Moshi

Nå har vi vært drøye 3 uker i Moshi og har funnet oss godt til rette. Moshi ligger ved foten av Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell eller toppen av Afrika som tanzanianerne kaller det.

Vi bor på Doctors Compound, som er et boligområde med flere hus tilknyttet til KCMC. Som studenter bor man gjerne i hus med 5-8 andre. Da vi kom var alle studenthusene fulle, så vi fikk et legehus alene mens vi venter på ledig plass i et av studenthusene. Huset har også en egen hushjelp, Anna, som er helt fantastisk flink og hjelpsom. Hun er en maskin på å vaske klær for hånd! Området er inngjerdet og det er vakthold ved inngangsporten. En ting som er greit å vite for fremtidige studenter som skal bo på Doctors Compound er at springvannet her helt fint kan drikkes, uten koking eller videre tiltak.

Her er noen bilder fra huset vi bor i:

Siden vi har korte dager i praksis, som følge av mange inntrykk og varmen, får vi mye fritid etter lunsj. Da er løsningen Ameg Lodge. Ameg Lodge er i utgangspunktet et hotell, men har også månedsmedlemskap der man får tilgang til basseng og solsenger, treningsrom, internett og rabatter i restauranten. Her er det stort sett internasjonale gjester og besøkende, og mange av de andre studentene som er i byen benytter seg av dette stedet.

Amen Lodge, en 30-minutters gåtur i rolig tempo unna Doctors Compound. Her tilbringer vi mye tid!

Praksismessig har vi sammen med sykepleiekoordinator på KCMC ordnet en rulleringsplan over 8 uker, der vi er 1-2 uker på hver post. Vi har allerede vært en uke på brannskaden og en uke på CCFCC (HIV-klinikk med en post for voksne og en post for barn/familie). Uken som nettopp har gått har vi fått prøvd litt forskjellig. Vi har hatt en dag på onkologi, en dag på ortopedisk klinikk og to dager på kirurgisk intensiv. Kirurgisk intensiv skal vi være enda en uke på. Videre fremover skal vi være på akuttmottaket, pediatrisk avdeling og føden. Vi var veldig imponert over onkologisk avdeling der de har cellegiftbehandling fem dager i uken, i tillegg til kreftklinikk to dager i uka. Avdelingen ble startet opp i 2016, og KCMC ble da det tredje sykehuset i Tanzania som tilbyr cellegiftbehandling. De jobber også målrettet for å etter hvert få åpnet en egen kreftsengepost og deretter å kunne gi et tilbud om strålebehandling. Eneste stedet i landet de tilbyr strålebehandling er per nå i Dar er Salaam.

Praksisen hittil har vært veldig innholdsrik med mange sterke inntrykk. Vi har sett mye som er bra og kreativt sykepleiefaglig, men vi har også sett hvilken betydning system og ressurser har for å yte god sykepleie. Alt i alt er vi positivt overrasket!

Mount Kilimanjaro, utsikten vår på vei til KCMC.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.