Kinesisk nyttår 2019 – Grisens år

Inngangen til Lunar New Year Fair i Victoria Park.

I begynnelsen av februar ble det feiret kinesisk nyttår her i Hong Kong. Da var det en uke med fri for det fleste. Jarle brukte tiden fornuftig og fikk gjort unna litt labarbeid, mens det var lite kø på instrumentene. Maylee drog til fastland Kina for å feire nyttår med familie. Ann-Kristin fikk mye søvn og prøvde å sitte seg bedre inn i prosjektet sitt. I tillegg var det flere arrangement i forbindelse med nyttår i Hong Kong, som blant annet en parade i Tsim Sha Tsui, fyrverkeri i Victoria Harbour og Lunar New Year Fair i Victoria Park. På markedet i Victoria Park var det utallige boder, hvor flere av de solgte grisebamser. Folkemengden var bare så stor at å komme seg bort til en bod for å se på grisene var for stor anstrengelse for Ann-Kristin, som fremdeles ikke har skaffet seg en gris. Paraden var tirsdag 5. februar, og den bestod av flere flåter og grupper med ulike former for kostymer. Gatene paraden gikk gjennom var stappfull av folk, både lokale og turister. Det samme gjaldt Victoria Harbour neste dag da det ble fyrt opp fyrverkeri i sammenhengende 25 minutter.

Etter nyttår er det også normalt for de ulike «hallene» å ha et event med et nyttårstema. 13. etasje (der Ann-Kristin og Maylee bor) og 14. etasje (der Jarle bor) er sammen «ChengDe Hall» (også kjent som «Concord»). Hver hall har sin egen assosiasjon som steller i stand arrangementene. Vi var innom feiringen i 3. etasje «MinYin Hall», der de blant annet hadde kinesiske mat (ifølge Jarle smakte den ene tingen som pannekaker), skriving med blekk på rødt papir (blekket endte til slutt opp i fjeset til de som ble igjen), laging av papirfisker av konvolutter som de er vanlig å gi penger i til barn. Det var også en gutt i tradisjonelle klær som gjekk rundt og gav ut konvolutter med sjokolademynter oppi (til Ann-Kristin sin store fornøyelse). Tidligere har Maylee og Ann-Kristin vært med på «Semester Commencing Dinner» i ChengDe Hall, der det ble servert flere ulike retter. Det var også flere «leker» som man kunne delta på, og Maylee deltok på å rive i en frossen t-skjorte. Etter middagen var ferdig var det en god gjeng som drog ut for å spise dessert i en dessertbutikk.

Folkemengden i varmen i Victoria Park.
En flåte som var bygget som en gris som var med i paraden i Tsim Sha Tsui.
Noen som var litt sprekere enn gjennomsnittet lagde show.
Drager må også være med på feiringen.
Avslutningen på fyrverkeriet som ble filmet med en mobil som ikke liker å fokusere.
«Pannekaken» til Jarle.
Maylee skriver tradisjonell kinesisk.
Råtassen Maylee i aksjon!

Kinesisk nyttår i fastland Kina

Kinesisk nyttår er den viktigaste av dei tradisjonelle høgtidene, derfor får man en uke «ferie». Ettersom Maylee ikkje har feiret kinesisk nyttår i fastland Kina som «voksen», var dette en fin mulighet. Dermed fløy Maylee til hennes «hjemby», Wenzhou, den 2. februar. Der blei hun til 8. februar. De dagene spiste Maylee masse mat og fekk se mange av sine slektninger som hun ellers ikke får se ofte, samt familievenner. Det som var ein fin overraskelse var at det var mange slektninger fra Europa som kom inn i år. Noen av dagene bestod berre av mat, der hun gikk ifrå hus til hus fordi alle slektningene ville ha hun over på besøk. Under oppholdet sov hun hos sin mormor og morfar, men hun tilbrakte en del til med sin farfar og farmor (som også bur i Norge, men drog inn for kinesisk nyttår).

Et av mange måltid Maylee hadde, når hun var i Wenzhou.
Maylee sine foreldre kommer fra en liten landsby utenfor Wenzhou (er en del av Wenzhou). Rundt midnatt på nyttårsaften drar folk i landsbyen til tempelet for å tenne lys og be til Buddha. Maylee drog hit med sin farmor, farfar og familievenner.
Eit lite tempel på fjellet ved landsbyen. Det er på dette fjellet foreldrene til Maylee vokste opp.
En liten bru på fjellet.
Langs hovedvegen i landsbyen, var det hengt opp røde lanterne.

Maylee tok seg en skikkeleg ferie den uken. Derfor bestemte hun seg for å ta toget til Shanghai den 8. februar for å møte noen venner som hun har blitt kjent med her i Hong Kong. Der var dei to netter før dei videre fløy til Guangzhou, var der en natt og tok toget til Shenzhen også til Hong Kong samme dag.

The Bund i Shanghai.
«The Pedestrian Street» i Guangzhou

Chiang Pagoda i Guanzhou.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.