Språkkurs i Stone Town!

Mambo! Habari za leo?

Andre uken på Zanzibar tilbrakte vi i Stone Town. Her hadde vi språkkurs 4 timer per dag i fem dager. Vi valgte å ikke bruke Benjamin, som tidligere studenter har benyttet seg av, men fikk ordnet kurs med en bekjent av en i reisefølget. Hun holdt kurset for oss, de som skal være på St. Joseph i Moshi og de som skal være i Dar. Derfor ble vi delt inn i to grupper som vekslet på å ha undervisning før og etter lunsj. Å lære et nytt språk på 20 timer er så og si en uoverkommelig oppgave, men vi har opparbeidet oss et grunnlag og en vag forståelse av språket som vi selv kan jobbe videre med. Swahili er et veldig høflig språk, der man skal navigere seg gjennom en rekke hilsninger før selve samtalen kan begynne. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen! til tider var frustrasjonsfaktoren ganske høy, men uansett utrolig gøy å bryne seg på et nytt språk. Vi fikk en pakkepris på hostell og språkkurs til et utrolig hyggelig beløp. Hostellet vi bodde på heter Jambo Guest House, og har helt grei standard med veldig hyggelig personale. Vi bodde alle to eller tre sammen på hvert rom, med bad og toalett på deling mellom tre rom. Frokost var inkludert i prisen, og var også innafor normalen. Kokken der hadde et eget opplegg for vår språkopplæring, så han snakket konsekvent swahili til oss for at vi skulle få øvd oss. 

Stone Town skiller seg fra Nungwi ved å være mye mer komprimert. Byen bærer preg av små, trange gater og stor trafikk av mennesker med og uten kjøretøy. Ved havnene kan man se både frakteskip og kontainere, som vitner om byens betydning for handelsvirksomhet og industri. Som i Nungwi er det også her mye å finne på, i sær ulike turer man kan reise på. Det er blant annet mulig å dra på kryddertur, delfintur, sunset cruise, snorkling og Prison Island. Vi var en ettermiddagstur på Prison Island, der vi fikk klappe og mate landskilpadder, sole oss og bade. Det er et ganske stort matmarked der med frukt, krydder, kjøtt og fisk. Like ved matmarkedet er det også flere boder som selger klær og sko, men her gjelder det å prute seg til en god pris. Om kvelden rigger de til et matmarked nede ved havna, kalt Forodhani. Her er det mye forskjellig grillmat, absolutt verdt å sjekke ut. Vi var også på museet for det gamle slavemarkedet, som et kulturelt og historisk innslag. Fra midten av 1700-tallet var Zanzibar et viktig senter for slavehandel. Selv om slaveri og slavehandel ble forbudt rundt 1870, var det fremdeles en aktiv virksomhet til ut på 1900-tallet. Å se og høre om hvordan slavevirksomheten opererte, samt hvordan menneskene ble behandlet er forferdelig, men det er en viktig historie å fortelle.

Rolige 195 år
Til minne om slavehandelen
Innsiden av kirken som ble bygget på akkurat samme stedet som slavemarkedet lå, som et absolutt tegn på at slavehandelen hadde falt

Av spisesteder anbefaler vi The Swahili House som er en «rooftop» restaurant med utsikt over byen. Hvis man er glad i tapas, er Taperia vært et forsøk. Ønsker man å prøve tradisjonell afrikansk mat, er Lukmaan et bra sted. Her kan man bestille flere småretter, samt at den ferske juicen der er legendarisk. New Green Garden Restaurant ligger rett ved hostellet. Her spiste vi både lunsj og middag flere dager. Mye forskjellig og spennende mat. Siste kvelden var vi på en etiopisk restaurant som heter Abyssinian. Veldig god mat her, med forbehold at du liker njeema (en type lefse), som her ble servert i ruller som lignet gasbind.

Martine godt fornøyd på matmarkedet Forodhani

Vi hadde på forhånd avtalte med samme taxisjåfør som kjørte oss fra Nungwi til Stone Town, at han skulle kjøre oss til flyplassen. Håpefulle, pakket og klar sto vi ute i gaten og ventet, inntil han ringte og lurte på hvor i Dar han skulle plukke oss opp… Men det ordner seg for snille piker (og gutt). Ei dame i huset like ved hadde overhørt telefonsamtalen, og lurte på om vi kunne være interessert i å kjøre med hennes sjåfør. De jobbet til vanlig med å arrangere ulike turer, og tilfeldigvis var deres taxi ledig akkurat nå. Vi takket og bukket, hoppet lettet inn i taxien og kom oss helskinnet og i god tid fram til flyplassen. Vi fløy med Air Tanzania fra Zanzibar til Kilimanjaro flyplass utenfor Moshi. Nå er vi kommet oss godt til rette i Moshi og er i full gang med praksis.

Når det først regner, regner det skikkelig…

Haya baadaye!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.