Fødeavdelingen

Andre uke i praksis er overstått og den uken her har vi fått kommet oss på sykehuset. Mandagen var vi på en perinatalavdeling, der alle som skal føde kommer inn. Her trenger man ikke å ringe hvis vannet har gått eller man har fått rier, her kan du gjerne møte opp når det nærmer seg termin og være her til fødsel. De som fikk oppdaget placenta praevia rundt 20. Svangerskapsuke ligger her fra det ble påvist og har kun lov til å være ute av sengen når de skal på toalettet eller ordne seg, her skal det virkelig slappes av! På denne avdelingen ligger også de med preeklampsi, langvarig vannavgang eller andre komplikasjoner. Her blir de liggende under hele latensfasen og blir derfra overflyttet til selve fødeavdelingen når de er i aktiv fødsel.

Undersøkelsesbenken på «venterommet».

Man skulle kanskje tro at når man er i aktiv fødsel og har mye smerter så skulle man fått en seng å ligge i eller hvert fall ha mulighet, der tok vi feil. Når man blir overflyttet til føden, så blir man satt innpå noe som ligner et venterom med noen harde plaststoler. Innpå dette «venterommet» sitter alle på rad og rekke og blir vaginalundersøkt hver 3. Time. Denne vaginalundersøkelsen foregår bak et forheng på samme rom. Når kvinnen har full åpning og hodet har nådd bekkenbunnen er det bare å ta fødekvinnen mellom armene og løpe så fort som mulig gjennom gangen og inn på fødestuen. Denne fødestuen er kanskje litt annerledes enn i Norge, da det er metallbenker man ligger på og man er heldig som har selskap på nabobenken av en annen fødekvinne. Her gjelder det å føde prematurt, da får man faktisk en fødestue for seg selv men dog er det også innpå her kuvøsene er der alle barn blir lagt nedi etter fødsel, sammen vel og merke.

Den vanlige fødestuen men to benker.

Fødestuen for premature og kuvøsene.

Kulturen er noe annerledes, i Norge er det jo gratulasjoner etter en fødsel, ikke her. Barnet skal prøve å suge etter at det har blitt stelt rett etter fødsel, også er det ned i kuvøse for å ikke miste varmen. Hud-mot-hud er kanskje ikke like populært i alle land. Glemte kanskje å nevne at smertestillende også er oppskrytt. Her er det hverken smertestillende før, under eller etter fødsel. Eneste er lokalt når man skal sy eller får klipp. Kulturen er slik at hvis du har valgt å få barn må du også føde det for den prisen det er verdt. Førstegangsfødende og de som er i risiko for å få rifter blir klipt og kanskje litt flere enn de som er i risiko også. Hvis du ikke «samarbeider» godt og ikke vil presse, så klippes det og legges fundustrykk. Spennende å ha opplevd men ikke noe å anbefale! Så det er ganske annerledes enn en norsk fødeavdeling, men gøy å få sett! Det er i gjennomsnitt ca 30 fødsler i døgnet, så vi har sett endel på 4 dager. Vi har begynt å få ta imot barn selv også, men da gjøres det faktisk litt mer på den norske måten, noe vi er veldig takknemmelig for!

Her er operasjonssalen for keisersnitt, ganske vanlig!

¡Hasta Luego!