 kroner som de i Norge gjør. Vi vet ikke hvor mye de koster (fordi vi tok med egne). De er sikkert ikke impregnerte med myggspray, men også denne sprayen kan man kjøpe på de flekse små butikkene. Tanzanianere er obs på malaria og vet hva det går i og de enkleste tiltakene for å forebygge dette.
6. «lyse klær du ikke er redd for» – grunnen til dette tipset er fordi myggen trekkes mot mørke klær, samme gjelder tzetzeflua på safari. For det andre er det slik at man gjerne må vaske klærne for hånd, det er lett å få flekker og det er mye støv der nede.
a. Myggen biter uansett farge på klær, og det gjør tzetzeflua og FOR Å SI DET SÅNN 🙁
b. Vi fant et vaskeri! De vasker og tørker klærne i maskin (gjerne litt varmere enn det vi ville gjort). Noe vi aldri ble fortalt var dette: tanzanianere, på tross av økonomiske forhold, kler seg veldig pent! Vi følte oss helt forferdelige der vi gikk rundt i klær vi hadde med oss fordi vi ikke brydde oss om vi ble nødt til å kaste de senere. Ikke minst ble vi lei av å gå i lyse klær som fort ble misfarga av solkremen. Et tips vi har er: ta med deg klær du liker (dog kanskje ikke de dyreste). Ta med deg noen klær som er behagelige i varmen, men også noe du føler deg finere i på kvelden. Lyse t-skjorter er greie å ha, men det er den strammere toppen/fine blusen også (for kvinner), en skjorte og greie bukser (for menn) er heller ikke dumt! Du kommer til å savne de mørke fargene hvis du er en som liker sånt, og det er nesten umulig å finne der nede.
7. Eurax. Ikke kjøp denne! Du får ikke bruk for den! Kjøp helle noe hydrokortisonkrem på apoteket der nede, eller ta med tigerbalsam som både fungerer på myggstikk og såre muskler ellers.

Det du faktisk MÅ ta med deg
• Se punkt 6. for klær!
• Solkrem! Faktor 50 – 30 og 20. Så kan du velge og vrake og jobbe deg nedover etter hvert som du tåler sola bedre.
• Noen vil kanskje si en liten veske. Men dette er det litt uenigheter om. Man blir lei magetasken man gjemmer under klæren, men det er greit å være litt forsiktig og.
• Myggspray med deet 50 (fåes på chillout / reisevaksinekontoret eller lignedne
• TØRRSJAMPO! Sjampo får man kjøpt, men hvis du er kresen på balsamen kan være vanskelig å finne noe «skikkelig».
• Treningsklær, hvis du liker å trene. Det blir litt dø-tid som ble tilbrakt på AMEG lodge i Shantytown. Her er det også ganske sosialt og man møte andre wazungu (white ppl).
• En litt varmere bukse/genser hvis du reiser i regntiden. En av hver i nøytral farge er nok.
• Noe lette, pene sko. Man blir lei av å gå i sandaler. Obs disse må nok uansett kastes etter 3 måneder (både sandaler og pensko). Ikke bruk for mange $$$.
• Regnponcho (hint: Egon)
• Et ekstra par med solbriller. Et par blir fort herpa og da er det greit å ha ekstra.
• Lakenpose (til safari og leiesoveposen, æsj)
• Adapter
• Høyttaler til musikk
• POWERBANK! For når strømmen går og er borte i nesten et døgn
• Badeslippers! Greie å ha både på stranda og når man ellers bare beveger seg rundt rett utenfor hjemmet. Eller når det regner. Støvler er for tunge.
• MASSE undertøy (truser). Minst 14!
• Kredittkort. (Hint: Bank Norwegian var mest lønnsomt da vi var på utveksling). Kan faktisk være greit å ha med seg 2-3 kort i tilfelle et blir slukt. Et tips kan være å kun bruke minibanker som er direkte knyttet vegg i vegg med en bank. Hvis kortet blir slukt da kan man raskere få det tilbake. Men av oss 11 som var i Moshi opplevde ingen noe kredittkortsluking.
• Småting som rett i koppen supper og muslibarer kan være greie å ha. Særlig hvis man opplever å bli dårlig. Havregryn får man kjøpt i Moshi. Tacokrydder er gøy hvis man vil arrangere en taco-kveld!
• Kondomer. Mest fordi pakkene på butikken der nede har drøye bilder på seg og det er ganske kleint.

Pruting og priser

– Taxi rundt omkring i Moshi koster som regel ikke mer en 5000 shillings for en vanlig bil når en skal for eksempel til byen fra der vi bor. Dette er i Moshi. På for eksempel Zanzibar koster en kort taxi tur 10 000 shillings.
– De berømte elefantbuksene skal en ikke betale mer enn maks 20 000 shillings for. De samme gjelder t-skjorter og genser. Kjoler ligger rundt 25 000 shillings, helst ikke mer enn dette.
– Vann 1,5 l skal ikke koste mer enn 1000 shillings. Mange vil prøve å lure deg til å betale mer for dette. Gått i noen feller og betalt 2000-3000 shillings.
– Mango og avocado er sånn ca. 500 shillings.
– I Moshi i forhold til andre plasser er mat og gå ut å spise en del billigere, enn for eksempel Zanzibar og Dar es salam.
– Tipsing for mat er på ca. 1000 shillings per person viss en er fornøgd.
– Lurt å spørre hotell og lokale hva man skal betale for ting.
– Lurt å få egne taxisjåfører som en kan ringe til selv. Da viss en får hotellet til å bestille tar de ofte en andel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.