Jordmorstudenter på utveksling i Cuba

¡Hola!

Vi er tre jenter som går master i jordmorfag på Høgskulen på Vestlandet, Hannah, Marita og Mina. Vi har fått den gylne mulighet til å være med på et pilotprosjekt og er de første masterstudentene som drar på utveksling til Holguìn, Cuba.

Marita, Mina og Hannah.

I skrivende stund sitter vi må og venter på bussen fra Havana til Holguìn som selvfølgelig er forsinket, ting tar tid på Cuba, noe vi har erfart allerede opp til flere ganger.

De tre første dagene har vi tilbragt i hovedstaden Havana. Kultursjokk! Reisen startet med at bagasjen var forsinket ett døgn, så her satt vi i 34 grader med langbukse og t-skjorte. Etter å endelig ha fått bagasjen manglet det selvfølgelig èn, denne måtte vi hente på flyplassen og få fortollet. Strengt å få med inn leverpostei og skinkeost i Cuba! Denne fortollingen tok intet mindre enn 4 timer (!) da de selvfølgelig måtte ha matpause og vaktskifte i mellomtiden. Kundeservice er kanskje ikke cubanernes sterkeste side. Selv om vi måtte vente 4 timer på flyplassen tok vi dette med et smil og ble kjent med cubanere, danset og fikk trent litt på spansken. Så nå går reisen videre til Holguìn der vi skal tilbringe de neste 8 ukene og et etterlengtet spanskkurs står først på agendaen.

Hvis man skal fortelle litt om Cuba kan man jo starte med maten, noe helt annet enn vi er vant med. Men vi har kommet oss langt med loff, kylling og ris, og ingen har enda blitt matforgiftet (hurra!). Havana er en fargerik og pulserende by, men bærer preg av mye fattigdom. Likevel virker det til at befolkningen tar livet med et smil, er hyggelige men ganske innpåslitne til tider, noe som ikke er helt hverdagskost for oss nordmenn. Slengkyss og rare lyder kommer nok til å bli en vane etter 2 måneder.

Nå gleder vi oss til å starte hverdagen og etterhvert i praksis. Helsevesenet på Cuba er noe vi ser frem til å oppleve og vi tar alt på strak arm.

¡Hasta luego!